A világ legegészségesebb népe Okinawa Japán


Ogimi faluban, amely Okinawa fő szigetének északi részén található, van egy kis kőjelölő, néhány mondattal japánul. Durván lefordítva ez állt:

„80 évesen még csak egy fiatal vagy. 90 évesen, ha az ősei meghívnak a mennybe, kérd meg őket, hogy várjanak meg 100 éves korodig – akkor megfontolhatod.”

Ez nem hülyeség. A legutóbbi számítások szerint Ogimi 3000 falusi lakosa közül 15 százéves. 171-en járják a 90-es éveit. Még Japánban is, ahol jelenleg több mint 70 000 100 éves vagy annál idősebb ember él, ez figyelemre méltó statisztika.

Haru Miyagi, 100 éves, a kertjében látható Ogimiben, Okinawa szigetén
százéves, Haru Miyagi keze, Japán

https://www.youtube.com/watch?v=vwd-Y4z05AE

A COVID-19 előtt az utazók kezdték észrevenni. Masataka Nozato, az Ogimi Village Office munkatársa szerint a turistaúttól távol eső városban enyhén megnőtt az okinawai élettartamra kíváncsi látogatók száma.

A Japántól délre található sziget, Okinawa egyike annak az öt helynek a világon, amelyet Dan Buettner, a National Geographic kutatója “kék zónának” nevez, ahol szerinte az emberek a leghosszabb és legboldogabb életet élik. Mások közé tartozik Szardínia, Olaszország; Nicoya, Costa Rica; Ikaria, Görögország; és Loma Linda, Kalifornia. Bár az Okinawára és a kék zónákra való utazás sokak számára felfüggesztett, ezek a városok leckéket kínálnak a túlélésről és a boldogulásról nehéz időkben, például egy világjárvány idején.

“A világ minden hosszú élettartamú kultúrája megszenvedte a nehézségek időszakát” – mondta Buettner a TODAY-nek. “Háborúkon, éhínségen mentek keresztül, ugyanazon a stresszen, mint amilyenben mi most szenvedünk, és ez mindannyiunk számára tanulságos.”

Misako Miyagi (88) „csupán egy fiatal”, egy mondás szerint Ogimiben, ahol nagy a százévesek száma.

Az egyik tényező az Ogimi hosszú élettartamához? közösségi támogatás. A lakosok aktív társasági életet élnek olyan események körül, mint az éves Ungami Fesztivál.

Az Ungami Fesztivál a tengeristent tiszteli, de a hegyi istenek előtt is tiszteleg, a papnők pedig jó termésért imádkoznak.

Az Ungami Fesztivál alatt a nők begázolnak a Shioya-öbölbe, hogy üdvözöljék a falu férfiait a tengerből.

Ogimi sok idősebb helyi lakosához hasonlóan Misako Miyagi is aktív életet él.

A szubtrópusi Ogimi lakói kihasználják a terület lenyűgöző természeti tájait, amelyek között túraútvonalak is találhatók, amelyek a Yanbaru erdőben található Hiji-vízeséshez vezetnek.

Az Ogimi százévesek nagy koncentrációja még Japánban is figyelemre méltó, ahol több mint 70 000 lakos 100 éves vagy annál idősebb.

Misako Miyagi (88) „csupán egy fiatal”, egy mondás szerint Ogimiben, ahol nagy a százévesek száma.

A 88 éves Misako Miyagi „csupán egy fiatal”, egy mondás szerint Ogimiben, ahol nagy a százévesek száma.
FOTÓ: ALESSANDRO GANDOLFI, PARALLELOZERO/INSITITUTE
Mit üzenhetnek nekünk az okinawaiak? Miért van Ogimi és a sziget más részei hosszú életűek? Ez három fő tényezőre vezethető vissza – az étrendre, a szociális gyakorlatokra és a genetikára – magyarázza Craig Willcox, az Okinawai Nemzetközi Egyetem közegészségügyi és gerontológiai professzora, valamint az Okinawa Centenarian Study társkutatója, amely azóta is okinavai élettartamot vizsgálja. 1975.

„A hosszú élettartam körülbelül kétharmada az étrendhez és az életmódhoz kapcsolódik, a többi a genetikától függ.

Általánosságban elmondható, hogy nem csak egy jó étrendre, hanem a genetikai rakétaerősítőre van szükséged, ha több százba akarsz kerülni” – mondja Willcox.

“Nem vizsgáltuk, hogy Okinawának van-e genetikai előnye Japán többi részéhez képest, de a hosszú élettartam itt a családokon múlik.”

Élelmiszer, mint gyógyszer
A genetikától eltekintve az étrend könnyebben azonosítja a helyiek megkülönböztetését. Ha egy tipikus okinavai témájú étterembe megy Tokióban vagy egy turista étterembe Okinawában, akkor az étlap sertéshúsos, az alkohol pedig olyan erős, mint Japánban. Awamori, a tüzes regionális szellem, 40 százalékos ABV-vel mér. De ez nem reprezentálja a szigeti szokásokat.

Chouju-zen, vagyis hosszú életet biztosító étel Okinawában, Japánban
egy papnő, aki italt tart az Ungami Fesztivál szertartása előtt, Okinawa Japánban

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s