Kültéri világítás


Kültéri világítás története

A kültéri világítás története Budapesten a 18. században kezdődött. A kezdeti időszakban olajlámpákat használtak a legfontosabb csomópontokban, illetve azokon a helyszíneken, ahol a közbiztonság szempontjából fontosnak ítélték. Az olajlámpákat fokozatosan cserélték le a korszerűbb gázlámpákra. 

Majd a gázlámpákat a legújabb kori vívmányra az elektromos izzókra cserélték. A kezdeti elmaradások után Budapest nagyjából lépést tudott tartani a fejlődéssel. 

A mai értelemben vett közvilágítás Párizsban született meg. 1558-ban, az első olajlámpák 1569-ben jelentek meg a francia fővárosban. 

Pesten 1790. január 1-jén gyulladt ki első alkalommal a bádogos céh által gyártott 300 darab olajlámpa. 

Tehel Lajos gázlámpája volt az első, amely a Nemzeti Múzeum falán 1816-ban világított első alkalommal. Több kísérlet és bemutató volt szükséges ahhoz, hogy a városvezetőket meggyőzzék arról, hogy az új világítási módszert bevezessék. 

A világítógáz első közcélú megvalósítására 1856-ban került sor első alkalommal, amikor a mai Rákóczi úton első alkalommal gyúltak ki a gázlámpák. Az olajlámpás rendszernél jóval korszerűbb volt, a költségei azonban a háromszorosára növekedtek. Az energiahordozó anyagot nem kellett utántölteni, a lámpák ki és bekapcsolását továbbra is egyenként kellett végezni. 

Kültéri lámpák
Kültéri lámpa

Az elektromos izzólámpák a 19. század végén jelentek meg. Az első utcai elektromos közvilágítást 1881-ben New York-ban valósították meg, a Broadway-en gyúltak ki az első Brush-féle elektromos ívlámpák. 

Kültéri lámpák | LED Lámpák | Mennyezeti lámpák

https://www.insolite.hu/kulteri-allolampak

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s