META lesz a Facebook uj neve: Mark Zuckenberg


Egy Új virtuális világ! Neked teszik?

Alapítói levél, 2021 2021. október 28

Az internet következő fejezetének elején járunk, és ez a következő fejezet a cégünk számára is. Az elmúlt évtizedekben a technológia lehetővé tette az emberek számára, hogy kapcsolatba lépjenek egymással, és természetesebben fejezzék ki magunkat. Amikor elindítottam a Facebookot, többnyire szöveget írtunk a weboldalakra.

Amikor megkaptuk a kamerás telefonokat, az internet vizuálisabbá és mobilabbá vált. A kapcsolatok felgyorsulásával a videó egyre gazdagabb módja lett a tapasztalatok megosztásának. Áttértünk az asztali számítógépről a webre a mobilra; szövegtől fényképeken át videóig. De ez még nem a sor vége. A következő platform még magával ragadóbb lesz – egy megtestesült internet, ahol nem csak nézed, hanem az élményben is részesülsz. Ezt nevezzük metaverzumnak, és minden általunk készített terméket érint. A metaverzum meghatározó minősége a jelenlét érzése lesz – mintha ott lennél egy másik személlyel vagy egy másik helyen. A szociális technológia legfőbb álma, hogy egy másik személlyel valóban jelen legyen. Ezért összpontosítunk ennek felépítésére. A metaverzumban szinte bármit megtehet, amit csak el tudsz képzelni – összejöhetsz barátokkal és családdal, dolgozni, tanulni, játszani, vásárolni, alkotni –, valamint teljesen új élményeket szerezhetsz.

Készítettünk egy filmet, amely azt kutatja, hogyan használhatod fel egy napon a metaverzumot.

A jövőben hologramként azonnal teleportálhatsz, hogy az irodában ingázás nélkül, egy koncerten a barátaiddal vagy a szüleid nappalijában lehessen utolérni. Ez több lehetőséget nyit meg, függetlenül attól, hogy hol élsz. Több időt fordíthat az Ön számára fontos dolgokra, csökkentheti a forgalomban töltött időt, és csökkentheti szénlábnyomát. Gondolj bele, mennyi fizikai dolog van ma, ami a jövőben csak hologram lehet. Az Ön TV-je, tökéletes munkabeállítása több monitorral, társasjátékai és egyebek – a gyárilag összeszerelt tárgyak helyett hologramok lesznek, amelyeket az alkotók terveztek szerte a világon. Ezeket az élményeket különböző eszközökön teheti meg – kiterjesztett valóság szemüveg, hogy jelen maradjon a fizikai világban, a virtuális valóság teljesen elmerüljön, telefonok és számítógépek pedig a meglévő platformokról ugorjanak át. Ez nem arról szól, hogy több időt kell tölteni a képernyőkön; arról van szó, hogy jobbá tegyük a már eltöltött időt. A mi szerepünk és felelősségünk!!!

A metaverzumot nem egy cég hozza létre. Az alkotók és fejlesztők olyan új élményeket és digitális elemeket készítenek majd, amelyek interoperábilisak, és egy sokkal nagyobb kreatív gazdaságot nyitnak meg, mint amit a mai platformok és politikáik korlátoznak. A mi szerepünk ezen az úton, hogy felgyorsítsuk az alapvető technológiák, közösségi platformok és kreatív eszközök fejlesztését a metaverzum életre keltése érdekében, és ezeket a technológiákat átszövik közösségi média alkalmazásainkon keresztül. Hiszünk abban, hogy a metaverzum jobb társadalmi élményeket tesz lehetővé, mint bármi, ami ma létezik, és energiánkat a benne rejlő lehetőségek kiaknázására fogjuk fordítani. Ahogy eredeti alapítói levelünkben írtam: „nem azért építünk szolgáltatásokat, hogy pénzt keressünk; pénzt keresünk jobb szolgáltatások kiépítésére.” Ez a megközelítés jó szolgálatot tett nekünk. Vállalkozásunkat úgy építettük fel, hogy nagy és hosszú távú beruházásokat támogassunk jobb szolgáltatások kiépítése érdekében, és ezt tervezzük itt is. Az elmúlt öt év sok szempontból megalázó volt számomra és cégünk számára. Az egyik fő tanulság, amit megtanultam, hogy az emberek által kedvelt építőipari termékek nem elegendőek. Egyre jobban megértettem, hogy az internet története nem egyértelmű. Minden fejezet új hangokat és új ötleteket hoz, de új kihívásokat, kockázatokat és a kialakult érdekek megzavarását is. A kezdetektől fogva együtt kell dolgoznunk, hogy életre keltsük ennek a jövőnek a lehető legjobb változatát. A magánéletet és a biztonságot az első naptól kezdve be kell építeni a metaverzumba. Így tesznek a nyílt szabványok és az interoperabilitás is. Ehhez nemcsak újszerű technikai munkára lesz szükség – például a kripto- és NFT-projektek támogatására a közösségben –, hanem új irányítási formákra is.

Legfőképpen az ökoszisztémák felépítését kell segítenünk, hogy több embernek legyen része a jövőben, és ne csak fogyasztóként, hanem alkotóként is profitálhasson. Ez az időszak azért is volt megalázó, mert amilyen nagy cég vagyunk, azt is megtanultuk, milyen más platformokon építeni. Az, hogy az ő szabályaik szerint élek, alaposan megváltoztatta a technológiai iparról alkotott nézeteimet. Meggyőződésem, hogy a fogyasztók választási lehetőségeinek hiánya és a fejlesztők magas díjai elfojtják az innovációt és visszatartják az internetes gazdaságot. Megpróbáltunk más megközelítést alkalmazni. Szeretnénk, ha szolgáltatásaink a lehető legtöbb ember számára elérhetőek lennének, ami azt jelenti, hogy azon kell dolgoznunk, hogy ne többe, hanem kevesebbe kerüljenek. Mobilalkalmazásaink ingyenesek.

OLCSÓ Hirdetések?

Hirdetési modellünk célja a legalacsonyabb árak biztosítása a vállalkozások számára. Kereskedelmi eszközeink felár ellenében vagy szerény díj ellenében állnak rendelkezésre. Ennek eredményeként több milliárd ember szereti szolgáltatásainkat, és vállalkozások százmilliói támaszkodnak eszközeinkre.

Köszönjük Mark de mi szerintem nem kérünk ebből.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s