Konsánszky Dóra: Divat Diverzitás


Fotó: Barna Bálint

Photo: @PascaleLourmand
Hair and Makeup: @Natbeautyparis
Creative director: #NabilTahar
Production: @AntonyDang168
Model: @leeannush
A képek további felhasználása engedély köteles

Interjú Konsánszky Dórával kétszeres Fashion Awards díjazottal

Szinte L: Mi történt veled a utóbbi időben akinek kétszer is sikerült megnyernie a Fashion Awards díját??  A tanítás felé vetted az irányt, mit látsz a mostani fiatalokban, trendekben, és hogy lehet mostanában érvényesülni?

KD: Nagyjából 15 éve foglalkozom komolyabban divattervezéssel céges szinten. Volt egy „családi vállalkozásom, amelyre felfigyeltek, és így márkámba egy magyar befektetői csoport nagyobb összeggel beszállt a külföldi terjeszkedés fellendítésére, amelynek folyamata megakadt és jelenleg most ezzel nem foglalkozom tervezőként, hanem a divatipar, egy szűk szegmenséhez tartozó művészeti oktatásban veszek részt, mint tanár, kurzusvezető és óraadó. Főleg fiatalokkal foglalkozom, illetve olyan emberekkel is, akik munka mellett, esti képzésen próbálják elsajátítani a szakmát, elég nagy spektrumra van így rálátásom, akiket érdekel a divattervezés. Szakgimnáziumtól kezdve, a magániskolai oktatáson át, az egyetemi szintig oktatom a divattervezést, divatgrafikát, figura rajzot, illetve a tervezési koncepciókat, sőt idén a viselettörténetet és divattörténetet is.. Az egész divattervezés folyamatát oktatom egészen 15 éves kortól felnőttekig.

SZL: Szerinted a tanulóknak ma könnyebb lesz érvényesülni vagy éppen nehezebb?

KD: Jó a kérdés. Ebben a szakmában nagyon sok mindenhez kell érteni. Nem elég csak a divattervezés folyamatait tudni, érteni kell a marketinghez és azon belül is a digitális területekhez. Ebből a szempontból, annak, aki ma indul el ezen a pályán könnyebb dolga lehet, hiszen már a „vérében” van az internet és a digitális megjelenés. Ma már egy weboldal előállítása egy webshop felépítése nem kerül akkora összegekbe, mint 10-20 évvel ezelőtt, sokkal elérhetőbb. Az információszerzés is könnyebb online, de ennek is megvan a negatív oldala a projektszerű gondolkodás. Ha pl, csak oktatási szintről beszélek, ott a mobilod, notebook-od, a nap 24 órájában, bármit meg tudsz nézni azonnal. Amikor egy szakmát tanulsz, ez nem minden esetben szerencsés, sok információ elvész. Az ilyen összetett szakmában, ahol egymásra épülnek az infók – olyan, mint egy négylábú szék, – ha valamit kihagysz- olyan mintha annak a „bizonyos széknek” kirúgod az egyik lábát és meginog az egész –  ha nincsenek meg az alapok, akkor nem fog működni az egész. A mostani generáció nehezebben figyel, és a figyelmüket is nehezebb felkelteni, ezért nehezebb őket oktatni is. Kicsit ingatag ez a bázis, a gyors információ szerzés és a dekoncentráció miatt sok esetben megcsinálják a munkát és a feladatot, de aztán kezdhetik is elölről, mert nem áll össze a feladat. Hamarabb elfelejtik az információkat, mint ahogy lezárulna egy kurzus vagy egy projekt. Persze sok tehetséges diák, hallgató fut át a kezeim között, de alig- alig van egy -két kitartó, szorgalmas hallgató, aki tudatosan, rengeteg munkával, alázattal „beleáll” a sorba és kitartással próbál a divat szkénében bent maradni. Az a tapasztalatom, hogy a kezdeti idea, hamar elszáll, amikor kiderül, hogy ez a szakma igen „melós” …)

Photo: @PascaleLourmand Hair and Makeup: @Natbeautyparis Creative director: #NabilTahar Production: @AntonyDang168 Model: @leeannush

Photo: @PascaleLourmand
Hair and Makeup: @Natbeautyparis
Creative director: #NabilTahar
Production: @AntonyDang168
Model: @leeannush
A képek további felhasználása engedély köteles

SZL: Te honnan inspirálódsz a tervezéshez?

KD: Nagyon egyedi, nagyon szubjektív nagyon érzelmi alapú is lehet. Jó érzékkel nagyon figyelni kell a különböző trend és colours forecastokat, az előremutató trendeket ismerni kell és ezt kell összekapcsolni a te világoddal, a te esztétikáddal, kreativitásoddal. Egy nagyon egyéni DNS-el kell építkezni és ismerni, érezni kell a piacot, hogy mi fog működni és mi nem. Ez is nagyon komplex dolog, mármint ami az inspirációt illeti.

SZL: Muszáj elfogadni a trendeket?

KD: Valamilyen szinten igen, mert van egy elvárás a világ felől. Vannak szubkultúrák, amiből a következő vásárló közönség kialakul és erre figyelni kell. Ha van egy olyan célközönség, akinek tervezni akarsz, akkor érdemes az alapoktól indulni, megfigyelni a piacot és a te közönséged igényeit felmérni. Pontosan meg kell tervezni a lehetőségeidet, ide tartoznak az anyagi részeletek, üzleti terv megírása. Nagyon nagy az átfutási ideje a tervezésednek. A tervezéstől kb. 1 év mire meg is születik maga a tárgyiasult terv. Azután még eltelik 3-6-9 hónap mire azt meg tudod venni boltban. Majdnem 2 évre előre kell gondolkodni általában. Emiatt nagyon át kell gondolni az üzleti részét a brand kialakításában aztán a kiterjesztésében is.. Ezért nagyon hasznos egy webshop. Sokkal könnyebben tudsz a változásokra reagálni. Nézzük csak meg a mostani covid helyzetet, ami számos iparágat tett tönkre. De még egy ilyen helyzetben is egy online shoppal sokkal gyorsabban tudsz reagálni, mint egy fizikai bolttal. 3-4 hónapos átfutási időre rövidül a folyamat online! A divatcikkek gyártása nem áll meg, és sok olyan nagy márka van, ami a white label megoldást választja. Megveszi a kész terméket és a saját márkájára címkézi / alakítja át. Tehát magát az alap ruhadarabot nem te varrod meg, rengeteg ilyen cég van. White labelnek azt nevezik, amiben üres a címke. Nagyon sok olyan brand alkalmazza ezt a megoldást, akik anyagi megfontolásból a basic darabokat nem gyártják le, hanem megveszik, pl., Kínából. Olyan termékekből, amiből több 10.000 darabot el kell adni, a basic, alap ruhadarabok, ott megéri így gondolkodni, mint legyártani. Sok esetben használják, például munkaruhák, céges ruhák esetében, ahol csak a logót kell rátenni a ruhára, de nagyon nagy mennyiség kell belőle. Ez egy abszolút működő út a divatiparban.

SZL: A hétköznapi életben, mik azok a preferált márkák, ahol szeretsz vásárolni? Mit hord egy divattervező? J

KD: Képzeld nem nagyon járok ilyen boltokba, nem szeretek vásárolni…:) Van egy két olyan website, ahol vásárolok, ahol biztosan tudom a méretet, legyen az cipő vagy ruha, amit megrendelek. Az évek alatt kitapasztaltam az egyes márkák méretezéseit. De ezt megelőzte az, hogy nagyon sokat utaztam, külföldi kiállításokra. Ott próbálgattam, meg vásároltam magamnak dolgokat és így kialakult 1-2 márka, akiktől vásárolni szoktam. A legadekvátabb a mindennapokban a Diesel, például a Diesel farmerek szabásai jók rám-én azt feltételezem-J. Az összes farmerem Diesel. Cipőben is nagyon szeretem ezt a márkát, de van Dirk Bikkembergs bakancsom őt is nagyon szeretem. természetesen megtalálható a cipős gyűjteményemben A.F. Vandevorst és Marsell cipő is. Van 1-2 extra drága nőies magas sarkú cipőm is. Pl Prada, Balenciaga, Givenchy. Mostanában inkább bakancsban és tornacipőben járok. Itt is van egy márka az Asics, amit kedvelek. Ez a márka hűség onnan jön, hogy amikor elkezdtem komolyabban „futkározni”. lefutottam pár 10 km-es versenyt, mire ki mertem tűzni magam elé a célt. Ez a félmaraton volt, de a verseny előtt pár nappal lesérültem. A vádlim sérült meg két helyen, ami azóta sem gyógyult meg igazán, nem műthető, így nem is jött helyre rendesen. Ebből jött gerinc- és lábprobléma és azóta részesítem előnyben a tornacipőket….

Nagyon sok cipőm van, gyűjtöm is. és Diesel „fun” vagyok, a többi dolog annyira nem is érdekel. Mondjuk a szép fehérneműket még szeretem.  Még egy márka van, akiktől szoktam vásárolni, a Stella McCartney X Adidas, tőle van pólóm, futócuccom is.

Peak Performance nem olyan ismert svéd márka is, amit szeretek és szoktam benne túrázni. Amúgy saját tervezésből megoldom, ha meg kell jelenni valahol… Szívesen vegyítem a sportruházatot   a hétköznapi viseletemben is. Régen nem tudtam elképzelni, hogy leggingsben legyek egy hosszabb pólóval, de ma már ez is előfordul. A leisure divat nem egy újkeletű dolog, a 70-es években a hippi stílussal jött ez a kényelmes divat. Majd a 80-as években power dress és a sportközvetítések hozták meg ezt a kényelmes, laza stílust. A TV-ből jöttek az újhullámos divattrendek, onnan lehetett tájékozódni. Mert ugye mi is a divat? Valakihez vagy valamihez, társadalmi jelenséghez szeretnék hasonulni. A 70-es, 80-as évekbeli Amerika, és Kelet-Európa, amikor nagyon fontos volt a sport, a zene Hip-Hop Run DMC hozott be olyan nagy márkákat, mint az Adidas, Nike és társai. Nagyon sok zenésszel és sportolóval kollaboráltak és ebből nőtte ki magát, ez a kényelmes, sportos divat. És a nagy cégek felhúzták ezeket a nagy márkákat, például a H and M kollaborációi, vagy Adidas együttműködése is. Ezzel kiszolgáltak egy olyan igényesebb közönséget, aki szereti a sportosan divatos megjelenést, ami sikkesebb, rafináltabb, különböző anyagokból, nem a közértelemben vett mackónadrágot.  A covid hatására egyértelműen felértékelődött a kereslet a kényelmesebb darabok iránt. Fast fashion-ben nem is voltak annyira jellemzőek ezek a darabok, na de ha most bemész egy ilyen üzletbe vagy rámész a webshopjukra szembe találod magad a Leisure vagy a Jóga vagy a Lounge kategóriát, akkor látod, hogy mindenhol kaphatsz már melegítőt.

Photo: @PascaleLourmand
Hair and Makeup: @Natbeautyparis
Creative director: #NabilTahar
Production: @AntonyDang168
Model: @leeannush
A képek további felhasználása engedély köteles

Tovább a teljes Cikkre:https://fashionawards.hu/divat-diverzitas

Konsánszky Dóra weboldala/e-portfólió : http://www.kyclothes.com/

A képek további  felhasználása engedély köteles

A Fashon Awards Hungary (FAH) Hosszú távú célja, hogy a nyertesek nagyobb ismertségre tegyenek Szert itthon és külföldön, a szakmában és a nagyközönség előtt is, amely ösztönző és lendületet adó hatással lehet az egész hazai divatszakma jövőjére.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s