Kereskedj Lengyelországgal


Lengyelország a nyolcadik legnagyobb gazdasággal rendelkezik az Európai Unióban, és az összes volt szovjet állam közül a legnagyobb. Az ország nominális GDP-je 2017-ben 571,320 millió dollár, ami a 23. legnagyobb a világon, és lenyűgöző 15 050 dollár egy főre jutó nominális GDP-t jelent. A lengyel zloty az országban használt hivatalos pénznem, és 100 alegységből áll, amelyek groszy néven ismertek. Az ipar növekedésének megkönnyítése érdekében Lengyelországban inspiráló munkaerő áll rendelkezésre, amely becslések szerint 17,64 millió munkavállalóból áll.

Történelem


A második világháború előtt Lengyelországnak (akkor Második Lengyel Köztársaság néven ismert) sok más balti nemzethez hasonlóan a mezőgazdaság volt az elsődleges gazdasági tevékenysége. Lengyelország lakosságának körülbelül 70% -a volt mezőgazdasági termelő ebben az időszakban, akik közül sokan kisüzemi öngazdálkodók voltak. A 20. század elejének nagy gazdasági válsága rontotta az ország amúgy is siralmas gazdasági helyzetét. A lengyel zsidók különösen szegények voltak, és sokan még családjukat sem tudták táplálni. A gazdaság az 1930-as években jelentős növekedést regisztrált a fokozott iparosodás után, amely a munkalehetőségek növekedését is kiváltotta Lengyelország városi régióiban.

Mezőgazdaság


A mezőgazdaság Lengyelország egyik legnagyobb iparága, amely ugyan az ország GDP-jének 3,8% -át adja, Lengyelország munkaerőének 12,7% -áért felelős. Az ipar többnyire magán, mivel a magángazdaságok az összes mezőgazdasági terület 90% -át teszik ki. Ezen magángazdálkodók többsége (57%) kevesebb, mint 5 hektár termőföldet birtokol, és a magángazdaságok csak 7% -a haladja meg a 15 hektár nagyságát 1987-ben. Ezzel szemben az állami tulajdonban lévő mezőgazdasági területek nagy része 1000 hektár feletti volt. Ennek ellenére a bruttó mezőgazdasági termelés Lengyelországban a legtöbbet magángazdaságoknak tulajdonítják. Az ország földterületének (18,727 millió hektár) 60% -át mezőgazdasági célokra használják, ahol 14,413 millió hektár növénytermesztés, 4,048 millió hektár pedig legelő és rét. A gabonafélék a legfontosabb növények az országban, különösen a búza, a zab, az árpa és a rozs. Lengyelország rendelkezik a világ második legnagyobb burgonyatermelésével, és a világ hatodik legnagyobb tej- és sertéstermelője. Lengyelország nagy népessége az ország mezőgazdasági termékeinek alapvető piacaként működik. A Lengyelországban előállított cukor 83% -át belföldön fogyasztják, valamint a baromfi 90% -át, a szalonna 74% -át és a konzervált hús 84% ​​-át.

Energia


Egy másik nagy ipar Lengyelországban az ország energiaipara. Az ország a globális széntermelés jelentős szereplője, és a világ 9. legnagyobb kőszéntermelője. Lengyelország körülbelül 57 megatonna barnaszenet és 78 megatonna kemény szenet állít elő. Lengyelországban a helyi eredetű szén nagy részét belföldön fogyasztják, mivel az ország Európa második legnagyobb szénfogyasztója, Európában a szénfogyasztását csak a szomszédos Németország múlja felül. Lengyelország szénét villamosenergia-termelésben használják fel, Lengyelország villamos energiájának 143 TWh-ja szénalapú erőművekből származik. A lengyelországi Lodz régióban található a Belchatow erőmű; Európa legnagyobb barnaszén erőmű, amely felelős a Lengyelországban felhasznált energia 20% -ának előállításáért. A megújuló energia szintén elengedhetetlen szempont az energiaiparban, mivel az olyan megújuló energiaforrások, mint a napenergia, a szélenergia és a vízenergia egyaránt jelentős növekedést mutatnak az elmúlt években.

Gyártás


A feldolgozóipar Lengyelországban is jelentős iparág. A gépjárműgyártás Lengyelország teljes ipari termelésének 11% -át és az ország GDP-jének mintegy 4% -át adja. Az ország a világ 23. legnagyobb járműgyártója, Kelet- és Közép-Európa legnagyobb könnyű járműgyártója. A lengyel autóipar ugrásszerűen növekedett a Szovjetunió összeomlása óta, de a legjelentősebb növekedést azután követte el, hogy az ország 2004-ben az Európai Unió részévé vált. Az autóipari ágazat éves exportjának értéke meghaladja a 15,7 milliárd eurót, ami az ország teljes exportjának mintegy 16% -át teszi ki. Az ország feldolgozóiparának része a hajógyártás, a petrolkémiai és műtrágyagyártás, valamint az elektronika és az elektromos gépek gyártása is.

Idegenforgalom


A turizmus egy másik fontos iparág Lengyelországban. Az ország a keleti blokk 1980-as évek végi összeomlása óta mindig turisztikai mágnesként működik, ám a 2004-es Európai Unióhoz való csatlakozás után a turisták száma megugrott. Lengyelországot a világ 16. legnépszerűbb turisztikai célpontjának tekintették 2016-ban. becslések szerint 17,5 millió turista látogatta meg az országot. Lengyelország ismert természeti tájairól és történelmi helyszíneiről. Az ország természetes turisztikai látványosságai közé tartozik a Tátra és a Balti-tenger. Az olyan városokban, mint Varsó, Gdansk, Torun és Krakkó, számos történelmi jelentőségű helyszín található. Az országban megrendezett számos kulturális esemény több ezer turistát vonz.

Gazdasági növekedés


Az ország az elmúlt 26 évben állandó gazdasági növekedést mutat, amióta Lengyelország 1990-ben megindította a gazdasági liberalizációt. Azóta a gazdasági növekedés megszakítás nélkül zajlik; még a 2007–2008 közötti globális recesszió sem akadályozta meg Lengyelország gazdaságának növekedését, így Lengyelország az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, amely távol tartja magát a recessziótól. Az EU egészében negatív (-) 4,5% -os gazdasági növekedési ütem volt a 2009-es recesszió alatt. Ezzel szemben Lengyelország gazdasága 1,6% -kal nőtt ugyanebben az időszakban. Lengyelország legnagyobb iparágai közé tartozik a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, az energiaipar és az idegenforgalom, amelyek az ország GDP-jének legnagyobb részét képviselik. Számos tényező állítólag áll Lengyelország lenyűgöző, 26 éves gazdasági növekedési sávjának hátterében. A siker egyik tényezője Lengyelország nagy népessége (az Európai Unió hatodik legnagyobbja), amely belső piacot biztosít az országnak termékei számára. Lengyelország gazdaságpolitikája talán leginkább hozzájárul az ország állandó gazdasági növekedéséhez. Az ország intelligens politikát folytat, mióta elszakadt a keleti blokktól. Az EU számos országával ellentétben Lengyelország alacsony államadóssággal rendelkezik, amely az ország GDP-jének 50% -át becsüli. Lengyelország gazdaságának azonban nem minden szférája tökéletes. Az országnak hatalmas munkanélküliségi problémája van, a munkanélküliségi ráta 2013-ban elérte a 11% -ot.


source: tradingeconomics.com

A következő export termékcsoportok képviselik a legmagasabb dollárértéket a lengyel globális szállítások során 2020 folyamán. Megmutatja azt is, hogy az egyes exportkategóriák hány százalékos arányt képviselnek a Lengyelországból származó teljes export szempontjából.

Gépek számítógépekkel együtt: 36,5 milliárd USD (a teljes export 13,5% -a)
Elektromos gépek, berendezések: 34,3 milliárd USD (12,6%)
Járművek: 26,3 milliárd USD (9,7%)
Bútor, ágynemű, világítás, táblák, előregyártott épületek: 14,8 milliárd dollár (5,4%)
Műanyagok, műanyag cikkek: 13,1 milliárd USD (4,8%)
Vas- vagy acéltermékek: 8,6 milliárd USD (3,2%)
Hús: 5,53 milliárd dollár (2%)
Fa: 5,53 milliárd dollár (2%)
Optikai, műszaki, orvosi készülékek: 5,47 milliárd dollár (2%)
Gumi, gumiáruk: 5,3 milliárd USD (2%)
Lengyelország legnagyobb 10 exportja megközelítette globális szállításainak háromötödét (57,4%).

E-kereskedelemi piaca

Nagy online áruházak Lengyelországban
2020-ban mintegy 11 000 új e-kereskedelmi webhelyet és online áruházat indítottak.

Lengyelországban. Nagyon népszerű vásárlási oldal Lengyelországban az Allegro.pl tömegkereskedő. 2011-ben ez volt a vezető webhely a lengyel e-kereskedelemben, hazájában 40 millió felhasználó volt, és 2012 áprilisában 50% -os éves árbevétel-növekedés volt az előző évhez képest. Lengyelországban további népszerű online áruházak a Groupon.pl, a Neo24.pl, az Opineo.pl, a Komputronik, az Empik Digital & Publishing és a Merlin.pl.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s