30 napos kihívás


Néhány évvel ezelőtt, úgy éreztem, hogy beleragadtam a napi rutinba, ezért úgy döntöttem, hogy a nagy, amerikai “filozófus”, Morgan Spurlock, nyomdokaiba lépek, és kipróbálok valami újat, 30 napig. Az ötlet tulajdonképpen nagyon egyszerű. Gondolj valamire, amit mindig is szerettél volna hozzáadni az életedhez, és próbáld ki a következő 30 napban! Kiderült, hogy 30 nap éppen a megfelelő időtartam arra, hogy egy új szokást felvégy, vagy elhagyj — mint például híreket nézni — az életedből. 

Morgan Spurlock, a film rendezője, egyben főszereplője 30 napig kizárólag a McDonald’s által forgalmazott élelmiszereket fogyasztja. Az eredmény figyelemreméltó volt: hirtelen testsúlynövekedés és egészségi állapotának radikális romlása.

Spurlock a következő szabályokat tűzte ki magának:

  • Mindennap teljesen megeszik három McDonald’s menüt (reggelire, ebédre és vacsorára),
  • A 30 nap alatt minden, a McDonald’s által kínált ételt legalább egyszer kipróbál (ez már az első kilenc nap alatt sikerült),
  • Csak a McDonald’s kínálatában szereplő ételeket fogyaszthatja (ásványvizet is), semmi mást,
  • Amikor felajánlják, muszáj a nagyobb adagot választania, magától azonban nem kérheti,
  • Naponta körülbelül ugyanannyit mozog, mint egy átlagos amerikai, ez kb. 5000 lépés (nem tartotta teljesen be, amikor New Yorkban tartózkodott, többet járkált, mint Houstonban).

A felszedett kilókat több mint egy év alatt sikerült teljesen leadnia.

Van egy pár dolog, amit megtanultam, míg ezeket a 30 napos kihívásokat csináltam. Az első az volt, hogy ahelyett, hogy a hónapok elrepültek volna felettem, az idő sokkal emlékezetesebbé vált. 

Ez az egyik kihívás része volt: mindennap csináltam egy képet, egy hónapig. És pontosan emlékszem, hogy hol voltam, és mit csináltam aznap. Azt is észrevettem, hogy amint egyre több és keményebb 30 napos kihívásba fogtam bele, nőtt az önbizalmam. Egy asztallakó számítógép-őrültből, azzá a sráccá váltam, aki bringázik a munkába — szórakozásból. Még tavaly is, a Kilimandzsáró csúcsára menő túrán kötöttem ki, ami a legmagasabb hegy Afrikában. Soha nem voltam ilyen bevállalós, mielőtt belefogtam a 30 napos kihívásaimba. 

Arra is rájöttem, hogy ha igazán nagyon akarsz valamit, bármire képes vagy 30 napig. Eszedbe jutott már, hogy regényt akarsz írni? Minden év novemberében, több tízezer ember próbál saját, 50.000 szavas regényt írni a semmiből, 30 napon belül. Mint kiderült, mindössze annyit kell tenned, hogy írsz 1.667 szót naponta, egy hónapig. Én megtettem. Apropó, a trükk az, hogy ne menj el aludni amíg meg nem írtad a napi szószámot. Lehet, hogy kialvatlan leszel, de befejezed a regényed. Na most, az én könyvem lesz-e a következő nagy amerikai regény? Nem! Egy hónap alatt írtam! Borzasztó lett! De az életem hátralévő részében, ha összefutok John Hodgmannal egy TED-es bulin, nem kell azt mondanom: “informatikus vagyok”. Nem, nem! Ha akarom, mondhatom, hogy “regényíró vagyok”. 

Itt van egy utolsó dolog, amit szeretnék megemlíteni. Megtanultam, hogy amikor kis, fenntartható változásokat csináltam, dolgokat, amelyeket tudtam folytatni, sokkal valószínűbb volt, hogy rám ragadnak. Nincs semmi baj a nagy, őrült kihívásokkal. Tulajdonképpen, azokban rengeteg móka van! De kevésbé valószínű, hogy megragadnak. Amikor feladtam a cukrot 30 napig, a 31. nap így nézett ki. 

Tehát itt a kérdésem hozzád: 

Mire vársz még? Garantálom, hogy a következő 30 nap eltelik, akár tetszik, akár nem, szóval miért nem gondolsz valamire, amit mindig ki akartál próbálni, és adsz neki egy esélyt, a következő 30 napra? 

https://www.mattcutts.com/blog/type/googleseo/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s