Csökkenő keretek és hatékonyabb finanszírozás az IT szektorban


Az IT fejlesztések ma már alapberuházásnak számítanak, gyakran a „vállalati közmű” részének, azaz nem feltétlenül megtérüléshez kötik annak mértékét. A kutatások szerint azonban a keretek mind hazai, mind nemzetközi szinten csökkenni látszanak, így a vállalatoknak új finanszírozási forma után kell nézni, ha versenyelőnyre vágynak.

 (Budapest – 2015. május 6.) A világ egyik legnagyobb, globális IT szolgáltatásokat nyújtó vállalata, a TEKsystems tavaly év végén ismét kiadta IT előrejelzését, amelyben most is több mint 500 nemzetközi IT vezetőt kérdeztek meg arról, hogy mit várnak a 2015-ös évtől.

Az idénre vonatkozó előrejelzés legfontosabb konzekvenciája, hogy a korábbi évek pozitív tendenciájához képest visszaesés várható a vállalatok IT költségvetésében. Míg 2013-ra a megkérdezettek 48%-a, 2014-re pedig 62%-a, addig idénre mindössze 45% jósolta azt, hogy több pénzből gazdálkodhatnak majd. Az apadó források azonban nem eredményeznek negatív hangulatot, ugyanis a megkérdezett vezetők biztosnak tűnnek afelől, hogy lehetőségeikhez képest sikeresen gazdálkodnak majd az IT részlegek. 2013-ra a vezetők 54%-a, a tavalyi évre pedig 66%-a készült magabiztosan, 2015-re viszont már 71% gondolt úgy, hogy idén gond nélkül fogja tudni tartani a kitűzött célokat.

A költések megoszlásának tekintetében megfigyelhető, hogy idén az IT managerek nagyjából arra szándékoznak a legtöbbet költeni, amiből a legtöbbet profitálhatják az őket foglalkoztató cégek: első helyen a biztonságot említették a válaszadók. Érdekes változás a tavalyi évhez képest, hogy a legfontosabb szerepkört egy szervezet sikerében 2014-ben még a programozók-fejlesztők körének tulajdonították, ám ők idénre már csak a harmadik helyet kapták a válaszadóktól.  Tavaly az első 5 helyezés „végrehajtó” szerepköröké lett, idén már két helyet vezető pozícióban tevékenykedőknek ítéltek oda. A vezérigazgatók és igazgatótanácsi vezetők a 4., az IT vezetők az első helyet kapták. Vagyis a csökkenő „költőpénz” miatt várhatóan a beszerzések felett diszponáló döntéshozók szerepe és szakértelme értékelődik fel leginkább 2015-ben.

 

Vásárlás helyett bérlés

A beszerzés azonban egyre kevésbé kizárólagosan vásárlás a racionalizált befektetések miatt. Az eszközfinanszírozási piac az EU-ban és az USA-ban is növekvő tendenciát mutat, az Európai Lízing Szövetség (ERA) 2014-2015-re már 2-3%-os piacbővülésre számít.

Az IT eszközök bérletére szakosodott Rentaserver Kft. közelmúltbeli kutatása, amely hazai KKV-kat és nagyvállalatokat vizsgált is azt jelzi, hogy itthon sem rózsás a beruházási helyzet. A megkérdezett vállalatok közel 80%-a vélte úgy, hogy 2015-ben IT beruházásaik stagnálni fognak, közel 17%-uk szerint pedig kis mértékben fognak növekedni, és csak 2,5% tervez jelentős bővítést erre az évre. A cégek leginkább hardverekben és szerverekben gondolkoztak (kb. 15-15%) bár a mobil eszközök, hálózatok, szoftverek szintén népszerűek. A KKV-k közel 90%-a 2 millió Ft alatti, a megkérdezett nagyobb szervezetek harmada 2-25 millió Ft közötti IT fejlesztést tervezett idénre. Idén már a megkérdezettek 7,5%-a lenne hajlandó tartós bérlettel finanszírozni IT befektetéseit.

„Az IT vezetők csökkenő anyagi mozgástere további lökést adhat a hazai eszközfinanszírozási piacnak, amely 2013 óta folyamatosan nő köszönhetően annak, hogy itt a vásárláshoz és a pályázathoz képest is a legkisebb a kezdeti kiadás – mondja Székely Balázs, a Rentaserver Kft. ügyvezetője. – A tartósbérlet alacsony induló részletének köszönhetően az új beruházásokra fordítandó összeg nagy része a cégek költségvetésében marad. Ebből a tőkéből olyan területekre lehet költeni, amivel piaci előny szerezhető azokkal a konkurensekkel szemben, akik egy pályázat önerejét és megírásának költségét csak 12 hónap múlva kapják újra kézhez.”

ITA Magyar-Mikrohitelező Központ Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és partnervállalatai több mint két év alatt már 5 milliárd Ft kihelyezésével támogatták mintegy 500 KKV fejlesztési elképzeléseit. Gyöngyösi László ügyvezető szerint a hazai üzleti fejlemények egyre inkább a nemzetközi trendeket követik, és ez már a számokban is megmutatkozik

 

További információk:
Bender Krisztina
Tel: 20 7793372

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s