Facebook újdonságok F8 Videók – Webshopok


Panoráma-videók. Ez olyasmi, mint a Google Maps utcanézete, ahol 360 fokban körbeforoghatunk, csak mozgóképpel (pár napja mutatott be egyébként hasonlót a YouTube is). Elvileg ez lesz a következő evolúciós lépés az online megosztásokban: szöveg -> fotó -> videó -> virtuális valóság. A dolog teljes élvezetéhez persze VR-szemüvegre/sisakra lesz szükség, mondjuk egy Oculus Riftre, amit 2 milliárd dollárért vásárolt fel tavaly a Facebook. Akkor mindenki hülyének nézte a céget, most érdekes módon az összes konkurensVR-technológiákat fejleszt, és kétségbeesetten próbálja ledolgozni a lemaradását.

facebook Mark

  1. Facebook Messenger az online kereskedelemnek. Nagyjából arról van szó, hogy egy online bolt beépítheti a Messenger-modult az oldalába, és aztán facebookos cseten kommunikálhat a vásárlókkal. Például itt küldhet visszaigazolást a rendelésről, vagy információt a kiszállításról.
  2. A Facebookra feltöltött videók beágyazhatók lesznek ezentúl más felületekre is. Pont úgy, mint a YouTube-nál, vagy a világ összes többi videómegosztójánál. A Facebook ezzel már direktben konkurál a YouTube-bal, hasonló nagyságrendű potenciális nézőközönséggel. Eddig ugye az volt az irányadó, hogy ha az ismerőseinkkel akarunk egy videót megosztani, akkor Facebook, ha a világgal, akkor YouTube. Mostantól ez már nem feltétlenül van így.
  3. Ha máshol kommentel az ember, az is megjelenik a Facebook-falán. A weboldalak kódjába beilleszthető facebookos kommentmotor kényelmes megoldás, sokan használják – mostantól ezeket a beszélgetéseket is szépen besöpri a Facebook a saját felületére. Ez összecseng azzal a pár napja bejelentett tervvel, hogy a Facebookon megosztott cikkek is ott helyben nyílnának meg, nem kerülne át az olvasó a kattintással az eredeti forráshoz.
  4. A fejlesztők lehetőséget kapnak arra, hogy a felhasználók facebookos profiljait ne csak weboldalakkal, okoseszközökkel kössék össze, hanem bármivel, aminek internetkapcsolata van, és belefér az “internet of things” varázsszó alá. Mondjuk a garázsajtó, a termosztát, vagy a kerti locsolóberendezés. Aztán lesz majd nagy csodálkozás, ha a hűtő belájkolja, hogy telepakoltuk sörrel.
  5. A Messenger, ami eddig egy egyszerű csetprogram volt (jó, jó, mellékesen 600 millió júzerrel, és a globális Voip-adatforgalom több mint 10 százalékát lefedő telefonálási lehetőséggel), mostantól egy egész platform lesz. Ez azt jelenti, hogy külső fejlesztők készíthetnek appokat a Messenger, és azzal az egész Facebook-ökoszisztéma alá. A legegyszerűbb példa: ha az ember felteszi a telefonjára a Giphy for Messengert, akkor azontúl tud majd a csetüzeneteibe animált gifeket beszúrni. Amit egyrészt vehetünk az a közelgő apokalipszis egyik biztos jelének, de egyben óriási távlatokat nyit meg a fejlesztők, és a Facebook előtt is.

Facebook újdonságok F8 Videók – Webshopok” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s