Youtube mint marketing eszköz – Bodrogi András


Video-Marketing (1)

Bodrogi András A Youtube magyarországi trénere

Hogy kerültél a Youtube-hoz?
Én zenészként kezdtem pályámat, és eddigi életem nagy részét a zeneipari munkakörökben, leginkább a digitális zeneüzlet részében tevékenykedtem. Az elmúlt években különböző cégeknek, lemezkiadóknak, menedzsmenteknek segítettem termékeiket eljuttatni digitális platformokra, áruházakba. A WM Music Distribution nevű céggel a YouTube Partner programban kezdtem el behatóbban foglalkozni a video megosztó szolgáltatás által nyújtott lehetőségekkel.

A Partner Program itthon közel 2 és fél évvel ezelőtt indult el, ekkor nyílt arra lehetőség, hogy a hazai tartalomgyártók és digitális tartalommal bíró jogtulajdonosok, zenészek a Youtube –on megjelenő reklámbevételekből részesedjenek.

Bodrogi András

Az elsők között voltunk, akik ezt a lehetőséget megkaptuk a Google-től, és szépen lassan beletanultunk.
Én a zenei tartalom oldaláról tudtam ezt megtapasztalni, amely nagyon jó iskola volt, mivel ez a legérdekesebb, egyben az egyik legbonyolultabb része a Youtube-on való bevételszerzésnek. Nagyon sok oldalról lehetett megtapasztalni a YouTube CONTENT ID System (=Youtube Tartalomfelismerő Rendszer) működését, amely a Google egy zseniális fejlesztése az audio és videó jogtulajdonok kezelésére. Ennek segítségével a rendszer lehetőséget ad a jogtulajdonosoknak, hogy minden olyan más felhasználó által feltöltött videót is kezeljenek, akár bevételeket is szerezzenek ezek kapcsán, amelyek felhasználják a kép vagy audio tartalmaikat. Így nagy mennyiségű, addig jogsértő tartalom lett a jogtulajdonosok által választott módon egyfajta bevételszerzésre is alkalmas eszköz.

Mára már minden YouTube csatorna tulajdonosnak lehetősége van a bevételszerzésre, ez viszont nem egy egyszerű folyamat, számtalan új keletű tudás birtokában érhetünk csak el optimális bevételeket, építhetünk megfelelő video tartalom megosztási stratégiát.

Bodrogi András Google
Melyek a leggyakrabban elkövetett hibák a YouTube-on?
A legtöbben nincsenek tisztában avval, hogy minden zenei, képes vagy videó tartalom mögött jogosultak, jogtulajdonosok állnak. A legfontosabb, hogy ha bevételeket szeretnénk szerezni a saját csatornánkra feltöltött videóinkkal, akkor ne használjunk olyan zenét, filmet, tévéműsor részletet vagy képet, amelynek ilyen jellegű felhasználási jogaival nem rendelkezünk. A szerzői jogok folyamatos megsértése akár a komplett csatornánk elvesztésével is járhat.
Mit tegyen egy kisvállalkozás, aki egy referencia filmet csinálna?
Zenefelhasználás szempontjából próbálják kerülni a nagy nemzetközi slágerek engedély nélküli használatát. Ha mégis ilyen dalokat szeretnének használni, akkor kérjék meg a felhasználás jogokat az adott hangfelvétel jogtulajdonosától, illetve a dalszerzőt képviselő zeneműkiadótól. A jogok megkérése szempontjából talán egyszerűbb és olcsóbb is lehet ha magyar előadók hangfelvételeinek használatában gondolkodnak. Ilyen pl. a Sziget Fesztivál idei videója, amely az Ivan and the Parazol dalát használja fel.
Milyen zenét javasolsz használni egy kisvállalkozónak?
Leginkább olyan zenét, amely a saját márka, termék vagy szolgáltatás arculatát, hangulatát a megfelelő módon festi alá. A YouTube Hangkönyvtára számtalan előre jogosított zeneszámot kínál különböző stílusban, hangulatban, tempóban. Ezek között vannak olyanok, amelyeket olyan videókban is használhatunk, amelyekkel bevételeket is szerzünk.
Milyen tanácsaid vannak azoknak, akik videózásból élnek?

Gondolok itt a rendezvény videósokra videós cégekre …Azok akik szorgalmasak, beszélnek angolul és alkalmasak az önképzésre most előnyt élveznek mivel a Google a Youtube kapcsán releváns tudásanyagot is mindenki számára elérhetővé tette. Ha arról lenne szó, hogy egy csatornát hoznál létre és video tartalom segítségével mutatnád be művészeted, szakértelmed, terméked vagy szolgáltatásaid akkor ismernünk kell a YouTube szolgáltatásban rejlő lehetőségeket, eszközöket, funkciókat. A csatorna és tartalom optimalizáció egy másik fontos lépés, a tartalom készítési és megosztási stratégia pedig elengedhetetlen. Érdemes használni a Google által nyújtott reklám eszközt is mint PL Adwords – online videó kampány. A külső kommentárok megfelelő módon való használatával akár a saját weboldalra, termékekhez, szolgáltatások megrendeléséhez is navigálhatjuk a nézőt, ennek használata viszont még nem igazán terjedt el itthon. Emellett nemcsak eladásra ösztönző videókat kell csinálni egy vállalkozásnak, hanem érdemes olyanokat is, amelyek szórakoztatják, inspirálják vagy épp oktatják is a célközönségünket, nézőinket, vásárlóinkat.
Személy szerint én nagyon hiszek abban, hogy a YouTube videó tartalommal való PR és marketing kommunikáció előbb utóbb itthon is teret hódít majd és sokan újabbnál újabb kreatív utakat találnak majd annak a hihetetlenül nagy közösségnek eléréséhez, akik itt nap mint nap több órát eltöltenek videók megtekintésével. A Google is meg fog tenni mindent ennek érdekében hogy ez mihamarabb elterjedjen hazánkban is.
Mi a helyzet a termékmegjelenítéssel a YouTube videókban?
A termékelhelyezés is lehetséges a videókban. Itt az a fontos, hogy az adott termék rendeltetésszerűen jelenjen meg a videóban.

Majka
Majka hol rontotta el amikor letiltották videoklipjét?
Az ő esetében konkrétan egy reklámfilmet vágtak be a videó elé, amely formátumban csak a Google-nak áll módjában reklámot elhelyezni. Ha csak a videóban jelent volna meg az adott fejhallgató, ahogy azt épp használja a szereplő, akkor nem lett volna letiltva a többmilliós nézettségű videó.
Oktatásról tudnál e valamilyen információt adni?
Mint említettem a tudásanyag online nagy része online elérhető. A kis és középvállalkozásoknak, csatornatulajdonosok számára rendelkezésre állnak a Google un. Multi Channel Network partnerei is, akikkel szerződve szakmai segítséget és támogatást kaphatnak az optimális bevételszerzés közös céljával. Olyan csatornatulajdonosoknak érdemes ezen az úton elindulni, akik kitartóak, komolyan gondolják és bevételeket is akarnak szerezni.
Miért jó Youtube Multi Channel Partnerrel szerződni?
A zenészeknek szerintem az egyetlen optimálisan járható út, ha a Google hazai Prémium Partnereivel, vagy Multi Channel Network partnereivel szerződve szereznek bevételeket és kezelik a hangfelvételeik jogait a YouTube-on. A saját szakértői vloggerek, bizonyos kategóriájú videókkal operáló csatornák számára is segítség lehet egy ilyen partneri szerződés a bevételek optimalizálásában, a reklámozásban, a márkák és a csatornák, vagy akár a csatornák közötti kollaboráció kapcsán.

Szelei
Szelei Szabolcs a Google Magyarország marketing vezetőjének szavaival élve „Ne gondolkozz csak magyar piacon…” Szerinted ez mennyire igaz?
Ez nagyon igaz, csak megerősíteni tudom. Mindenkinek azt javaslom,hogy a globális elérésben gondolkodjon, gyártson videó tartalmat angol, vagy más nyelveken, vagy akár készítsen feliratokat a videókhoz. A lényeg, hogy minél szélesebb közönséget tudjunk elérni, feliratkozásra bírni, a számukra vonzó és releváns videó tartalmainkkal pedig minél több megtekintési percet generáljunk a csatornánkon.
Szinte Romulus Loránd
Online Marketing Tanácsadó

http://www.profitonline.hu

http://www.fashionawards.hu

http://www.wprodukcio.hu
http://www.szinte.hu
Budapest 2014.június 29.

A cikk rövidebb változata megjelent a PIAC&PROFIT oldalon is

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s