Videó hívás a Facebook-on


https://www.facebook.com/videocalling/
video calling

A világ legnagyobb közösségi oldala visszavág a Google Plusznak: bejelentették, hogy a Facebookon is lesz csoportos és videochat a Skype-pal való együttműködés keretében.

„Néhány hónappal ezelőtt elkezdtünk együtt dolgozni a Skype-pal, hogy videotelefon-funkciót építsünk be a Facebookba. A chatbe építettük, tehát minden beszélgetést ugyanarról a helyről lehet indítani” – olvasható a Facebook blogon. „Ha fel szeretnéd hívni egy barátod, csak a chatablak tetején levő video call gombot kell megnyomni.”

A Facebook Palo Alto-i központjában Mark Zuckerberg és a fejlesztőcsapat a csoportos chat szolgáltatás elindítását is bejelentette. „Mostantól, ha a barátaid azon hezitálnak, melyik filmet nézzétek meg, csak chatelsz velük és együtt eldöntitek” – fogalmazott Phillip Su fejlesztőmérnök. „Ahhoz, hogy több ismerőst bevonj a beszélgetésbe, csak az Add Friends to Chat gombot kell megnyomni” – tette hozzá. A Facebook-felhasználók több mint fele tagja valamelyik csoportnak, és a csoportok átlagosan hét fősek.

Az új szolgáltatást néhány héten belül lehet majd használni, és 70 nyelven lesz elérhető.

A Skype és a Facebook együttműködése nem előzmény nélkül való – már hónapok óta lehetőségük van a Skype-felhasználóknak többek között azonnali üzenetek küldésére, hírcsatornák importálására, hozzászólásra és „tetszik” hivatkozásra kattintásra a Skype-on belülről. A Skype-ot idén májusban vásárolta meg a Microsoft, amely a Facebooknak is résztulajdonosa.

A Facebooknak jelenleg több mint 750 millió felhasználója van, de Mark Zuckerberg azt hangsúlyozta, a siker mércéje ma már nem az aktív felhasználók száma. Ehelyett az számít, ki mennyi tartalmat oszt meg – fotókat, videókat vagy linkeket – ez jobban mutatja, mennyire elkötelezettek a felhasználók az adott közösségi oldal iránt.

(Mark Zuckerbergnek van profilja a Google Pluszon is, sőt, őt követik a legtöbben az új közösségi oldalon. Maga mögé utasította a Google társalapítóját, egyben jelenlegi elnök-vezérigazgatóját, Larry Page-et is. De a Zuckerberg-profilon nincs semmi jele annak, hogy használnák: üzenetet nem írt, fotókat, videókat nem töltött fel, buzz update-je nincs.)

Induláskor a Facebook videóhívó szolgáltatásával egy felhasználó hívhat egy másikat, csoportos hívásra nincs lehetőség – szemben a Google rendszerével, ahol a Hangoutsban akár tízen is részt vehetnek a csoportos élő videóchatben. De Zuckerberg hangsúlyozta, hogy más prémium Skype-funkciók várhatóak lesznek a Facebookon.

“A hirdetők mindent szeretnek, ami a felhasználókat hosszabb ideig a Facebookon tartja. Ebben a Facebook eddig is briliáns volt. Egyre hosszabb és hosszabb időt töltenek az emberek a közösségi oldalon” – fogalmazott Susan Etlinger, az Altimeter Group szakértője a BBC-nek.

Úgy tűnhet, a Facebook a Google kihívására válaszolt – a kereső egy hete indította a Google+ projektet, amelyben lehetőség van videohívásra is. A két vállalat viszont állítólag egymástól függetlenül készítette az új szolgáltatást, hónapokon keresztül dolgoztak rajta – mondta Ben Parr, a Mashable.com techblog szerkesztője.
Szerinte a két közösségi oldal közötti verseny tovább éleződik az elkövetkezendő évben, és még sokat hallunk arról, ki nyeri a közösségi oldalak háborúját, hogyan zárkózik fel a Google, mit válaszol a Facebook.
forrás: Marshable

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s