Az Egész ország vegyipartól függ


A VEGYIPAR MINT AZ ÉLELMISZERINFLÁCIÓ
LEGFONTOSABB MEGHATÁROZÓJA.

A vegyipar távlati szemszögből nézve nem kiemelkedően fontos ágazat Magyarországon, hiszen
a bruttó hozzáadott érték alig másfél százalékát állította elő 2021-ben ( magasabb értékről van szó, mint
az EU-s átlag, de nem kirívóan).

A gazdaságban betöltött szerepét illetően viszont unikális: a mezőgazdaság és
az élelmiszeripar 6. legnagyobb beszállítója a vegyipar (86 ágazat közül), elsősorban a növénytermesztésben használt műtrágya és vegyszerek révén.

Ennek megfelelően ha ebben az ágazatban termelői árnövekedés
történik az gyors átgyűrűzéssel bír az élelmiszerárakra. Ráadásul az ágazat a legjobban kitett iparág a földgázárak alakulásának annak következtében, hogy számos terméke gáz alapú, kiemelten a mezőgazdaságban széles körben használt ammónia és az abból készülő pétisó.

A műtrágya gyártó ágazatról az inflációs folyamatok szemszögéből vizsgálva felfelé mutató információk jelentek meg az elmúlt időszakban. Egyrészt a legnagyobb gyártó vállalat, a Nitrogénművek az év során többször is jelezte, hogy leálltak a termeléssel, valamint a KSH ágazati termelési adatai is arról tanúskodnak, hogy például augusztusban a tavalyi mennyiség alig 10 százalékát
gyártotta le az ágazat.

A gázárak következtében az árnövekedés is természetesen érdemi az ágazatban.
Mindezen információk akár egy hamarosan megszűnő tevékenységet vetíthetnének előre,
ami kínálat szűkülést, következésképpen magasabb árakat eredményezne.
Másrészt viszont az ágazat alig csökkentette foglalkoztatotti állományát, emellett
valószínűsíthetően a vállalat jó évet fog zárni.


Ez az információ azt mutatja, hogy a gyár időszakosan termel, a keresletnek megfelelően, ami azt jelenti,
hogy a felvevőpiac árelfogadó. A jelenlegi gyártáshoz felhasznált gáz beszerzése
valószínűleg a nyári magas árakon történhetett meg, ami előrevetít egy nagyobb műtrágyaáremelést az év végén és a jövő év elején.

A műtrágya árának növekedésének irányába hat az importkínálat szűkülése is: az importált mennyiségek tekintetében is a tavalyi szintek alatt tartózkodnak a készletek, ami részben kínálati,
részben logisztikai okokra vezethető vissza. Mindezek következtében a műtrágya ára a következő 2-3 negyedévben újabb csúcsokat érhet el. Az év hátralévő részét tekintve a jelenlegi gázpiaci, határidős jegyzések alapján csak 2024 elején indulhat a mostani szintekről csökkenésnek a gázár, ami azt jelenti, hogy egészen 2023 őszéig emelkedhet a műtrágya ára. Ez főként abban az esetben lehet igaz, ha a hazai gyártókapacitások továbbra visszafogott mértékben működnek tovább. Ez utóbbi alakulása első sorban a kereslettől függ, de a gázfelhasználási adatok alapján romlanak a kilátások.

Miért érdemes műtrágyát használni?

A műtrágya segíti a növények növekedését, virágzását, a terméskötődését és nagyon jó hatással van a növények általános egészségi állapotára. Ma már rengeteg típusú, formájú, összetevőjű műtrágya létezik a piacon, így sokszor nehéz lehet a választás, ezért is fontos, hogy úgy vásároljunk, hogy tudjuk, mit akarunk trágyázni és miért, illetve pontosan milyen összetevőkre van szüksége a növényünknek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s