H1 tag helyes használata


A H1 helyes használata a SEO-ban!


Amikor először kezdtem el blogolni, fogalmam sem volt, hogyan kell felépíteni a bejegyzéseimet, hogy a keresőmotorok számára rangsoroljanak, vagy egyáltalán miért fontos ez.

marketing manager a címsorcímek bevezetése a weboldalon a seo érdekében
Egyszerűen csak félkövér szavakat és kifejezéseket dobtam be, amelyek jól néztek ki, és reméltem, hogy véletlenszerűen kiválasztják a keresőmotorok találati oldalain (SERPs).

Most már tudom, hogy a blogoptimalizálásnak tudománya van, és amit a blogbejegyzéseimbe dobáltam, hogy professzionálisnak tűnjenek, azt fejléc/fejléccímkéknek hívták – és a megértés és a SEO fontos eszköze.


Mik azok a H1 fejléccímkék?
A fejléccímkék, más néven header tagek arra szolgálnak, hogy egy weboldalon elkülönítsék a címsorokat és az alcímeket. Fontossági sorrendben H1-től H6-ig rangsorolnak, a H1 általában a cím. A fejléccímek javítják a weboldal olvashatóságát és SEO-ját.

SEO H1 keresőoptimalizálás

Íme egy gyors útmutató a fejléccímekről és arról, hogy mire használják őket:

H1 – A bejegyzés címe. Általában kulcsszó-központúak, az oldal vagy poszt “nagy gondolata” köré összpontosítanak, és úgy vannak kialakítva, hogy megragadják az olvasó figyelmét.


H2 – Ezek olyan alcímek, amelyek a bekezdések fő pontjait osztályozzák, és elkülönítik a szakaszokat. Fontolja meg, hogy a H1-ben a “nagy gondolathoz” kapcsolódó szemantikus kulcsszavakat használjon, miközben az olvasónak is segít, hogy könnyen megtalálja az olvasni kívánt részeket.


H3 – Ezek olyan alfejezetek, amelyek tovább pontosítják a H2-ben megfogalmazott pontokat. Alternatívaként használhatók formázási listák vagy felsoroláspontok.


H4 – Ezek olyan alfejezetek, amelyek tovább pontosítják a H3-ban megfogalmazott pontokat. Alternatívaként használhatók a formázási listák vagy a felsoroláspontok formázására.


A “H” a H1, H2 stb. szócskákban hivatalosan a “heading element” (címsorelem) szót jelenti, bár a SEO-közösség általában “header tag”-nek is nevezi ezeket a címkéket.

Ahogy a fenti útmutatóból kitalálhatod, a számjegy az egyes címkék közötti hierarchikus kapcsolatot jelzi (a H1 a legfontosabb, a H2 a kevésbé fontos, és így tovább).

Íme egy példa arra, hogy ez a hierarchikus struktúra hogyan nyilvánulhat meg egy blogvázlatban:

H1 : Főcím /

H2 : Alcim

H3:Alfejezet

Most, hogy megértetted, hogy a fejléccímkék struktúrát adnak az oldalnak, beszéljünk róluk részletesebben, kezdve a H1 címkével.

Mik azok a H1 címkék?
A H1 tag az első és legfontosabb címsorcímke az oldal vagy bejegyzés szerkezeti hierarchiájában. Általában az oldal vagy poszt címét jegyzi.

Ne ess abba a hibába, hogy a címsorcímeket csupán stilisztikai elemként használod. Végül is strukturális jellegűek. Gondolj a H1-re úgy, mint egy könyv címére. Általában egy könyvnek csak egy címe van, így az oldaladnak vagy posztodnak is csak egy címe lehet.

Ezenkívül a H1 címkéknek mindig az oldalad tetején kell lenniük, a többi tartalom előtt, ahogy a könyv címe is a külső borítón van, mielőtt belemerülnél a benne lévő szövegbe.

Az alábbi példa illusztrálására a fejléccímke címe: “A termékmarketing végső útmutatója 2021-ben”.

Példa a H1-re
A cím a HTML-kód segítségével az oldal H1-jeként van kijelölve. Ez a kód így nyilvánulhat meg a weboldal forráskódjában:

Azonban, ahogy korábban utaltunk rá, vannak más címsorcímek is, amelyek szintén segítenek az oldal szerkezetének kialakításában.

Hány fejléccímkét támogat a HTML?
A HTML legfeljebb hat fejléccímkét (H1-H6) támogat, amelyekkel szükség szerint strukturálhatja az oldalát. Ezeket vizuálisan a márkájának megfelelően stilizálhatja, és a H1 kivételével annyi ilyen címke lehet egy oldalon, amennyit csak akar.

A fejléceidnek ragaszkodniuk kell ahhoz a témához, amiről írsz, mert segíthetnek az olvasónak (és a keresőmotoroknak) megtalálni a tartalomban a fő pontokat, és végigvezethetik őket az oldal áramlásán. A formázás során a legjobb belátása szerint bontja a szakaszokat.

Most, hogy egy kicsit többet tudsz arról, hogy mik azok a fejléccímkék, térjünk rá, hogyan használjuk őket a SEO-ban.

H1 Fejléccímkék és a SEO
Azt gondolhatod, hogy a fejléccímkék jelentéktelenek a weboldallal kapcsolatos dolgok nagy rendszerében. A fejléccímkék azonban segíthetnek struktúrát adni egy tartalomnak, és felhívhatják a figyelmet a tartalom legfontosabb gondolataira, témáira és (valójában) kulcsszavaira.

Ennek eredményeképpen a fejléccímkéknek súlyuk van a kulcsszavak relevanciája és az olvashatóság szempontjából.


Gondoljon erre: A Google a weboldalak feltérképezésével találja meg a felhasználóknak felkínálandó tartalmat. Ennek során elemzi a szöveget, a képeket és más elemeket, hogy megértse, miről szól az adott oldal.

Amikor szöveget helyez el egy fejléccímkében, ezzel jelzi, hogy ez a szöveg fontos, és a Google ezek alapján határozza meg az oldal kontextusát, ami aztán segít a Google-nek a keresők lekérdezéseinek megfelelő találatokat felszolgálni.

Ezért fontos, hogy a H1 fejléccímek használatakor ügyeljünk arra, hogy azok megfelelőek legyenek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s