Youtube tippek


Videószerkesztési tippek

Elkészült az első felvétel – de hogyan készíthetsz belőle kiváló videót?

Ebben a videóban TheNotoriousKIA YouTube-alkotó teljes körű útmutatást ad a videószerkesztésről kezdőknek.

Nézd meg Kia tanácsait a szerkesztés 12 alapvető lépéséről, és váltsd valóra ötleteidet.

A legújabb hírekért, frissítésekért és tippekért iratkozz fel a YouTube alkotói csatornájára.

Már felvétel közben gondolj a szerkesztésre

Érdemes már az írás fázisában elkezdeni gondolkodni a szerkesztésről. Ha már a folyamat elején megtervezed a szerkesztés eredményét, tudni fogod, hogyan fog kinézni a videód, és milyen reakciót vársz nézőidtől.

Vedd figyelembe a kamera pozícióját, szögeit és mozgását. Gondold át a videód kezdetét és végét, valamint a kettő közötti kulcsmozzanatokat. Nagyobb lélegzetű projektek esetén készíts egyszerű „felvétellistát”, azaz sorold fel az összes elkészítendő felvételt, hogy semmi se maradjon ki véletlenül.

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Mikor kell többször is elkészítenem ugyanazt a felvételt, hogy biztosan jól sikerüljön?
  • Szükségem lesz plusz felvételekre a vágóképekhez, előzetesekhez és kedvcsinálókhoz?

Amint tapasztaltabb leszel a szerkesztésben, dönthetsz kifinomultabb szerkesztőszoftver vásárlása mellett. A vásárláskor ezeket érdemes figyelembe venned:

  • Költségkeret. Számos pénztárcabarát, illetve kezdőknek való, kedvező árú alkalmazás kapható. A magasabb kategóriájú videószerkesztő alkalmazásokat jellemzően az alaposabban kidolgozott projektekhez használják. Keress próbaidőszakot vagy oktatási kedvezményt kínáló alkalmazást.
  • Felszerelés. Okostelefont, tükörreflexes fényképezőgépet vagy profi videokamerát használsz? SD- vagy HD-felvételt készítesz? Olvasd el az egyes alkalmazások műszaki jellemzőit, hogy megtudd, milyen típusú kamerák és fájlformátumok használhatók. Nézd meg a számítógépedre vonatkozó rendszerkövetelményeket is.
  • Funkciók. Általában az alacsonyabb árú programok is számos funkcióval rendelkeznek. Ilyen például a színjavítás, amellyel ragyogóbbá teheted a felvétel színeit. A költségesebb alkalmazások összetettebb funkciókkal rendelkezhetnek, mint például a megosztott csapatprojektek és a személyre szabható munkaterületek.

A YouTube Studióban optimalizálhatod a videókat úgy, hogy hozzáadod a záróképernyőket és a videó megfelelő részeit levágod a közzététel előtt vagy után. A YouTube Studio Hangtárából zenét és hangeffekteket is hozzáadhatsz a videódhoz. 

Szerkesztés profiként

Ha fejleszteni szeretnéd szerkesztési képességeidet, ennek legjobb módja a gyakorlás. Ezek a tippek segíthetnek abban, hogy magasabb szintre emeld szerkesztési technikádat:

  • A szoftver használatának elsajátítása. Bármilyen videószerkesztő szoftvert használsz, a leggyakrabban ismétlődő feladatok végrehajtásához érdemes utánanézned a billentyűparancsoknak. Ezenfelül rengeteg videót találsz a YouTube-on (és más webhelyeken), amelyek nagyszerű szerkesztési trükköket mutatnak be.
  • Szerkesztés a tempó figyelembevételével. Ügyelj videód tempójára és ritmusára. Azt szeretnéd, ha a felvételek gyorsan követnék egymást, ezzel fokozva az intenzitást és az izgalmat? Vagy inkább több időt hagynál a nézőknek a videó mondanivalójának befogadására és az azzal kapcsolatos véleményük kialakítására? Egyes szerkesztők „ugróvágásokat” használnak a felesleges részek és a töltelékszavak elfedéséhez.
  • A közönség megszólítása. A legfontosabb, hogy milyen kapcsolatot sikerül kialakítanod célközönségeddel. Ha már feltöltöttél néhány videót, nézd meg a közönségmegtartást a YouTube Analyticsben. A mélypontok arra utalhatnak, hogy a nézők átugrották a videó vonatkozó részeit, vagy kiléptek a videóból. Gondolkodj el azon, miért lehettek vonzók legnépszerűbb videóid a nézők számára, és milyen szerepet játszhatott ebben a szerkesztés.

Az alábbiakat javasoljuk:

Először is vedd számba a már rendelkezésre álló eszközöket. A telefonokon és a számítógépeken gyakran előre telepített szerkesztési szoftverek találhatók.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s