Mikor lesz 6G internet?


6G – Statisztikák és tényekA világ nagy része még mindig 4G-n keresztül csatlakozik, és az 5G bevezetése folyamatban van. A távközlési ágazatban dolgozók egy része számára azonban az 5G már régi hír. Bár az elsődleges hangsúly továbbra is az 5G bevezetésén van, a kulisszák mögötti kutatók és mérnökök már a 6G, a mobil szélessávú hálózatok hatodik generációs technológiai szabványa felé néznek.

Egyesek számára túl korainak tűnhet egy olyan technológia utódjának előkészítése, amelyhez a fogyasztók is alig férhetnek hozzá. A technológián dolgozók számára azonban úgy tűnhet, hogy az idő már fogy. A Samsung tanulmánya szerint átlagosan tíz évnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy új szabvány a kezdeti kutatási fázistól a kereskedelmi forgalomba kerüljön. Az 5G mindössze nyolc évig tartott. A Samsung a technológia 2028 és 2030 közötti lehetséges bevezetési dátumát javasolta, ami azt jelenti, hogy már most el kell kezdeni a munkát, hogy lépést tudjunk tartani a fejlődés ütemével.


6G: Nagy sávú, nagy sebességű


A gyorsabb adatátviteli sebesség a 6G egyik legnyilvánvalóbb előnye a korábbi generációkhoz képest, mivel ezt a magasabb spektrumsávok teszik lehetővé. 2019 márciusában az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) kísérleti licenceket bocsátott rendelkezésre a 95 gigahertz (GHz) és 3 terahertz (THz) közötti tartományban, ami jelentősen meghaladja az 5G-re nyitott jelenlegi spektrumot.
A spektrumban való előrelépés az 5G szabványnál akár 50-szer gyorsabb 6G adatátviteli csúcsot tesz lehetővé. A 6G felhasználók által tapasztalt adatátviteli sebesség várhatóan eléri az 1000 Mbps-t, ami tízszer gyorsabb, mint a felhasználók által tapasztalt 5G adatátviteli sebesség. Míg a magasabb sávú spektrum nagyobb sebességet hoz, megoldásra váró problémákat is felvet, beleértve a falak és a víz áthatolásának nehézségeit.


Helyet csinálni egy forgalmasabb hálózaton
Mindenki tudja, aki próbálta már telefonját használni egy zsúfolt rendezvényen, a sebesség keveset jelent, ha a hálózat túlzsúfolt. Az IoT kapcsolatok várhatóan minden iparágban jelentősen növekedni fognak. Az IoT-eszközök száma várhatóan már 2025-ben meghaladja a 24 milliárdot, és az IoT-eszközök adatmennyisége a következő években jelentősen meg fog növekedni. 2028-ra ez a szám ismét emelkedni fog. A 6G nem csak a nagyobb sebesség és az alacsonyabb késleltetés jelenti a fejlesztéseket, hanem a nagyobb adatforgalmi kapacitás és a jobb kapcsolatsűrűség lesz fontos a működő hálózatok fenntartásához.
Az 5G technológia négyzetkilométerenként (km²) 106 eszköz csatlakozási sűrűségét teszi lehetővé, ami azt jelenti, hogy körülbelül egymillió eszköz tud csatlakozni és adatokat továbbítani egy km²-en belül. A 6G tízszer annyi eszközt tesz lehetővé, 10⁷ eszköz, vagyis tízmillió eszköz/km² kapcsolati sűrűséggel. Ez új lehetőségeket teremt az adatigényes alkalmazások számára több végponton.

Használati esetek


A gépek közötti kommunikáció (M2M) fejlődése közös szál a 6G-ről folyó vitákban. A korlátozó adatsebességek akadályoztatása és a hálózat túlzsúfoltságának veszélye nélkül, kis, viszonylag kis területen lévő eszközök milliói lesznek képesek jelentős számítási teljesítményt igénylő, összetett feladatokat végrehajtani összekapcsolt módon. Ez lehetőséget teremt a több, mesterséges intelligenciát és gépi tanulást használó eszközt tartalmazó hálózatok számára, hogy komplex feladatokat végezzenek együtt.


Az olyan szervezetek, mint a Samsung, a Nokia és a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) által a közelmúltban megjelent tanulmányokban említett egyéb felhasználási esetek közé tartozik a valóban magával ragadó XR high-fidelity – a virtuális valóság, a kiterjesztett valóság és a vegyes valóság kombinációja – a nagy pontosságú hologramok, és digitális replikák. Ezek a felhasználási esetek óriási lehetőségeket rejtenek olyan területeken, mint az egészségügy, beleértve a távsebészetet, az oktatást, a szakképzést és a távközlést.


A 6G meghatározó műszaki szabványairól még nem döntöttek, és a 6G felhasználási esetei közül sok csak az 5G korlátainak jobb megértése után fog megjelenni. Olyan cégek, mint a Nokia, a Samsung, az LG, a Huawei, a ZTE és számtalan kutató értékelik majd az 5G lehetséges hiányosságait, adatokat gyűjtenek, és megoldásokat keresnek a 6G útjában álló technikai kihívásokra.
A munka jól halad. A kutatók már publikáltak lektorált munkákat, a nagy távközlési cégek felvázolták jövőképüket, és megerősítették az aktív kutatást. Az FCC megnyitása a terahertz tartományban lehetővé teszi a kísérletezést, és Kína 2020 novemberében felbocsátotta az általa a világ első 6G kísérleti műholdját.


A széles körű bevezetés előtt az olyan szervezeteknek, mint az ITU és a 3GPP – a nemzetközi szabványügyi hatóságok partnersége – konszenzusra kell jutniuk a 6G technológia specifikációiról. Ez a folyamat, valamint az, hogy a kutatók és a mérnökök milyen jól oldják meg a 6G kihívásait, meghatározza, hogy a technológia megfelel-e az eddigi ambiciózus felhasználási eseteknek.
Ez a szöveg általános információkat tartalmaz.

Kiadta S. O’Dea, 2021.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s