Spanyolországi iskolarendszer


Ha azt fontolgatja, hogy családjával Spanyolországba költözik, valószínűleg kíváncsi, hogyan működik a spanyol iskolarendszer. Milyen iskolák vannak? Miben különböznek az iskolák Spanyolországban? Jó a spanyol oktatási rendszer?

Összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit tudnia kell a spanyolországi kivándorlók oktatási rendszeréről.

Milyen típusú iskolák vannak Spanyolországban és milyen drágák?
Mikor kezdik a gyerekek az iskolát Spanyolországban?
Mikor fejezed be az iskolát Spanyolországban?
Milyen színvonalúak az iskolák Spanyolországban?
Milyen típusú iskolák vannak Spanyolországban és milyen drágák?
Spanyolországban háromféle iskola létezik:

1. Állami iskolák, Félig állami, Magániskolák

Colegios públicos – állami iskolák. Nem tévesztendő össze a régimódi állami iskolákkal Angliában és Walesben, a spanyol állami iskolák ingyenesek, és a spanyol családok számára a leggyakoribb választás.
Colegios concertados – félig állami iskolák. Ezek az iskolák részben állami finanszírozásúak, ami azt jelenti, hogy a legtöbb esetben havi díjat számítanak fel. Ez 100 euró körül szokott lenni. Ezek a központok gyakran vallási alapúak, de vannak világi, félig állami iskolák is Spanyolországban.
Colegios privados – magániskolák. Ezek gyakran nagyon drágák Spanyolországban, és magas díjat igényelnek, amely tanévenként 2000 és 10 000 euró között lehet. A legtöbb spanyolországi nemzetközi iskola ebbe a kategóriába tartozik.
Ezen kívül szinte mindig további havi költségek merülnek fel az anyagokra, a feladatlapokra, a könyvekre, a tanórán kívüli foglalkozásokra, például a zeneórákra vagy a sportolásra, valamint az iskolai menzán való ebédre.

Mikor kezdik gyerekek az iskolát Spanyolországban?


Spanyolországban 6 éves kortól 16 éves korig kötelező az iskola. Spanyolországban azonban sok gyerek 5-6 hónapos korában kezdi meg az óvodát, mivel Spanyolországban sokkal rövidebb a szülői szabadság, mint az Egyesült Királyságban, jelenleg mindössze 16 hetes. A gyerekek 3 éves korukban kezdik az óvodát, ahol már játékos formában tanítják őket írni, olvasni, számolni. Sokan ezután kezdenek angolul is tanulni, így ha Ön Spanyolországba költözik angolul beszélőként, gyermeke ebben az értelemben egy lépéssel előbbre jár. Egy másik különbség a spanyol és a brit iskolák között az a tanév, amelyben gyermeke tanul. Szigorúan véve a spanyolországi iskolai beiratkozás a születési éven alapul, azaz egy osztályban minden gyermek ugyanabban az évben született, januártól decemberig mérve és nem júliustól júniusig.

A spanyol iskolai oktatás általában a következő területekre oszlik:

Óvoda, az 1. kulcsszakasznak megfelelő (Educación Prescolar). 0-6 éves korig
Általános iskola, egyenértékű a 2. kulcsszakasszal (Educación Primaria): 6-12 éves korig
Alsó középfokú oktatás, amely megfelel a 3. és 4. kulcsszakasznak, érettségi szintig (Educación Secundaria Obligatoria, ESO). 12-16 éves korig
Felső középfokú oktatás, amely megfelel az 5. vagy hatodik osztálynak (Bachillerato). 16-18 éves korig
Az osztályzatokat 1-től 10-ig terjedő skálán osztják ki, a 10 pont a legjobb osztályzat. Spanyolországban nincs A-F fokozat.

Mikor fejezed be az iskolát Spanyolországban?
Spanyolországban 16 éves korig kötelező az oktatás, amikor a diákok elvégzik az „ESO”-t, ami az Egyesült Királyságban a GCSE-nek megfelelő. Ezt követően lehetőség van a felső középfokú oktatás folytatására, amely két évvel később érettségivel (“bachillerato”) ér véget, amely lehetővé teszi az egyetemre való felvételt.

Alternatív megoldásként az „ESO” befejezése után a hallgatók az Egyesült Királysághoz hasonlóan gyakornoki képzést is választhatnak (Formación Profesional, FP). Két év elteltével megkapja a “técnico” címet, további két év múlva pedig a “técnico superior” címet, amely egyetemi tanulmányokra is feljogosít.

Milyen színvonalúak az iskolák Spanyolországban?
Erre a kérdésre nehéz válaszolni, mert a szülőknek gyakran eltérő elképzeléseik vannak arról, hogy mi is a „jó iskola”. A legjobb, ha beiratkozás vagy regisztráció előtt időpontot egyeztet az iskolával, és megnézi a tantervet. A spanyol diákok az EU és az OECD átlaga alatt értek el pontszámot a legutóbbi egyetemi felvételi vizsgákon, ezért sok szülő dönt úgy, hogy olyan magán- és nemzetközi iskolákba küldi gyermekét, amelyek Spanyolországban jobb hírnévvel rendelkeznek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s