Coinbase


“A mai nap mérföldkő volt” – mondta Ian Lee kriptovaluta-befektető. “A kriptográfia a pénzügy jövője.”


A Coinbase, egy San Francisco-i startup, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy digitális valutát vásároljanak és eladjanak, szerdán debütált tőzsdén az első olyan nagy kriptovaluta-cégként, amely tőzsdére ment.

A kereskedés részvényenként 381 dollár körül kezdődött, így a cég értékelése 100 milliárd dollár közelébe emelkedett. Körülbelül ennyit ért a Facebook, amikor 2012-ben megtörtént az első nyilvános ajánlattétel.

A Coinbase jegyzése a Nasdaq-on a „COIN” ticker-szimbólum alatt a rajongók az egykor homályos digitális valuták fordulópontjaként hirdették meg.

“A mai nap mérföldkő volt” – mondta Ian Lee kriptovaluta-befektető. “A kriptográfia a pénzügy jövője.”

Bradley Tusk politikai tanácsadó és kockázati tőkés, aki pénzügyileg támogatta a Coinbase-t, azt mondta, hogy a vállalat nyilvános ajánlattétele azt mutatja, hogy egyre több Wall Street-i bank és más hagyományos befektető melegszik fel a kriptovaluta ötletével.

“Az embereknek már régóta kétségeik vannak a kriptoval kapcsolatban. És nem hibáztatom őket” – mondta Tusk. “De ami lett belőle, akár szándékos volt, akár nem, az egy eszközosztály, amibe az igazán kiegyensúlyozott portfóliót keresők szeretnének tartozni.”

Tusk azonban elismeri, hogy a kriptovaluták köztudottan ingadozóak.

“Használják-e valaha a kriptovalutát mindennapi cikkekhez? Nem biztos benne” – mondta Tusk. “De egy másik módja ennek az, hogy elérjük azt a pontot, ahol minden fizetés digitális lesz, és nem fogunk készpénzt vagy hitelkártyát használni? Teljesen.”

Ez a pont azonban távoli lehet.

A Wedbush Securities befektetési cég szerdán azt jósolta, hogy a nyilvános vállalatok kevesebb, mint 5%-a fog kriptovalutába fektetni a következő 18 hónapban, de ez “jelentősen feljebb mozdulhat, mivel ennek a devizának a szabályozása és elfogadása egyre jobban érvényesül”.

A Coinbase küldetése: Építsd fel a “kriptogazdaságot”

2012-ben az Airbnb egykori szoftvermérnöke, Brian Armstrong frusztrálttá vált a tengerentúli digitális tranzakciók „magas díjai” és „átláthatatlan” jellege miatt, ezért a korábbi Goldman Sachs kereskedővel, Fred Ehrsammal megalapította a Coinbase-t, ahol az emberek könnyedén vásárolhatnak és adhatnak el kriptovalutákat anélkül, hogy szükségük lenne rá. átmenni egy bankon.

A kriptográfiai világ számos startupjához hasonlóan a Coinbase is úgy pozícionálta magát, hogy képes megzavarni a globális pénzügyi rendszert.

“Ma az a mód, ahogyan befektetünk, költünk, megtakarítunk és általában kezeljük a pénzünket, továbbra is nehézkes, hozzáférhetetlen, drága és regionálisan elszigetelt” – írta a Coinbase az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez benyújtott beadványában. “A kriptogazdaságot építjük – egy igazságosabb, elérhetőbb, hatékonyabb és átláthatóbb pénzügyi rendszert az internet korszakában.”

A 2020 decemberi bejelentéskor a Coinbase azt mondta a szabályozóknak, hogy 7000 lakossági és pénzügyi intézmény, valamint 43 millió felhasználó volt aktív a platformon.

A 38 éves Armstrongot ma a világ egyik leggazdagabb személyeként tartják számon, 21%-os részesedésével a cégben mintegy 13 milliárd dollárt ér.

“Van egy mondás, miszerint a jövő megjóslásának legjobb módja az, ha létrehozzuk azt. Remélhetőleg segítettünk abban, hogy a jövő egy kicsit hamarabb megtörténjen, mint ahogy egyébként a kriptográfiai térben történne” – írta Armstrong szerdán a Twitteren.

A kutatók régóta rámutattak arra, hogy a kriptovaluták vonzóak azok számára, akik csalással és más tiltott tevékenységekkel, például pénzmosással foglalkoznak, mivel a nagyrészt szabályozatlan piacok megkönnyítik az átmenetek eltitkolását. A washingtoni törvényhozók pedig azon dolgoznak, hogy olyan szabályokat és előírásokat dolgozzanak ki, amelyek kormányzati felügyeletet biztosítanak az iparág számára.

De mivel a törvények lassan alkalmazkodnak, a kriptopiacok iránti érdeklődés virágzik, különösen a világjárvány idején.

2020 végén például egyetlen Bitcoin körülbelül 28 000 dollárba került. Azóta több mint duplájára nőtt az ár. Szerdán egy Bitcoin körülbelül 62 000 dollárba kerül.

Más kriptovaluták, mint például az Ether, amelyet az Ethereum rendszeren vásárolnak és adnak el, szintén új rekordokat döntöttek.

Segítette őket a nem helyettesíthető tokenek vagy NFT-k körüli felhajtás, a digitális gyűjthető tárgyak, amelyek szemet gyönyörködtető összegeket keresnek egy olyan számítógépes kódért, amely megerősíti, hogy a vevőnek van valami egyedi verziója, ami csak létezik. az interneten.

“Az emberek kevésbé bíznak a kormányban, a médiában és a Wall Streetben, mint valaha” – mondta Tusk, hozzátéve, hogy most sokan inkább a kriptovalutákat támogató decentralizált rendszerben bíznak.

De, mondta, van ennek a pillanatnak egy kevésbé előkelő összetevője is, amely a kriptomániás őrületet hozza magával: “Mindenki otthon volt, unatkozott, és a számítógépével játszott, ami nem árt.”

Vita tárgya, hogy ez a zsongás megmarad-e, ahogy kinyílik a világ, és az emberek kevésbé ragaszkodnak eszközeikhez.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s