Szín trendek 2021


Szín előrejelzés: Hogyan jönnek létre a szín trendek?

Hogy lesznek a színtrendek, ki hozza létre őket vagy ez egy egyszerű, spontán hóbortok, divat? Nézzük csak meg!

A szín előrejelzés befolyása több millió dollárt jelent a kiskereskedelmi szektor számára, szóval hidd el, hogy nem csak pillanatnyi hóbortról van szó, amikor a színtrendekről beszélünk. Valójában a színek előrejelzése egy speciális iparág, számos tervezési és gyártási háttérrel rendelkező szakértőkkel. Hónapok, sőt évek kutatása határozza meg azokat a színeket, amelyek életünk “meghatározó” pigmentjei lesznek a következő szezonban.

Az időben visszatekintve nyilvánvaló, hogy a színek előrejelzésének mély történelmi gyökerei vannak, és az egyes színek iránti rajongás gyakran társadalmi, politikai és kulturális mozgalmak eredménye. Ezenkívül olyan hatásai is vannak, amelyek a divat, a belsőépítészet, a művészet és az építészet terén is megjelennek.

Ebben a cikkben alaposabban megnézzük, hogyan hozzák létre a szakértők a színtrendeket, miért fontosak mind a tervezők, mind a fogyasztók számára. A szín állandó és mindig reflektálni fog arra az adott korra, amiben élünk.

Set sail Champagne, egy nyugodt és derűs szín a 2021-es Shutterstock-ról Szín trendjelentésből.


Szín előrejelzés: a rövid története

A szín előrejelző cinikusok rámutatnak, hogy a modern előrejelzőipar csupán egy okos (és jövedelmező) módja a divat és a termékek iránti kereslet szezonális cikluson belüli újjáélesztésének. Természetesen a színek előrejelzése kulcsszerepet játszik a kiskereskedelmi és a feldolgozóiparban, azonban az egyes színek kiválasztásának okai gyakran sokkal kevésbé kereskedelmi jellegűek.

Még azelőtt, hogy a szín előrejelzés létezett volna, mint önálló iparág, az emberek vágytak a színekre, aszerint készítettek és választottak ruhát, ékszereket, dekorációt maguknak.

A legkorábbi színtrendek közül néhány a festékek gyártásához kapcsolódik. Erre az egyik példa a Tyrian lila, amelyet az ókori Libanonban tengeri csigák nyálkájának felhasználásával hoztak létre. A Tyrian lila hihetetlenül drága volt, mert nagyon munkaigényes volt az előállítása. Emiatt végül a lila az emberek fejében, mint királyi szín létezett.

Az első színtrend? A tyrian lila volt a divat az ókori Libanonban. Phuong D. Nguyen közreműködő képe.

A történelmileg különböző színtrendek inkább társadalmi eredetűek. A háború utáni korszakban az amerikaiakat elragadtatta a vidám, pasztell hangulat. Ezekből a lágy színekből a komorabb olivzöld, az iszaposabb barna az 1940-es években tört ki – és a háborús évek nyomorúságából.

Később a Technicolor feltalálása népszerűvé tette a gazdag, élénk színeket. A technológia lehetővé tette, hogy az olyan élénk színű jelmezek keljenek életre, amelyeket olyan sztárok viselnek, mint Marilyn Monroe és Grace Kelly.

​​

Az 1950-es években a Technicolor filmezési technológia egy évtizedes trendet indított el a világos, pasztell árnyalatok iránt, amelyek együtt jártak a háborús időszak utáni új társadalmi optimizmussal.

Balra: Marilyn Monroe a Gentlemen Prefer Blondes című filmben, a Technicolor-ban forgatott 1953-as filmben. Kép:MovieStore/Shutterstock.

Jobbra: A Technicolor központja a Paramount Pictures Studiosban. Kép: Ryan J. Thompson.

Az utóbbi időben a szín egyre inkább a társadalmi, kulturális, sőt politikai mozgalmak és változások tükröződése lett. Az évtizedes trendek után, amelyek az ultrafényes és neon színek felé hajlottak, és amelyek együtt jártak az alkalmazástervezés térnyerésével és a fénykibocsátó RGB- és HEX-színmodellek növekvő használatával, a világjárvány idején a fogyasztók ízelítőt kaptak földibb, alapabb színekhez, amelyek inkább megnyugtattak, mint túlzottan stimuláltak.

A járvány 2021-ig tartó időszakában sok márka a szivárványpaletták és a gyermeki színválaszték felé fordul, hogy elősegítse az optimizmust. Nézze meg az Apple legutóbbi iMac-bemutatóját, ahol a szivárványos árnyalatú termékek kerültek előtérbe 2021-ben.

A szín előrejelző ipar ötvözi ezeket az insightokat a színek történetében, pszichológiájában és kívánalmában. Megjósolja azokat a színeket, amelyeket a kiskereskedők használhatnak, és amelyek célja, hogy bevonják a kollektív színpszichét.

A színek előrejelzése a társadalmi trendeket és a pszichológiai kutatásokat vizsgálja annak meghatározására, hogy mely színek szolgálják ki a fogyasztók kívánságát. Példa erre-az Apple új szivárványos árnyalatú iMac-je 2021-re, optimista paletta a járvány utáni időkben. Kép: Apple


Kik a szín előrejelzők?

Az előrejelző szakemberek a színszociológia és a színtervezés szakértői, és gyakran tapasztalattal rendelkeznek a tervezési és gyártási ágazatokban. Tod Schulman, a Pantone Color Institute kreatív igazgatója a Bloomingdale termékfejlesztésének hátterével rendelkezik. Eközben Leatrice Eiseman ügyvezető igazgató pszichológus diplomát szerzett, és a divat és a belsőépítészet területén tanított, mielőtt világhírű színszakértő lett.

A vezető előrejelző csoportok a Pantone Color Institute és az Akzo Nobel Global Aesthetic Center (Dulux). Együtt alkotják a legnagyobb befolyást a tervezési iparágak széles skáláján, a divattól a grafikai tervezési termékeken át a belsőépítészetig, és meghatározzák a szezonális színtrendeket.

A nagy festék márkák választéka szintén befolyásol, köztük a Little Greene és a Farrow and Ball. Színválasztékuk hosszú távra határozza meg az otthonok hangulatát. Vannak speciális előrejelzők is, amelyek bizonyos iparágakat, például az autógyártást szolgálják ki. Ezek az iparágak két-három évvel korábban szín előrejelzést igényelnek a tervezési és gyártási folyamat megkönnyítése érdekében.

Néhány piacvezető festékmárka, például a Farrow és a Ball (a képen) saját szín-előrejelzési jelentéseket készít, és évente új árnyalatokat bocsát ki. Ezek jelentős befolyást gyakorolnak a lakberendezésre, a belsőépítészetre és a terméktervezésre az elkövetkező hónapokban. Hadrian képe.

A Shutterstock éves színjelentést is közzétesz. Ez a jelentés digitális központú megközelítést alkalmaz, a vállalat hatalmas keresési információs adatbázisát felhasználva megfejti, mely színek válnak egyre kívánatosabbá a világ húsz országában. Valóban, a színjóslók – akik figyelembe veszik a keresési adatokat és a közösségi médiát a színtrendek megalkotásakor – egyre inkább keresik azokat a vállalkozásokat, amelyek termékeiket és marketingstratégiáikat online szeretnék elérni.

A Tidewater Green, a Shutterstock egyik színtrend triója, amely a 2021 -es szín trendjelentéséből származik.


Hogyan hoznak létre szín előrejelzők színtrendeket?

A színtrendek régóta kapcsolatban állnak a divatiparral. Ennek eredményeként a színek előrejelzését gyakran átmenetinek és értelmetlennek tartják. Ez helytelen feltételezés a színek előrejelzéséről és a divattervezés szezonális ciklusáról. Bár a színek előrejelzése új lendületet ad a fogyasztói értékesítés számára, ez azért van, mert ez az intelligens marketing eszköze, amelyet még okosabb tudomány is lehetővé tesz.

Hónapok (sőt évek) kutatása – tudományos, pszichológiai, társadalmi, kulturális és antropológiai területeken – eredményezi egy-egy évszak színét vagy palettáját. A fogyasztók színekre adott válaszának mélyreható felméréseit, valamint a tervezési trendek, a társadalmi tendenciák, a politikai fejlemények és az előző év kulturális változásainak gondos megfigyelését mind figyelembe veszik, amikor egy olyan színhatóság, mint a Pantone, dön az év színéről.

A Pantone az 2 színt választott a 2021-es előrejelzéséhez: az Illuminating és az Ultimate Grey. Alim Yakubov képe.

A színtrendek úgy tűnhetnek az egyén számára, mintha a légből kapottak lennének. Ezek azonban (valójában) az iparágak és területek széles skálájának szakértői megfigyeléseit képviselik. A vállalkozások e színtrendek felhasználásával olyan termékeket állítanak elő, amelyek szinte biztosan vonzzák a fogyasztók széles körét.

Lehet, hogy nem tudod, hogy a Fortuna Gold az a szín, amit kerestél. De miután bemutattuk ezeket a szín előrejelzéseket, gyakran tökéletesen illeszkednek a fogyasztói elvárásokhoz. Sok vállalkozás a színek előrejelzését használja termékei kulcsfontosságú megkülönböztetőjeként. Az olyan vállalatok, mint az Apple, a színtrendeket használva olyan termékeket hoznak létre, amelyek többnek tűnnek (és ennek következtében súlyosabb árcédulával rendelkeznek), mint a megfizethetőbb termékcsaládok. Rose Gold iPhone, valaki?

A történelem során a színnek mindig volt érzelmi és pszichológiai vonzata az emberek számára. A szín előrejelzők tehát kifinomult tudományt fejlesztettek ki, amely ezt olyan formátumba sűríti, amelybe a fogyasztók és a kiskereskedők is bekapcsolódhatnak.

A Fortuna Gold, egy olvadt, antik arany árnyalat, amely a Shutterstock keresési adatai szerint 2021-ben fő színtrend.


Szóval, hogyan használhatom a színtrendeket?

Ha minden vállalat és kreatív szakember intenzíven alkalmazná a színjóslást a márka, a termékek vagy a munka előállításában, akkor gyorsan telítődnének. A színjóslást nem kell mindenhol használni. Más szóval, nem kell mindent sárgára és szürke színre váltani, ha a Pantone szerint ez lesz az idei trend.

Inkább a szín előrejelzést használhatja marketing eszközként a közönség tudatosságának és pszichológiájának kihasználásához. A mai fogyasztók jobban tájékozottak a színekről, és felismerik, hogy a márka releváns és előremutató, ha ismerős színirányzatokat használva látják a márkát. A fogyasztók is jobban fognak reagálni ezekre a színekre az őket eredményező piackutatás miatt.

Tehát a közösségi médiahirdetés előre jelzett színekben való beállítása elérhető és hatékony. Az idei gyorsan változó trendeket használó teljes átnevezés azonban valószínűleg nem okos ötlet.

A szín előrejelzés gyors üteme azt jelenti, hogy a teljes rebranding nem érhető el (vagy hosszú élettartamú). Azonban a rövid távú forgalomban lévő minták, például a közösségi médiahirdetések, tökéletes platformok lehetnek a színtrendek használatához. Igisheva Maria képe.

Jó ötlet azonban felmérni az iparág ütemét és azt, hogy milyen szín előrejelzési modell a megfelelő.

A leggyorsabban fejlődő terület a divat, amely gyakran szezonálisan teljesen friss palettát igényel. A grafikai tervezés és az illusztráció is viszonylag pörgős. A webdesign, a közösségi média és a szerkesztői tervezés mind a felkapott színek gyors váltakozásán alapul. A terméktervezés esetében ez kicsit lassabb, ahogy a  bútoroknál is, ott még lassabb, tekintettel a tervezés és a gyártás sebességére. A nagyméretű, lassabb ütemű tervezés, mint például az építészet vagy az ipari gyártás, csak két-három éves ciklusban igényelhet szín előrejelzést.

Ha Te illusztrátor vagy, akkor gyakran megnézheted a színek előrejelzését, és néhány havonta fejlesztett palettát. Eközben egy bútortervezőt jobban érdekelhetnek az éves ciklusban változó szín előrejelzések.

A Vitra klasszikus Eames székeinek újrakiadása pár évente új színmintákban érhető el (válogatás a 2019 -es milánói dizájnvásáron). Kép andersphoto.

A kreatívok és a vállalkozások számára a színek előrejelzése rugalmas, és segíteni szándékozik, nem pedig akadályozni. A színtrendek olyan kifinomult piackutatások eredményei, amelyeket a vállalkozásnak nem kellett elvégeznie. A színek előrejelzése segít minden típusú és iparágú vállalkozásnak, hogy a színpaletta egyszerű alkalmazásával kihasználják a fogyasztók kívánságát.


Következtetés: Színes jövő

A színtrendipar nem lát lassulást, Még abban az évben is, amikor a pandémiás pánik számos vállalkozás számára katasztrófát okozott, a Pantone éves színváltozásait még mindig nagyon várták és széles körben nyilvánosságra hozták a Pantone és a külső megfigyelők egyaránt.

Színesen látjuk a világot, de a paletta mindig változik. A színek előrejelzése boncolja a színek kulturális és társadalmi kontextusát övező zajt, és olyasmit mutat be, amely relevánsnak és tükrözőnek tűnik egy adott pillanatban.

Forrás: https://www.shutterstock.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s