Social Marketing


Twitter

A Twitter a mikroblogolás vezető webhelyének számít. Lehetővé teszi tagjai számára, hogy mikroblog-bejegyzéseket (más néven „tweeteket”) tegyenek közzé, amelyek legfeljebb 140 karakter hosszúak. Szélesebb emberhálózattal a valós idejű kommunikáció környezete lett. A Twittert hatékony platformként használhatja vállalkozásának népszerűsítésére, bár a Twitterről származó linkek “nofollow”-t kapnak, így a rangsorolásra nincs hatással. Ettől függetlenül ez is egy értékes csatorna az ügyfelekkel és a piaccal való kommunikációhoz.

Az alapvető cél az, hogy a közösség aktív tagja legyen és egy nagy hálózatot építsen ki a követőkből. Mint más hálózati oldalaknál, sok fontos influencer is időt tölt a Twitteren. Ha felhasználhatja a platformot kapcsolatok fejlesztésére ezekkel az emberekkel, akkor nagyon jó minőségű linkeket szerezhet.

Ezenkívül, ha jó minőségű tartalmat hoz létre, akkor sok láthatóságra tehet szert „retweeteléssel” (Ezáltal az emberek továbbítják üzenetét minden követőjüknek). A különösen érdekes tweetek jelentős láthatóságot nyújthatnak Ön és vállalata számára.

Reddit

A reddit egy közösségi link-összesítő és beszélgető oldal, kisebb témákra bomló közösségekbe („subreddit”-ek) csoportosítva, amelyek önszerveződnek és önállóan moderálódnak. Naponta több millió látogató van, és a reddit számos hírességgel és néhány politikussal, köztük Barack Obamával is tartott már interjút.

Az oldalon nagy a forgalom, sok a felhasználó és sok a vita. A Reddit regisztrált tagjának kell lennie („redditor”) ahhoz, hogy ott hirdethessen. Nem nehéz fiókot létrehozni, de a hirdetéscélzás nem túl jó, mert a felhasználók számára kevés a lehetőség van arra, hogy nyilvánosságra hozza magáról a demográfiai adatait. Általában úgy tűnik, hogy a hirdetések eredményei nem túl csodálatosak olyan termékeknél vagy szolgáltatásoknál, amelyek nem kifejezetten a maguk által ‘geek’-nek nevezett emberekre vonatkozik.

A redditorok általában ellenségesen viszonyulnak bármilyen önreklámozáshoz. Ha megpróbál gerillapiacot folytatni, ha linkeket tesz közzé webhelyére vagy Facebook-oldalára, vagy bármi, ami már csak távolról is promóciósnak tűnik, a redditorok nagyon, nagyon keményen lecsapnak Önre.

Ezért a legjobb, ha nem tervez semmiféle önreklámot a reddit-en. A webhelyen csak annyit tehet, hogy megpróbál normálisan részt venni, és önreklámozás nélkül beküldeni a tartalmát (vagy más emberek nagyszerű tartalmát) a megfelelő subredditekre.

Pinterest

A Pinterest a képek megosztására szolgáló webhely, amely gyorsan képes volt erős felhasználó-bázist létrehozni. A demográfia erősen a nők felé hajlik; ők alkotják a webhely felhasználóinak több mint kétharmadát. A Pinterest átlagos jövedelmi szintje szintén viszonylag magas.[1]

Míg a Pinterest demográfiai adottságai miatt kisebb közönséggel rendelkezik, mint a Facebook, a Twitter vagy a Google+, a webhely bizonyos kiskereskedők, például ruházati gyártók vagy éttermek számára valóban jól működik. Kiváló alkalom lehet most a fedélzetre ugrani és erős követőket építeni ott, mielőtt a versenytársai tesznek így!

Wikipedia

Lehet, hogy úgy gondolja, hogy a Wikipedia nem hasznos a linképítésben, mivel minden külső linkje “nofollow”-t kap. Ezenkívül nem bölcs dolog egyszerűen belépni az oldalra és létrehozni egy oldalt a vállalat számára. Hacsak nem ismeri jól a cégét, valószínűleg azonnal eltávolítják az oldalt, és még ha jól is ismert, akkor megsértené a Wikipedia összeférhetetlenségi irányelveit. A Wikipedia linkjei azonban értékesek lehetnek, mivel sokan hiteles webhelyként kezelik, és ha ott látja valaki a linket, dönthet úgy, hogy visszalinkel Önhöz. Ez a szituáció magában foglalhat néhány elég befolyásos embert is.

Ezért érdemes megbízható kapcsolatokat kiépíteni a Wikipedia közösségen belül. Ehhez időbefektetésre lesz szükség, de szép jutalmakat hozhat. Íme néhány konkrét tipp ehhez:

  • Alapozza meg és hozza létre hitelességét, mielőtt bármit megtenne bármit, ami önkiszolgálónak is felfogható mások számára. Készítsen hosszú és erős hozzájárulástörténetet a Wikipédián, és ideális esetben készítsen egy felhasználói profil oldalt, amely Barnstar-díjakat kapott. Nem lesz előnyös, ha önzetlen a Wikipédiában, hacsak nem teszi ezt nyilvánosan. Látható nyilvántartással kell rendelkeznie (pl. Spam eltávolítása, elírások javítása és értékes tartalom hozzáadása. Viszont mindezt semmiképpen ne névtelenül tegye).
  • Mielőtt szerkesztene egy cikket, vegye fel a kapcsolatot a tulajdonosával (a cikket rendező főszerkesztővel), hogy megkapja áldását.
  • A Wikipedia „Watch” funkciójával figyelheti az ön számára érdekes cikkeket. Még jobb, ha olyan eszközt használ, amely e-mailt is küld Önnek (pl. TrackEngine vagy ChangeDetect).
  • Barátkozzon. Ezek felbecsülhetetlen értékű kapcsolatok lesznek, ha problémái akadnak, például ha egy cikk, amely érdekli Önt, törlőlistára kerül.
  • Ne szerkesszen névtelenül az irodából. Ez visszaköszönhet. Vannak olyan eszközök, amelyek zavarba hozhatják, ha mégis így tesz. Az egyik nyilvános eszköz, a WikiScanner képes programozatlanul elemezni a névtelen Wikipedia bejegyzéseket és azonosítani az őket létrehozó szervezetet. Az eszköz több oldalra hivatkozik az oldalszerkesztő IP-címére, és több mint 180 000 szervezet IP-címeinek blokkjaival rendelkezik. Ne vállalja ezt a kockázatot.

Ha komolyan gondolja, hogy vállalkozása számára Wikipedia oldalt szeretne létrehozni, akkor meg kell ismernie az Etikus Wikipédia Használat vállalati képviselőit (CREWE) is. Ez Facebook-csoportként indult, amely marketing- és PR-embereket, valamint Wikipedia-szerkesztőket tartalmazott, de most már Wikipedian-ok, vállalati kommunikációs szakemberek, akadémikusok, hallgatók és más érdekelt felek vesznek részt, akik feltárják, hogyan működhetnek együtt a PR és a Wikipedia a kölcsönös előnyök érdekében. Rövidebben úgy definiálják ezt, hogy “együttműködés a pontosabb és kiegyensúlyozottabb bejegyzések érdekében”.

A PR-szövetségek és ügynökségek konzorciuma 2014-ben aláírta a paktumot, amelyben azt ígérték, hogy a Wikipedia szabályai szerint etikusan működnek. A résztvevők egy része e-könyvet készített a Wikipédiával való együttműködés útmutatásaként. A 7-50. Ábra folyamatábrája megmutatja, hogy a Wikipédia feladási folyamata ideális esetben hogyan működik. (A folyamatábra szerkesztése miatt nehezen fordítható, de találtam egy oldalt, ami ugyanezt elmagyarázza magyarul: http://hu.tipsandtricks.tech/hogyan-lehet-letrehozni-es-hozzajarulni-egy-wikipedia-oldalhoz)

Wiki oldalak

Rengeteg más wiki sokkal szerkesztésbarátibb, mint a Wikipedia, és értékes tartalommal járulhat hozzájuk, linkeket szerezhet és kapcsolatokat építhet. Ilyen például a ShopWiki, a NewPR Wiki és a WordPress Codex. Néhányan átadják a link jogosultságot is, ami jó bónusznak számít.

Meetup.com

A Meetup.com egy olyan webhely, amelynek célja a közös érdeklődésű emberek csoportjainak találkozása. Ezek a találkozók kiváló networking események lehetnek.

Csatlakozzon a releváns helyi találkozókhoz, és linkelje a Meetup.com tagprofil oldalát a Meetups oldalról, amely továbbítja a link jogosultságot az Ön profiljához, onnan pedig az Ön webhelyéhez.

Instagram, Vine és Snapchat

Új közösségi oldalak jelennek meg folyamatosan a színen, és mindegyiknek megvannak a maga egyedi tulajdonságai. A Pinteresthez hasonlóan az Instagram is egy fotó- és képmegosztó hálózat, amelyet szintén női felhasználók használnak többen. A megfelelő típusú márkák esetében, ahol a vizuális tartalom nagy szerepet játszhat (például ételek, szépségápolási cikkek, életmód, média és divat), az Instagram és hasonló webhelyek kiváló helyek lehetnek az Ön online jelenlétének erősítéséhez.

A Vine egyedülálló, mert hat másodperces videók készítésére kényszeríti Önt – tökéletes környezet azok számára, akik igazán vonzó és gyors tartalmat szeretnének látni. A Vine érdekes kihívást jelent, mert nagyon kevés idő áll rendelkezésre az üzenet eljuttatására, de nagyon hatékony, ha jól tudja használni. (A vine már megszűnt, helyette manapság rendkívül népszerű a TikTok)

Hasonlóképpen a Snapchat videók eltűnnek, miután megnézed őket. Mint egy üzenet, amelynek tintája elpárolog, miután elolvasta, a Snapchat videók a nézők számára a kizárólagosság érzetét nyújtják.

A Youtube sikeres használata a tartalommarketinghez

Fontosabbá válhat márkája vagy vállalata számára, hogy szerepeljen a YouTube-on, mint hogy a tévében hirdessék. Egyesek számára ez a nap már elérkezett. A comScore 2011 augusztusi adatai azt mutatták, hogy a YouTube-ot használják az összes internetes keresés 14% -ára.

A YouTube még olyan karriert is elindított, mint például a nagyszerű Jenna Marblesé, akinek YouTube-csatornáján több mint 13 millió feliratkozó van. Jenna sok videót töltött fel, amelyek több tízmillió megtekintéssel rendelkeznek, például:

  • “Hogyan Hitessük el Emberekkel, hogy Jól Nézünk Ki” (58+ millió megtekintés)
  • “Hogyan Kerüljük el a Beszélgetéseket Bizonyos Emberekkel” (33+ millió megtekintés)
  • “Ezt Csinálják a Lányok a Kocsijukban” (33+ millió megtekintés)

A YouTube nemzetközi hírnevet szerzett olyan korábban ismeretlen zenészeknek is, mint Justin Bieber, aki a YouTube-on indult el, vagy a Sick Puppies, egy zenekar, amelyet az inspiráló Free Hugs videójuk népszerűsített az All the Same dalukhoz, amely jelenleg több mint 75 millió megtekintéssel rendelkezik.

Aztán ott vannak a kereskedelmi szervezetek rendkívül sikeres kampányai, például a Blendtec Will It Blend? sorozat, amelyre korábban hivatkoztunk ebben a fejezetben. Ez egy ragyogó példaként szolgáló videósorozat a különféle háztartási tárgyak – beleértve a üveggolyókat, fogantyúkat, sőt az iPodokat is – Blendtec turmixgépen történő ledarálásáról.

A Blendtec nem az egyetlen cég, amely sikert aratott a YouTube-on. A WestJet nagyon sikeres volt a „WestJet Christmas Miracle: Real-Time Giving” című videójával. Ebben a videóban az embereket lefilmezték aközben, hogy karácsonyi kívánságaikat osztottak meg a Mikulással a repülőtéren egy videóhíváson keresztül. Amíg az utasok járatukon voltak, a WestJet alkalmazottai az üzletekbe rohantak, hogy megvásárolják az összes kért ajándékot. Miután az utasok leszálltak, és utat nyitottak a poggyászfelvételhez, látták, hogy a szalagon érkező csomagok ajándékok voltak. Kinyitották ajándékaikat, és csodálkozásukra megtalálták azt, amit pár órával előtte kértek a Mikulástól. A reakcióikat is levideózták, és az így kapott videó több mint 33 millió megtekintést kapott.

A YouTube marketing másik csodálatos példája a Vat19.com online kiskereskedő. Termékvideói rendkívül minőségiek és jól integrálódnak a vállalat termékkatalógusába. Például az ötkilós gumimacit muszáj mindenkinek látnia kell. A Vat19 csatornájának több mint 850 000 feliratkozója van, több mint 440 millió megtekintéssel a videóin.

A YouTube-ot hatékonyan alkalmazták a márkák hírnévenék károsodása ellen is. Például a JetBlue Airlines vezérigazgatója és alapítója egy bocsánatkérő videót tett közzé a YouTube-on egy Valentin-napi téli viharesemény után – amelyet a nézőközönség kellemesen fogadott.

Az egyik olyan termék, amely kiváló márkanév-elismerést kapott a YouTube-tól, a Smirnoff ‘Raw Tea’ volt. Smirnoff zenei videót készített „Tea Partay” néven, amelyben elegáns magániskolázott fiatalok karakterei rappeltek.

A legnépszerűbb YouTube-promóciókkal az a probléma, hogy a YouTube kapja meg a linkeket, és az eredeti webhely általában nem. Ez azt jelenti, hogy a keresőmotor láthatóságának előnyei általában nem kerülnek át a vállalat weboldalára.

A kampány ügyes lebonyolításakor a YouTube még saját webhely létrehozása vagy a fő webhelyen tárolt videók elhelyezése nélkül is sokat kínál a márka láthatóságát tekintve. Ez nem csak egy nagyszerű videó közzétételét jelenti; a marketingszakembereknek azt is tudniuk kell, hogyan lehet kihasználni az oldal társadalmi jellegét, hogy ismerősöket gyűjtsenek és az emberek feliratkozzanak a tartalmukra.

Használjon bőségesen címkéket a videóin (természetesen biztosítva, hogy a címkék relevánsak legyenek a tartalom szempontjából), használjon mellékneveket, hogy a videóit jobban láthassák azok az embereknek, akik a hangulatuk alapján keresnek. Rendelkezzen néhány kategórialeíró címkével (szem előtt tartva, hogy a YouTube alapértelmezett keresési beállításai: Videók, Relevancia és Minden kategóriákba esnek), hogy a cím és leírás illeszkedjen a legfontosabb címkékhez, és ne használjon természetes nyelvű kifejezéseket vagy pazarolja a címke helyet az ilyen szavakra, hogy “és” és “hogy”.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s