WIKIPÉDIA és a Linképítés


Wikipedia

Lehet, hogy úgy gondolja, hogy a Wikipedia nem hasznos a linképítésben, mivel minden külső linkje “nofollow”-t kap. Ezenkívül nem bölcs dolog egyszerűen belépni az oldalra és létrehozni egy oldalt a vállalat számára. Hacsak nem ismeri jól a cégét, valószínűleg azonnal eltávolítják az oldalt, és még ha jól is ismert, akkor megsértené a Wikipedia összeférhetetlenségi irányelveit. A Wikipedia linkjei azonban értékesek lehetnek, mivel sokan hiteles webhelyként kezelik, és ha ott látja valaki a linket, dönthet úgy, hogy visszalinkel Önhöz. Ez a szituáció magában foglalhat néhány elég befolyásos embert is.

Ezért érdemes megbízható kapcsolatokat kiépíteni a Wikipedia közösségen belül. Ehhez időbefektetésre lesz szükség, de szép jutalmakat hozhat. Íme néhány konkrét tipp ehhez:

  • Alapozza meg és hozza létre hitelességét, mielőtt bármit megtenne bármit, ami önkiszolgálónak is felfogható mások számára. Készítsen hosszú és erős hozzájárulás történetet a Wikipédián, és ideális esetben készítsen egy felhasználói profil oldalt, amely Barnstar-díjakat kapott. Nem lesz előnyös, ha önzetlen a Wikipédiában, hacsak nem teszi ezt nyilvánosan. Látható nyilvántartással kell rendelkeznie (pl. Spam eltávolítása, elírások javítása és értékes tartalom hozzáadása. Viszont mindezt semmiképpen ne névtelenül tegye).
  • Mielőtt szerkesztene egy cikket, vegye fel a kapcsolatot a tulajdonosával (a cikket rendező főszerkesztővel), hogy megkapja áldását.
  • A Wikipedia „Watch” funkciójával figyelheti az ön számára érdekes cikkeket. Még jobb, ha olyan eszközt használ, amely e-mailt is küld Önnek (pl. TrackEngine vagy ChangeDetect).
  • Barátkozzon. Ezek felbecsülhetetlen értékű kapcsolatok lesznek, ha problémái akadnak, például ha egy cikk, amely érdekli Önt, törlőlistára kerül.
  • Ne szerkesszen névtelenül az irodából. Ez visszaköszönhet. Vannak olyan eszközök, amelyek zavarba hozhatják, ha mégis így tesz. Az egyik nyilvános eszköz, a WikiScanner képes programozatlanul elemezni a névtelen Wikipedia bejegyzéseket és azonosítani az őket létrehozó szervezetet. Az eszköz több oldalra hivatkozik az oldalszerkesztő IP-címére, és több mint 180 000 szervezet IP-címeinek blokkjaival rendelkezik. Ne vállalja ezt a kockázatot.

Ha komolyan gondolja, hogy vállalkozása számára Wikipedia oldalt szeretne létrehozni, akkor meg kell ismernie az Etikus Wikipédia Használat vállalati képviselőit (CREWE) is. Ez Facebook-csoportként indult, amely marketing- és PR-embereket, valamint Wikipedia-szerkesztőket tartalmazott, de most már Wikipedian-ok, vállalati kommunikációs szakemberek, akadémikusok, hallgatók és más érdekelt felek vesznek részt, akik feltárják, hogyan működhetnek együtt a PR és a Wikipedia a kölcsönös előnyök érdekében. Rövidebben úgy definiálják ezt, hogy “együttműködés a pontosabb és kiegyensúlyozottabb bejegyzések érdekében”.

A PR-szövetségek és ügynökségek konzorciuma 2014-ben aláírta a paktumot, amelyben azt ígérték, hogy a Wikipedia szabályai szerint etikusan működnek. A résztvevők egy része e-könyvet készített a Wikipédiával való együttműködés útmutatásaként. A 7-50. Ábra folyamatábrája megmutatja, hogy a Wikipédia feladási folyamata ideális esetben hogyan működik. (A folyamatábra szerkesztése miatt nehezen fordítható, de találtam egy oldalt, ami ugyanezt elmagyarázza magyarul: http://hu.tipsandtricks.tech/hogyan-lehet-letrehozni-es-hozzajarulni-egy-wikipedia-oldalhoz)

7-50. Ábra: Ajánlott posztolási folyamat a Wikipédiára

Wiki oldalak

Rengeteg más wiki sokkal szerkesztésbarátibb, mint a Wikipedia, és értékes tartalommal járulhat hozzájuk, linkeket szerezhet és kapcsolatokat építhet. Ilyen például a ShopWiki, a NewPR Wiki és a WordPress Codex. Néhányan átadják a link jogosultságot is, ami jó bónusznak számít.

Szinte Romulus Loránd – Digital marketing strategist és SEO szakértő. Szakterületei a keresőoptimalizálás, Marketing stratégiák kidolgozása, PPC kampány tervezés és a E-mail Marketing. Ügyfelei között van több Nemzetközi márka és sok-sok magyar is, nagy hazai webshopok specialistája. Rendezvényszervezői múltja miatt sok Prémium rendezvényben is részt vesz. Teljes Online és Offline marketing kampányok specialistája.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s