A Google története


Sergey és Larry a Google alapítói

A Google története 1995-ben kezdődik a Stanford Egyetemen. Larry Page Stanfordot fontolgatta az iskolába, és Sergey Brint, az ottani diákot kijelölték, hogy mutassa meg.

Egyes beszámolók szerint az első találkozó során szinte mindenben nem értettek egyet, de a következő évre már partnerséget kötöttek. Kollégiumi szobáikból dolgozva felépítettek egy keresőmotort, amely linkek segítségével határozta meg az egyes oldalak fontosságát a világhálón. Ezt a keresőt Backrubnak hívták.

Nem sokkal ezután a Backrub nevet átnevezték Google-nak (phew). Az elnevezés az 1. szám matematikai kifejezésének játéka volt, amelyet 100 nulla követett, és találóan tükrözte Larry és Sergey küldetését „a világ információinak rendezése, és általánosan hozzáférhetővé és hasznosá tétele”.

Az elkövetkező néhány évben a Google nemcsak az akadémiai közösség, hanem a Szilícium-völgy befektetőinek figyelmét is felkeltette. 1998 augusztusában a Sun társalapítója, Andy Bechtolsheim 100 000 dolláros csekket írt Larry és Sergey számára, és hivatalosan is megszületett a Google Inc. Ezzel a befektetéssel az újonnan beillesztett csapat frissítette a kollégiumokat az első irodájukig: egy garázst a kaliforniai Menlo Park külvárosban, Susan Wojcicki (16. számú alkalmazott és most a YouTube vezérigazgatója) tulajdonában. Ügyes asztali számítógépek, pingpongasztal és élénkkék szőnyeg alkotta meg a jelenetet ezeknek a korai napoknak és a késő éjszakának. (A dolgok színesben tartásának hagyománya a mai napig folytatódik.)

Már a kezdetekkor sem voltak szokványosak a dolgok: a Google kezdeti (Lego-ból készült) szerverétől az 1998-as első “Doodle” -ig: egy pálcika a logóban, amely bejelentette a webhely látogatóinak, hogy a teljes személyzet kampósan játszik a Burning Man fesztiválon. A „Ne légy gonosz” megragadta szándékosan nem konvencionális módszereink szellemét. Az ezt követő években a vállalat gyorsan bővült: mérnököket vett fel, értékesítési csapatot épített és bemutatta az első céges kutyát, Yoshkát. A Google kinőtte a garázst, és végül a jelenlegi központjába (más néven „The Googleplex”) költözött Mountain View-ba, Kaliforniába. A dolgok másképp való szelleme megmozgatta. Így tett Yoshka is.

A jobb válaszok könyörtelen keresése továbbra is minden tevékenységünk középpontjában áll. Ma a Google több száz olyan terméket gyárt, amelyet világszerte több milliárd ember használ, a YouTube-tól és az Android-tól a Gmailig, és természetesen a Google Keresésig.

https://about.google/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s