SEO linképítés alapjai – Linkfarmok és Linkhálózatok


Linkfarmok és Linkhálózatok

A keresés első napjaiban a kiadók linkfarmokat és link-hálózatokat fejlesztettek ki taktikaként az olcsó linkek megszerzéséhez. A link farm egy olyan webhely vagy webhelyek csoportját képezi, amelynek elsődleges oka az egymással és más webhelyekkel való kereszt-linkelés. Általánosságban elmondható, hogy a kapcsolatok kölcsönösen agresszív linkelések útján jönnek létre.

Ezek a webhelyek általában nagyon szorosan kapcsolódnak egymáshoz, ezért elég könnyen felismerhetők. Ennek részben az az oka, hogy mivel kevés megváltó értékkel rendelkeznek, általában nem érkeznek hozzájuk nagy értékű linkek más webhelyekről, és a linkek nagy része különféle kereszt-linkelési sémákból származik.

Hogyan lehet megkülönböztetni a linkfarmot egy tényleges címtártól? Egyszerűen: a linkfarm rosszabb szervezettséggel rendelkezik, és oldalanként több linket tartalmaz, mint egy sima címtár. Ezenkívül egy emberi áttekintés megmutatja, hogy a linkfarmban nincs szigorú szerkesztési szabályzat.

A linkhálózat hasonló fogalom. A hálózat a webhelyek közötti kapcsolatok létrehozása céljából létezik, és egy kicsit kifinomultabb, mint egy linkfarm. Létrehozhat például egy klubot, ahol a kiadók vállalják, hogy linket közölnek cserébe, ha ők is kapnak máshonnan linket.

Ha nagy körültekintéssel kezelik, akkor a webhelyek közötti linkek csoportosulása korlátozott lehet, és ezt a keresőmotorok számára kissé nehezebb felismerni. Ez a taktika azonban rendkívül sebezhető egy elégedetlenkedő webmesterrel szemben, aki egyszerűen jelentést tesz a rendszerről a Google-nak.

Kapcsolódó fogalom a háromirányú linkcsere (más néven háromszög-linkcsere) fogalma, ahol az A webhely a C webhelyre hivatkozik, cserébe a B webhely az A webhelyhez linkel. Ebben a szituációban a C webhely lehet az, amelyet a kiadó megpróbál reklámozni, a B webhely pedig az, amelyet alacsony értékű linkek biztosításához használ azon emberek számára, akikkel linkeket cserélget.

Ez szinte mindig átverés, mert a B webhely valószínűleg egy alacsony értékű webhely, kevés ajánlással. Tehát az A webhely kiadója jó minőségű linket nyújt egy alacsony minőségű linkért cserébe.

Képzelje el így: A Google néhány nagyon okos matematikust alkalmaz, akik értenek a gráfelmélethez. Tehát megnyugodhatunk, hogy a Google algoritmusai kifinomult munkát végeznek a természetellenes linkelési struktúrák felderítésében, mint például a 7-47. Ábrán, amelyet gráfelméletben klikknek neveznek. Figyeljük meg, hogy öt csomópont (vagy csúcs) van, amelyek mindegyike összekapcsolódik mind a négy szomszédos csomópontjával. Soha nem hagynak ki egy linket. Olyan tökéletesnek tűnik az egész. A weben természetesen előforduló linkhálózatok márpedig nem tökéletesek. Ha tökéletesnek tűnnek, akkor azokat már megtervezték. A Google gyanút fog a természetellenesnek tűnő hálózatokkal szemben.

Mesterséges link csoportosulás: a ‘klikk’

Automatikus linkelés használata

A spam taktikája magában foglalhatja azt a koncepciót, miszerint egy olyan botot hoznak létre, amely bejárja az internetet, és nyílt fórumokat és blogokat keres, majd automatikusan generált megjegyzéseket hagy maga után. Ez egyértelműen spam, mivel a megjegyzés folyamatában egyetlen ember sem vesz részt (a programozón kívül), és nem tettek erőfeszítéseket arra, hogy elolvassák azt a blogbejegyzést vagy fórumot, ahol a megjegyzés érkezett.

Ezeknek a megjegyzéseknek a túlnyomó részét a blog vagy a fórumszoftver-tartalomkezelő rendszer (CMS) törli vagy kiköveti, a spammer azonban nem törődik vele, mert nagyszabású tevékenységet folytat. Ha 1 millió megjegyzést hagy maga után, és 99%-ukat ilyen vagy olyan módon kiszűrik, akkor is kap 10 000 linket.

Ez természetesen nagyon kockázatos taktika. A keresőmotorok képesek algoritmikusan észlelni ezt a viselkedést, vagy a versenytársak felismerhetik és feljelenthetik Önt egy spam-jelentésben. Nem javasoljuk ezt a taktikát.

Ha érdekes volt számodra a cikk, kérlek oszd meg! SEO tanácsadás és oktatás: http://www.profitonline.hu, http://www.nachodigital.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s