A legnagyobb arisztokrata családok napja a Nemzeti Múzeumban!


Az esemény megálmodója és fő szervezője, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kuratóriumi elnöke, Széchenyi Tímea, aki a múzeum alapítójának gróf Széchényi Ferenc Pál fiának egyenes ági leszármazottja:

Elsőként hadd idézzek a 2019-i Emléknapon elhangzott néhány gondolatot védnökünktől, Gudenus János Józseftől: „A magyar nemesek megfogyva bár, de ma is itt élnek közöttünk. Az emléknap lehetőséget ad arra, hogy évről évre emlékezzünk meg a nagy elődökről, elmondjuk gondolatainkat, hogy Ők még se vesszenek el a feledés homályában.  Ne vesszen el keresztény hitünk, család- és hazaszeretetünk, viselkedéskultúránk, amely az identitásunk része, és ehhez ragaszkodunk.”

Nemzetünk és hazánk kulturális örökségének megőrzésében és megismertetésében a Gróf Széchenyi Család Alapítvány évek óta programok és rendezvények sorával igyekszik részt vállalni. Tevékenységeink által szeretnénk hidat építeni a múlt és a jelen, valamint társadalmunk tagjai, és a gazdaság, kultúra, oktatás, sport területén munkálkodó intézmények, szervezetek között.

Az általuk napjainkban képviselt eszmei és valós értékteremtés nem jöhetett volna létre az évszázadokkal előttük élő, nemzetükért nemes és kiemelkedő áldozatot vállaló személyek, családok nélkül. Ezért Alapítványunk – hazánk történelmének példamutató formálásában szerepet vállaló családok ma élő leszármazottaival összefogva – kezdeményezte az Emléknapot.

Az eseményen minden évben több történelmi magyar család képviselteti magát, újabb és újabb családok gazdagítják a programot gondolataikkal.

A program délelőtt 10:00 órakor a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében, előadásokkal, a feldolgozásra kerülő kérdések:

– Hogyan látják a családok képviselői magyarságunk évszázadokon átívelő történelmi hatásainak ismeretében a SARS-CoV-2 új koronavírus miatt kialakult helyzetet?

– Milyen jövőkép körvonalazódik előttük? Hogyan látják a következő emberöltőt?

– Mit lehet tenni nemzeti identitásunkért a kialakulóban lévő globalista világszemlélet ellensúlyozása érdekében?

– Hogyan erősíthető a nemzeti összetartozás tudata?

– A történelmi családok korábbi nemzettámogató tevékenysége milyen módon bontakozhat ki a XXI. századi magyarság fejlődését szolgálva? „Tapasztaljuk, hogy ez a kérdés, még most sem került nyugvópontra és a kedélyeket felkorbácsolhatja, akik reagálnak az eseményre, vagy nagyon őszintén támogatják, vagy határozottan elutasítják.”

A családok és kormányzat közötti párbeszéd elindulásának jegyében az Dr. Bartha Péter főosztályvezető úr vesz részt és tart előadást az Agrárminisztérium részéről.  Nagy érdeklődés előzi meg tájékoztatóját, melyben ismerteti a jelenlegi kihívásokat, amelyek a magyar mezőgazdaságra várnak. Az érintettek szeretnének tájékoztatást kapni arról, hogy az ütemezett fejlesztési tervek által lát-e kapcsolódási pontokat és lehetőségeket a családok számára? Van-e olyan javaslata, amely alapját képezhetné a közös gondolkodásnak a történelmi családokkal? 

Dr.Nyáry György

A történelmi családok részéről felkért előadók: Bethlen Farkas, Károlyi György, Dr. Nyáry György, Dr. Szabó Antal (Forgáts család képviselője). Beszédével gazdagítja még a jelenlévőket Varga Benedek úr a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Dr. Huszár Pál egyháztörténész és Pajor András a Keresztény Kulturális Akadémia elnöke.

Bethlen család

Az emléknapot ökumenikus emlékistentisztelet zárja, 13:45 órától. Az istentisztelet házigazdái: a katolikusok képviseletében: Pajor András atya, Somogyi Péter  református lelkész valamint Cselovszky Ferenc evangélikus lelkész. Az istentiszteletet nyilvános lesz.

Károlyi család

Röviden a Gróf Széchenyi Elemér Sárvár-Felsővidék Alapítvány, hivatalos rövidített nevén: Gróf Széchenyi Család Alapítványról.

Varga Benedek főigazgató Magyar Nemzeti Múzeum

2013-ban hoztuk létre a Széchenyi család Pál és István ági, Magyarországon élő családtagjai közül néhányan. Tevékenységünk az örökségünk folytatásának és ápolásának köréből tevődik össze, két éve közhasznú szervezetként működünk.

Az emléknapot hagyományosan ökumenikus emlékistentisztelet zárta. Az istentisztelet házigazdái: Pajor András, katolikus atya, Somogyi Péter, református lelkész, valamint Cselovszky Ferenc, evangélikus lelkész.

Különleges meglepetés volt, hogy külön erre az alkalomra készítette el ismét „Szentivánéji Álom” tortáját a Magyarország Cukormentes Tortáját versenyt 2020-ban megnyerő a JÓkenyér cukrászat csapata. Mindenki számára megédesítve ezzel az emléknap befejezését.

A tortát Dienes Andrea cukrász és csapata készítette és szállította a helyszínre, a sütemény történetét Ludwig Klára a JÓKenyér alapító igazgatója mutatta be.

Az eseményt támogatta még: A HÍD, a GLOBSERVER Stratégia és Védelemkutatás Fejlesztő Kft., Primus ásványvíz, a fényképeket a FotoBp munkatársai Papp József és Berta István készítették.

(Forrás: Gróf Széchenyi Család Alapítvány)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s