Google Webmaster Tools – Adatkiemelés


Az Adatkiemelő bemutatása

Az Adatkiemelő egy olyan, webmestereknek szánt eszköz, amely megtanítja a Google-nak az Ön webhelyén előforduló strukturált adatok mintázatait.

Az Ön dolga csupán annyi, hogy az Adatkiemelőben egérrel felcímkézi a webhelyén található adatmezőket. Ezt követően a Google vonzóbb formában – és új módszerekkel – tudja megjeleníteni az Ön adatait a keresési eredményekben és más termékekben (például a Google Knowledge Graph szolgáltatásban).

ESEMÉNY KIEMELÉSE PL: PARTY, SZEMINÁRIUM, Koncert 

Ha például webhelye eseményadatokat tartalmaz, az Adatkiemelő segítségével címkézheti meg a webhelyén szereplő eseményadatokat (név, hely, dátum stb.). A Google általi következő feltérképezést követően ezek az eseményadatok elérhetővé válnak bővített kivonatokként a keresési eredményoldalakon:

ada1

Támogatott adattípusok AMIT KIEMELHETÜNK

Az Adatkiemelő révén megismertetheti a Google-lal a következő adattípusokat a webhelyén:

Tippek és trükkök az Adatkiemelő használatához

Íme néhány tipp az Adatkiemelő használatához:

 • Amikor címkét hoz létre, ügyeljen arra, hogy pontosan kiemelje a megcímkézni kívánt szöveg teljes egészét.
  Jó: Budapest Bár
  Nem olyan jó: Budapest Bár
 • Ha több elemből álló listát címkéz meg – például több előadó vagy több dátum esetén –, külön-külön címkézze meg az egyes elemeket.
  Jó: Lovasi András  Szűcs Krisztián  Behumi Dóra  Kiss Tibor  Németh Juci (öt különböző címke)
  Nem olyan jó: Lovasi András Szűcs Krisztián Behumi Dóra Kiss Tibor  Németh Juci (egyetlen címke mind az öt előadónak)
 • Több eseményt tartalmazó oldal címkézése során kezdje a címkézést az oldal tetejénél, és onnan haladjon lefelé. Miután elegendő adatot megcímkézett, az Adatkiemelő felismeri és automatikusan megcímkézi az oldal további részét, hogy ne kelljen mindent manuálisan megcímkéznie.
 • Több oldalt tartalmazó oldalcsoportok esetén lehetőleg ugyanúgy címkézze meg az oldalakat. Ha például az oldalak az események helyét minden egyes oldal tetején és alján egyaránt tartalmazzák, akkor mindig a fenti címet címkézze meg.
 • Győződjön meg arról, hogy minden kötelező adatot megcímkézett. (Az adatelemek oszlopban a kötelező felirat szerepel a még meg nem címkézett kötelező elemek mellett.) A nem kötelező mezőket nem szükséges megcímkéznie.
 • Ha bizonyos adatok hiányoznak az oldalakról, alapértelmezett értékeket adhat meg a hiányzó értékekre vonatkozóan – ehhez kattintson a Hiányzó értékek megadása lehetőségre a fogaskerék menüben. Az alapértelmezett értékek az oldalcsoport minden egyes oldalára vonatkoznak, így mindenképp olyan adatokat adjon meg, amelyek az oldalcsoport minden oldalára érvényesek. Ha például megad egy alapértelmezett címet, győződjön meg arról, hogy a cím mindegyik eseményre érvényes az oldalcsoport minden olyan oldalánál, amelynél nem adott meg külön címet.
 • Ha olyan eseménynevet címkéz meg, amely egyben hiperhivatkozás is, akkor az Adatkiemelő automatikusan felhasználja a linkben szereplő URL-t az eseményhez. Ha például megcímkéz egy olyan eseménynevet, amelynek formátuma nyers HTML-ben <a href=”http://example.com/esemenyneve”>Saját esemény neve</a>, akkor az Adatkiemelő a „http://example.com/esemenynev” címét használja fel az esemény URL-jeként. Kérjük, vegye figyelembe a következőket:
  • Az Adatkiemelő csak akkor használja fel automatikusan az URL-t, ha az az Ön oldalkészletének egy oldalára mutat.
  • Az URL nem jelenik meg a Saját adatelemek oszlopban. Az URL felvételéről úgy győződhet meg, hogy megtekinti a strukturált adatok oldalát.
  • Ha kifejezetten egy másik URL-t szeretne hozzárendelni az eseményhez, akkor az Adatkiemelő az Ön által megcímkézett URL-t fogja felhasználni.
 •  Mielőtt befejezné egy oldal megcímkézését, és a Kész vagy a Következő gombra kattintana, győződjön meg arról, hogy végrehajtotta a következőket:
  • A figyelmeztetőikonnal (Alert Icon) jelzett összes címkézést ellenőrizze, és szükség esetén javítsa. Ha nem reagál egy figyelmeztetőikonra, akkor előfordulhat, hogy az Adatkiemelő nem fogja megfelelően értelmezni az oldalcsoport többi oldalát.
  • Számolja meg az események számát a Saját adatelemek oszlopban, és győződjön meg arról, hogy az oldal ugyanannyi eseményt tartalmaz. Ha például a Saját adatelemek oszlopban öt esemény szerepel, de az oldal csak egy eseményt tartalmaz, akkor ki kell javítania a címkéket az oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s