Statisztikák, adatbázisok, adatbáziskezelők újságírok részére


Statisztikák, adatbázisok, adatbáziskezelők

Újságíróként nem baj, ha a Központi Statisztikai Hivatalon túl tudjuk, hogy globális, vagy más országok demográfiai, gazdasági, kulturális, bűnügyi adatait különféle kiterjesztésben honnan tudjuk a legkönnyebben elérni. Itt most csak felsorolok néhány forrást.

DataHub

Data Portals

Google Public Data

The World Bank Data

Adatbáziskezelők
Open Refine

Excel és egyéb adatbázisok tisztítására, rendszerezésére alkalmas szoftver (korábban Google Refine néven futott). Ha az adatbázisunk ugyanazt a céget több néven is tartalmazza, akkor elég egyszer átírni benne a céget és automatikusan az összeset felülírja.

PDFTables

Közérdekű adatigénylésnél, sajtóközleményeknél találkozhatunk azzal, hogy PDF-ben küldik át nekünk a kért, egyébként Excel-adatokat. Ez az alkalmazás a PDF-ben található táblázatokból Excelt készít.

Grafikon, chart

Az első részben többnyire közismert programokkal ismerkedtünk meg, most egyelőre még kevésbé használt, vagy kicsit már el is feledett programok nyomába eredünk.

Datawrapper

Egyszerűen kezelhető, szerintem okos és minimalizmusában szépen kidolgozott adatvizualizáló, amely regisztráció nélkül is működik, kívülről. Kezdőknek kis adatokkal jó választás lehet. Sok funckiója még nem működik full extrásan, béta verzió.

Fusioncharts

olyan cégek használják belső üzleti célokra, mint a NASA, az MIT, a Reuters, az Apple, az IBM, a Disney vagy a Honda. Vagy legalábbis használták korábban. Elsősorban business.célokra kínálják, dehát alighanem ennél van már alkalmasabb is.

Highcharts

Bonyolult …Programozói szintű tudás nem árt hozzá, és ízlésesnek ízléses, több feature-t is kínál, de nem mondanám, hogy ezért a programért akarnék megtanulni programozni. Sajnálom….

RAW

Javascipt-alapú, elsőre nagyon is meggyőző bar- és piechart (és bubble és scatter) készítő program, nem túl bonyolult, és alapvetően szép flatdizájnja van. Egy próbát megér.

Chartblocks

A Chartblocksról elsőre azt gondoltam, hogy ez az Infogr.am nagytestvére, vagy adult xxx verziója. Akinek az Infogr.am már kevés, mert több adatot szeretne megmozgatni, viszont tetszik neki az alapvizuál és szereti, ha a keze nagyon vezetve van, annak ezt ajánlom. Egyszerű és remek.

 

Datavisu.al

Mennyire gyanús, ha valaminek a nevében van egy pont ? (Infogr.am, Plot.ly). Ettől még a Datavisu.al kifejezetten jó, egyáltalán nem bonyolult és csinos grafikonokat lehet vele készíteni. Egy-két próbát megér.

Canva

Egyszerű FB- vagy Google+ regisztrációval belépve a programba nagyon egyszerűen lehet divatos plakátokat, lemezborítókat, illetve kapcsolati hálókat is készíteni, ahogy a Piktochartnál is. Meglehetősen nagy szabadságot is kínál, szóval dizájn iránt fogékony újságíróknak jó kezdőugrás lehet. És oktatóvideókból sincsen hiány.

forrás és még több infó itt:http://www.kreativ.hu/media/cikk/meg_20_eszkoz__amit_egy_ujsagironak_erdemes_ismernie

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s