Online zenei költés


Online zenei költés

ONLINE ZENE Robbanás következik a piacon

Az internetes zenei szolgáltatások előfizetőinek száma két év alatt a duplájára nőtt az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. A tavalyi 1,9 milliárd dollár után az idén már 3 milliárd dollárért fizethetnek elő a felhasználók netes zenei tartalmakra, a piacot pedig tovább pörgetheti a YouTube új kezdeményezése.

Az idén az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában átlépi a 20 milliót az online zenei szolgáltatások – mint például a Spotify vagy a SoundCloud – előfizetőinek száma a Futuresource Consulting előrejelzése szerint. Ez azt jelenti, hogy 2012-höz képest megduplázzák az előfizetőik számát ezek a kezdeményezések.

Gyorsan nő a zenei streaming szolgáltatások bevétele is a két régióban. Míg tavaly 1,9 milliárd dollár értékben vásároltak rajtuk keresztül zenét, addig az idén ez az összeg várhatóan 3 milliárd dollárra nő majd, ami 59 százalékos bővülést jelent.

A jelentős fejlődésben egyértelműen meghatározó szerepet játszott, hogy a szolgáltatások megjelentek okostelefonos és tabletes alkalmazásokkal, a felhasználók többsége ugyanis így hallgat streaming zenét. A piac legnagyobb szereplője jelenleg a Spotify, amelyen keresztül havi 4,99 euróért többmillió zeneszámhoz lehet hozzájutni, reklámmentesen. A szolgáltatásnak van ingyenes verziója is, amely mellé viszont el kell viselni a hirdetéseket is a zenék mellett.

Kérdés ugyanakkor, hogy a Spotify képes lesz-e megőrizni pozícióját, ugyanis a technológiai világ nagyágyúinak figyelmét is felkeltette a streaming zeneszolgáltatásban rejlő lehetőség. Az Apple, az Amazon és a Google egyaránt meghódítani ezt a szegmenst. A Google például hamarosan elindítja a YouTube Music Key nevű szolgáltatást, amelyen keresztül havi tíz dollárért több mint 20 millió dalhoz lehet hozzájutni, reklámmentesen. Az előfizetéses YouTube reklámmentes zenéket, a zenei lejátszás kizárólagos lehetőségét (hordozható eszközökön a YouTube csak bekapcsolt képernyővel futtatható) és offline visszajátszást kínál majd.

A Google több mint 20 millió, jó minőségű dallal várja az érdeklődőket – ezek között kategóriákba válogatott, diszkográfiák szerint csoportosított teljes életművek is elérhetők. A YouTube legnagyobb előnye viszont az lenne az All Accesshez képest, hogy élő koncertek, ritkaságok, feldolgozások és remixek is elérhetők rajta.

Nem tudni, hogy a YouTube Music Key mikortól lesz elérhető; a Google még nem kezdte meg a tárgyalásokat a YouTube-ra feltöltött dalok jogtulajdonosaival. Ez jelenthet némi problémát, mivel a független lemezkiadóknak nem tetszik a Google üzletpolitikáj

forrás:mmonline.hu

1368760997_google-music-online-service

YOUTUBE MUSIC KEY

A szolgáltatás a Google Play zenei részét, a Music All Accesst váltaná fel, Google Play Music Key és YouTube Music key néven. A szolgáltatás alapjait tekintve más zenei streamelési lehetőségekhez hasonlóan a reklámok eltünését kínálja, de a mostani YouTube-os zenehallgatással ellentétben videó nélkül is hallgathatnánk zenét, illetve akár offline is elérhetővé tehetnénk kedvenc dalainkat.

Mennyibe kerül majd?

A szolgáltatás egy harmincnapos próbaidőszak után tíz dollárt kóstál majd havonta, és úgy tűnik, a jelenlegi Music All Access-tulajdonosok átvihetik majd előfizetésüket a Music Keyre. A Google egyébként már le is foglalta a youtubemusickey.comdomaint, a Google Play-es megfelelőjét viszont egyelőre nem. A jelenlegi felhozatal húszmillió jó minőségű dalból áll, amikben előadók teljes diszkográfiái is megtalálhatóak.

A versenytársakhoz képest egy YouTube-os zenei szolgáltatás előnye a rengeteg koncertfelvétel, remix és feldolgozás lehet, amik közzétételéhez már most kiváló platformot nyújt a videomegosztó. A Music Key indulásának időpontja azonban kérdéses, ennek pedig főleg jogi okai vannak. A Google-nek ugyanis a zenei tartalmak jogutlajdonosainak engedélyét is meg kéne szereznie, ám sokan, főleg a független kiadók közül már most elégedetlek a nekik ajánlott feltételekkel.

forrás:gamestar.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s