Hogyan készíts A/B tesztet Facebook hirdetéseidhez?


facebook-advertising
Az A/B teszt a web marketing összes területén fontos stratégiai lépés. Különböző variációkat tesztelhetünk vele- például a webolalunkat, e-maileket, vagy hirdetés változatokat- melyből kiderül, melyik változat teljesít a legjobban. Az A/B teszt, vagy split teszt segítségével növelhetjük a kattintásokat, letöltéseket, a feliratkozók számát, vagy a vásárlásokat. Ez összességében azt jelenti, hogy kevesebbet kell költenünk hirdetésekre, így magasabb lesz a ROI  azaz a megtérülés.

 

Bár néhány marketinges úgy véli, hogy elegendő egy kiváló anyag, és a vásárlói körünk alapos ismerete, ez nem minden esetben igaz. Ez különösen a Facebook hirdetésekre vonatkozik. A józan ész, és a közönség ismerete nagyszerű, de nem mindig elég ahhoz, hogy hirdetéseinkkel optimális eredményt érjünk el.

 

Összegyűjtöttünk néhány stratégiát, melyeket érdemes kipróbálnod a jövőbeni Facebook hirdetéseidnél, hogy a lehető legjobb eredményeket érhesd el.

 

  1. A hirdetésednek csak egy elemét változtasd meg:

Az A/B teszt minden formája esetén fontos, hogy a hirdetésnek egyszerre csupán egy változóján változtassunk. Ez a Facebook esetében azt jelenti, hogy egyforma hirdetéseket tesztelünk és hasonlítunk össze, melyek csupán egyetlen elemben különböznek. Ezek a változó elemek lehetnek:

  • A hirdetés képe: Tudtad, hogy többnyire a vidám nőket ábrázoló hirdetések teljesítenek a Facebookon a legjobban? Más lehetőség az olyan képek használata, melyek cselekvésre ösztönöznek; vagy a meglepő, furcsa képpel futó hirdetések, de jó lehet egy olyan kép is, ami megragadja a figyelmet, vagy használhatod a logódat (ez különösen akkor működik, ha a logódat a felhasználó már ismeri)
  • A hirdetés címsora: Mindig tartsd szem előtt, hogy a hirdetésed- beleértve annak címsorát- figyelemfelkeltő legyen a közönséged számára. Néhány ötlet a figyelemfelkeltő hitetéshez: egyszerű címsor, kérdés a címsorban, cselekvő igék használata főnevek helyett, és természetesen a termék, vagy ajánlat előnyeinek kiemelése.
  • A hirdetés szövege: A hirdetés szövege és a cselekvésre ösztönzés egyértelműen tartalmazza, hogy mi fog történni, ha a felhasználó a hirdetésre kattint: például kattintson a letöltés gombra, szerezze meg a kedvezményt, vagy tudjon meg többet. Az olyan kézzel fogható kifejezések, mint a ’megveszem’, ’kérem’ ’húzza át a filet’, ’letöltöm’stb. általában jól működnek, így érdemes ezeknek különböző variációit kipróbálni a cselekvésre ösztönzésben.

 

  1. A célközönségnek csak egy elemét változtasd meg:

 

A Facebook rengeteg célzási lehetőséget biztosít hirdetői számára (hely, érdeklődési kör, életkor, családi állapot, stb.). Ez nyilvánvalóan rendkívül előnyös a hirdetők számára, az A/B tesztelést viszont kicsit időigényesebbé teszi. Használd következetesen a hirdetésed képét és szövegezését, amikor különböző célzásokat tesztelsz, így optimális teszt eredményt érhetsz el.

Ki lehet próbálni a különböző hirdetések és célzások kombinációit is: például a hirdetés minden eleme ugyanaz, a képet és a célzást kivéve. Egy példa erre a hirdetés képének megváltoztatása egy mosolygós nyugdíjas képére abban az esetben, amikor 65 év felettieket célzunk meg a hirdetéssel.

 

  1. Hirdetéscsoportonként csak egy hirdetést használj

 

A Facebook hirdetések A/B tesztjénél a legnagyobb kihívás az, hogy a Facebook viszonylag hamar meghatározza, hogy mely hirdetéseink teljesítenek a legjobban. Ez általában nem probléma, de ugyanakkor rontja a több hirdetés egyidejű tesztelésének hatékonyságát. Ez azért van, mert a Facebook a megjelenések oroszlánrészét a legjobban teljesítő hirdetésnek (kattintásokban kifejezve) adja, és nem jeleníti meg a rosszabbul teljesítő hirdetéseket.

 

Az alábbi megoldásokat ajánljuk a fent említett probléma elkerülésére:

  • Egy hirdetéscsoportba csak egy hirdetést tegyél a Facebook által javasolt kampányonkénti 3-4 helyett. A hirdetéseket egymás után futtasd, és ne egyszerre.
  • A hirdetések csak 1-2 napig fussanak. Mivel a hirdetések az első néhány napban több megjelenést kapnak, legfeljebb 2 napig hagyd őket futni, majd szüneteltesd őket. Néhány héttel később ismét lehet őket néhány napig futtani az újabb megjelenés sorozat érdekében.
  • Hirdetéssorozataidat futtasd egymás ellenében: Ez természetesen felveri majd a hirdetési költségeidet (mivel ekkor lényegében önmagaddal versenyzel), de ebből kaphatod a legpontosabb képet arról, hogy mely hirdetéseid a leghatékonyabbak. Ez után a hirdetést folytathatod a leghatékonyabban működő hirdetéseddel, tudva, hogy a legtöbbet hozod ki belőle.

 

A facebook hirdetések A/B tesztje csökkenti a költségeket, növeli a kattintások és konverziók számát, és végső soron javítja a ROI-t (megtérülést). A legfontosabb dolog, amit mindvégig szem előtt kell tartani, hogy minden hirdetés legyen egyforma, kivéve a hirdetés tesztelni kívánt elemét. Nem kell azon sem stresszelni, hogy vajon a tökéletes A/B tesztet futtatjuk-e, még mindig jobb egy kevésbé hatékony tesztet futtani, mint egyáltalán nem tesztelni!

és itt egy prezentáció


 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s