GOOGLE Universal Analytics rövidesen kötelező lesz


googles-new-universal-analytics

A Universal Analytics bemutatása

Több szolgáltatás, alaposabb betekintés

A Universal Analytics olyan szolgáltatások gyűjteményét vezeti be, amelyek megváltoztatják az adatok gyűjtésének és rendezésének módját a Google Analytics-fiókban, így jobban megismerheti, hogy a látogatók hogyan kerülnek kapcsolatba az online tartalmakkal.

A Universal Analytics előnyei

Új és rugalmasabb követőkód, amely lehetővé teszi az adatgyűjtést bármilyen digitális eszközről.

A Universal Analytics a követőkód három új változatát vezeti be, amelyek a specifikus technikai igényeknek megfelelően alkalmazhatók. Az analytics.js JavaScript könyvtár webhelyekhez, a Google Analytics SDK-k (v2.x vagy újabb ) mobilalkalmazások követéséhez, a Measurement Protocol pedig más digitális eszközökhöz, például játékkonzolokhoz és információs oszlopokhoz.

Az összes új gyűjtési módszer fejlesztőbarát, így a követőkód beállítása és testreszabása egyszerűbb lehet. A domainek közötti követés, különösen webhelyek esetén jelentősen egyszerűbb és pontosabb.

Egyszerűsített és elérhetőbb konfigurációs lehetőségek.

A Universal Analytics több konfigurációs beállítást biztosít, amelyeket fiókjának Adminisztrációs oldaláról vezérelhet:

Egyéni dimenziók és egyéni mutatók létrehozása a vállalkozásra egyedileg jellemző adatok összegyűjtéséhez.

Az egyéni dimenziók és az egyéni mutatók olyanok, mint az alapértelmezett dimenziók és mutatók, de a felhasználó saját maga hozhatja létre őket. Olyan adatok gyűjtésére használhatók, amelyeket a Google Analytics nem követ automatikusan. További információk az egyéni dimenziókról és mutatókról.

universal-analytics

Naprakészséget biztosító új funkciók és frissítések.

A Universal Analytics rendszerrel az összes normál Google Analytics jelentés és eszköz használható, de új funkciók is elérhetők.

Az új funkciók és termékfrissítések csak a Universal Analytics tulajdonokhoz érhetők el. A klasszikus Google Analytics tulajdonok, illetve a korábbi gyűjtési módszert, például a ga.js JavaScript könyvtárat használó Universal Analytics tulajdonok nem kapnak hozzáférést az összes jövőbeli termékmódosításhoz.

Kezdő lépések – Universal Analytics

A Universal Analytics a Google Analytics új működtetési szabványa.

Rövidesen minden fióknak kötelező lesz használnia a Universal Analytics rendszert.

A Google Analytics, azon belül a Universal Analytics beállítása számos lépést igényel.

Mielőtt elkezdené, a folyamattal való megismerkedéshez olvassa el a Universal Analytics beállításának módjáról szóló áttekintést, vagy kezdje egy tulajdon létrehozásával saját fiókjában.

Ha már használja a Google Analytics rendszert, akkor a klasszikus Analytics rendszerről való frissítéshez végezze el a Universal Analytics-frissítés két lépésből álló folyamatát. Szerezzen további információt a Universal Analytics-frissítésrőlvagy a folyamat kezdő lépéseinek megismeréséhez keresse fel a Universal Analytics frissítési központot.

Google Analytics fiókhoz csak a szerkesztési engedéllyel rendelkező felhasználók adhatnak hozzá tulajdont.

További információ a tulajdonokkal kapcsolatban.

Analytics Tulajdon beállítása:

 1. Jelentkezzen be Google Analytics-fiókjába. Kattintson bármely oldal tetején a menüsávban az Adminisztráció elemre.
 2. Fiók oszlopban a legördülő menüből válassza ki azt a fiókot, amelyhez hozzá kívánja adni a tulajdont.
  Ha számos fiókkal rendelkezik, akkor a megfelelő megkereséséhez használja a keresőmezőt.
 3. Tulajdon oszlopban, a legördülő menüben kattintson az Új tulajdon létrehozása lehetőségre.
 4. Válassza a Webhely vagy a Mobilalkalmazás lehetőséget.
 5. (Csak web esetén) Válasszon követési módot. Kattintson a Universal Analytics vagy a Classic Analyticslehetőségre.
 6. Adja meg a Webhelyet vagy az Alkalmazás nevét.
  Ha fiókjában egynél több alkalmazást kíván követni, akkor használjon egy nagyon egyedi és leíró jellegű nevet, amely tartalmazza a kiadás vagy a verzió számát. Ez segítséget ad az alkalmazás tulajdonainak rendben tartásához.
 7. (Csak web esetén) Adja meg a Webhely URL-t.
  Ha az URL nem megfelelően formázott, akkor nem hozható létre tulajdon.

 8. Válasszon ki egy Iparági besorolást
 9. Válassza ki a Jelentés időzónáját.
  Ez a jelentéseknél a napok elválasztására szolgál majd, az adatok származási helyétől függetlenül.

 10. Kattintson a Követési azonosító beszerzése lehetőségre.
  Miután erre a gombra kattint, létrejön a tulajdona, de adatgyűjtéshez be kell állítania a követőkódot. Internetes tulajdonok esetén az e gombra történő kattintás előállítja a követőkód kódrészletét. Ezt a kódrészletet ki kell másolnia és be kell illesztenie a Google Analytics rendszerrel követni kívánt összes weboldalra.

További lépések

A tulajdon beállítása a Google Analytics beállításának csak az első lépése. Végezze el a további lépéseket a folyamat befejezéséhez és az adatok teljes körű kihasználásához.

Követőkód beállítása

A követőkódnak különböző változatai vannak. Használja az Ön környezetéhez megfelelőt.

 • Webtartalom: Tekintse meg az internetes követőkód beállításának módját. A HTML-ismeretekkel rendelkezők el tudják végezni ezt a lépést, de a fejlesztőknek érdemes további részletekért tanulmányozniuk az analytics.js JavaScript fejlesztői útmutatót.
 • Mobilalkalmazások: Töltse le az Önnek megfelelő SDK-t, majd a Fejlesztői útmutató használatával ismerkedjen meg az SDK-nak az alkalmazásába történő integrálásával. Az SDK-k letölthetők a fiókja tulajdonában találhatóKövetési adatok oldalról, vagy a Fejlesztői útmutatónkból.
 • Más digitális eszközök: A digitális eszközökből, például információs oszlopokból, játékkonzolokból vagy készülékekből származó adatok gyűjtéséhez használja a Measurement Protocol megoldást.

Miután elvégezte ezt az alapszintű beállítást, testre szabhatja a követőkódot az automatikusan nem követett adatok gyűjtéséhez. Javasoljuk a multimédia, például videók követését lehetővé tevő Esemény követés, illetve a termék- vagy értékesítési adatoknak más adatokkal való integrálását biztosító Ecommerce követés beállítását.

Olvassa el a nem technikai jellegű áttekintést a Google Analytics működéséről.

Jelentési nézetek beállítása és testreszabása

nézetek jelenítik meg az adatokat az Ön számára. Részei a jelentéseket tartalmazó és szűrőkkel testre szabható Google Analytics-fióknak.

Minden tulajdonhoz automatikusan létrejön egy nézet, de az összegyűjtött nyers adatok állandó elérésének biztosítása érdekében erősen ajánljuk a nézetek másolatának létrehozását.

További felhasználható adatokhoz juthat, ha további jelentési funkciókat, például Célokat és Szegmenseket állít be.

További információ a nézetekről, a nézet létrehozásáról, illetve arról, hogy miért hasznos a másolat létrehozása az eredeti nézetről.

Frissítés Universal Analytics technológiára

A Universal Analytics frissítés egy 2 lépésből álló folyamat, amelyet követve az összes klasszikus Google Analytics tulajdonát Universal Analytics tulajdonokká alakíthatja.

Bármely jelenlegi tulajdonát frissítheti a Universal Analytics rendszerre. A Universal Analytics frissítési központhasználata a teljes folyamaton keresztülvezeti Önt. A frissítési központ a frissítési folyamat elvégzéséhez szükséges összes információt tartalmazza.

A frissítési központ tartalma:

Munkamenet és kampány időkorlátjának kezelése

Állítsa be a munkamenetek és a kampányok maximális időtartamát.

Ez a funkció csak azon tulajdonok számára érhetők el, melyek az Universal Analyticset használják.

A munkamenetek és a kampányok bizonyos idő elteltével befejeződnek. Alapértelmezés szerint a munkamenetek 30 perc, a kampányok pedig 6 hónap elteltével érnek véget. A beállítások módosításával meghatározhatja, hogy a munkamenetek és kampányok ettől eltérő időtartam után érjenek véget.

A munkamenet és a kampány hossza az Ön webhelyétől és vállalkozásától függ. Az alábbiakban néhány ötletet olvashat a munkamenetek és a kampányok időkorlátjának beállításával kapcsolatban:

 • Ha webhelye egy bizonyos ideig tartó tétlenség után automatikusan kijelentkezteti a látogatókat, akkor a munkamenet hosszát erre az időtartamra állítsa be.
 • Ha nagy mennyiségű tartalmat kínál, és a látogatók várhatóan sok időt töltenek a tartalom befogadásával, növelje a munkamenet időtartamát. Ennek megfelelően rövidítse le a munkamenet időtartamát, ha webhelye nem kínál sok tartalmat.
 • A kampány időtartamát a kampány futásával megegyező vagy a relevancia megőrzése szempontjából fontos időtartamra állítsa be. Egy közösségi médiában futó mikrokampányra adott kattintások többnyire az indítást követő pár napon belül elveszítik relevanciájukat.

A kampányok időkorlátja legfeljebb 2 év lehet. A munkamenetek időkorlátja 1 perc és 4 óra közötti értékre állítható.

A munkamenet és a kampány időkorlátjának módosítása

A beállítások alkalmazására a fiókjában szereplő tulajdonok adminisztrálási beállításaiban kerül sor. A beállítások módosítása:

 1. Lépjen az egyik tulajdonhoz. Ha nem a beállítási menüben tartózkodik, kattintson az Adminisztrálás elemre. Válassza ki a fiókot és a módosítani kívánt tulajdont.
 2. tulajdon oszlopban kattintson a Követési info, majd a Munkamenet-beállítások lehetőségre.
 3. Az Időkorlát-túllépés kezelése részben a vezérlők segítségével állítsa be a munkamenet időkorlátját és a kampány időkorlátját
 4. Kattintson az Alkalmaz gombra.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s