Damjanovich Nebojsa: “NEM Saját akaratomból lettem Online Marketinges”


Nebojba Online Marketing

“Damjanovich Nebojsa a hazai online marketing egyik meghatározó szereplője” – Világgazdaság, 2009.

– Tanácsadó a Fortune 500 cégeknek Magyarországon
– Elismert tréner és konferencia előadó
– EFFIE zsűri tag
– “Az év honlapja” zsűri tag
– Konverzió marketing evangelista
– Vendégelőadó az Edutus Főiskolán
– Több képzés akkreditátora, szakcikk és könyvíró
– 2011-2012 Allegroup marketing igazgatója
– 2001-2011 Online marketing tanácsadó
1999-2001 médiatervező MediaCom

SZL: Miért és mikor kezdtél el az Online marketing iránt érdeklődni?

DN: A 90-es évek végén kezdtem el dolgozni a Mediacom nevű média ügynökségnél, amelynek fő profilja a médiatervezés és vásárlás volt. Itt foglalkoztam először online marketing projektekkel egy kutató csoporttal. Ezt a csoportot pár hónap múlva feloszlatták. Viszont ezek után minden kollégám azt gondolta, hogy én értek ehhez a témához, majd elkezdték ajánlani ügyfeleiket, hogy csináljak nekik online kampányokat.

Ekkor ijedtem meg és döbbentem rá, hogy ezt a területet is mielőbb meg kell tanulnom. Ezután elkezdtem proaktívan tanulni, külföldi tréningekre jártam, oktattam magam – „Nem saját akaratomból lettem online marketinges” (nevet).

Az akkori médiaügynökségek viszont nem voltak felkészülve a tanácsadói projektekre és ezért váltanom kellett, mivel egyre több ilyen megkeresésem jött.

2001-ben megalapítottam saját cégemet és tanácsadóként kezdtem el dolgozni és oktatni.

A brand-em kialakításának alapját épen a képzéseim adták. Újságírókat hívtam meg az előadásaimra mondván „ha már erről a területről írnak akkor képezzék is magukat”, akik később már szakcikkeket kértek tőlem és egyéb szakmai háttér információkat.

Versenytársaim akkoriban nem nagyon voltak, mivel még csak pár interaktív ügynökség volt a piacon, a nagy tanácsadó cégek pedig itthon nem foglalkoztak eMarketing témával.

SZL: Sokáig intenzíven oktatással foglalkoztál, mostanában ez már nem annyira jellemző.  Miért?

DN: Nagy késztetést éreztem, hogy az online marketing be legyen vezetve a nappali és felnőttképzésbe.

Dr. Kandikó József rektor látott fantáziát abban, hogy akkreditáljunk ilyen képzéseket a Modern Üzleti Tudományok Főiskolán és mivel oktató nem nagyon volt én bevállaltam az a tantárgyak nagy részét, de egy idő után a munkám mellett nagyon fárasztónak bizonyult. Elkezdtünk profikat keresni, akik vállalnak előadásokat is és most már csak pár tantárgyam van a közbe nevet váltott EDUTUS Főiskolán. A felnőttoktatást még mindig viszem, és sokan hívnak még mindig konferenciákra és egyéb rendezvényekre.

SZL: Jelenleg a GREY digital marketing stratégiai tanácsadója lettél, miben segíted a GREY ügyfeleit?

DN: Nagyon sok multinacionális cégnél van marketing csapat melyeknek segítenek stratégiai kérdésekben. Miért jöttem egy reklámügynökségbe? Én mindig is tanácsadóként éreztem jól magam és ezt csináltam több mint 10 évig. Az Allegroup-nál „sajnos”, ügyfél oldalon ültem és nem éreztem, hogy ez nekem való lenne, ezért váltottam a GREY-re.

SZL: Mit javasolsz a KKV szektor részére, hogyan válasszanak online, illetve marketing ügynökséget?

DN: Ennek a szektornak nagyon nehéz manapság. A marketingben elindult egy fejlődés és egészen szép eredményeket lehet látni ebben a kategóriában is. A KKV-nak akkor van lehetősége egy nagyobb ügynökséghez fordulnia, ha elért egy magasabb szintre, ahol a marketing feladatokat egy kisebb marketing cég már nem tudja ellátni vagy nem tud olcsóbb lenni egy nagy ügynökségnél. A következőkre gondolok, mint például termék piaci bevezetése, külföldi piacra lépés, B2B marketing stb.

De mondok egy példát, ilyen a Spirit Hotel esete. Per pillanat a Spirit Hotel olyan eszközöket használ, amiket egy KKV marketing cég el tud látni, de ha mondjuk a Spirit Hotelt megvásárolna a Four Season szálloda lánc akkor már nem lenne elég egy kis marketinges cég, hogy képviselje a nemzetközi vizeken.

Nagyon fontosnak tartom a referenciákat és azok leellenőrzését, amit sokan nem vesznek komolyan, pedig nagyon hasznos lenne. Egyszerűen fel kell hívni pár referencia céget, és érdeklődni az általunk preferált marketing partnerről.

SZL: Szerinted a sok sikertörténet ellenére a KKV szektor nagy része miért nem használja még mindig az online marketinget?

DN: Én kicsit másképp látom, mert mindig azt lehet hallani hogy az online marketing nagyon olcsó, az ATL eszközökhöz képest. Szerintem a KKV szektor előbb utóbb használni fogja az online eszközöket, mert sokkal költség-érzékenyebbek, mint a multik. De az online marketing nem mindig jobb megoldás, ez sok mindentől függ!

Sokan próbálkoztak azzal, hogy csak a Google keresőben hirdetnek, viszont nem biztos, hogy egy fő elérése a megfelelő célcsoportban olcsóbb ilyen módon. Ami biztos, hogy az online esetében minden mérhető és ez sokaknak fontos.

Mostanában megjelentek olyan médiaértékesítő cégek, akik pár százezer forintért ajánlanak 10 másodperces reklámidőt pár alkalomra. Ezt sokan csábítónak tartják és belemennek, mert az gondolják mégiscsak a TV-ben fog lemenni a reklámjuk. A legnagyobb probléma, hogy sokan nem értenek hozzá, és legyártatják a reklámfilmet, mindent bele akarnak tenni és végül nem működik. Tehát ahelyett hogy megkeresnének egy szakembert a kecsegtető ár miatt rosszul döntenek. Ezért azt gondolom, hogy a KKV marketing cégek sokkal több hangsúlyt kell, hogy fektessenek az ügyfél edukációra, hogy ne kerülhessenek ilyen csapdába.

A technológia és az online marketing olyan gyorsan változik és fejlődik, hogy a marketing végzettségű szakemberek sem tudják sokszor követni. Sokan rádöbbennek, hogy sokkal olcsóbb külsős céget online marketinggel megbízni, és ha nem teljesítenek gyorsan le lehet őket cserélni. De ennek is meg van a hátránya, mivel ez a know-how soha nem marad a cégnél.

SZL: Szerinted az Online Marketing merre tart a következő években?

DN: Szerintem egyre nagyobb lesz az e-kereskedelem forgalma, mert a felhasználók is okosabbak és egyre jobban kihasználják az összes csatornát, úgymint a mobil és tablet platformokat, ugyanis az erős internet felhasználó már mobilon is szeretne vásárolni. A responsive design egyre nagyobb teret hódít, mivel a mobilos és tabletes vásárlások száma megnőtt. QR kód erősödése és GPS alapú marketing is egyre erősebb lesz.

Például egy kis étteremnek manapság már kötelezően a Forsquer-rn fent kell, hogy legyen sok információval, fotóval és speciális ajánlatokkal.

Ahogy egyre több a tablet és a mobil a következő években sok új dolgot fogunk látni.

SZL: Jön az Amazon állítólag idén Októberben, szerinted kinek lesz ez jó?

DN: Már több mint egy éve erősen készülődnek és úgy tudom, hogy Szlovákiában már raktáruk is van. Az ingyenes szállítás miatt nagy versenytárs lehet az itthoni e-kereskedőknek. Meglátjuk…

SZL: Mint Online Marketing tanácsadó nagyon sok cégnek és embernek termeltél sok-sok bevételt, soha nem gondolkodtál saját üzleten?

DN: De én állandóan ezen gondolkodom, de sajnos én nem vagyok jó kereskedő. Szolgáltatóként sok sikert elértem és még mindig nem találtam meg azt a bizniszt, ami tudna nélkülem is működni. De ami késik nem múlik ….

Ha tetszett oszd meg 🙂 köszi

Piac&Profit cikkemet itt találod

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s