Adózási változások Szeptember 1-től


SZEPTEMBERI ADÓZÁSI VÁLTOZÁSOK

A nyári pihenésről visszatérve az őszi szezon megkezdése előtt célszerű áttekintenünk az előttünk álló adózási teendők listáját, átgondolni az év első felében bekövetkezett gazdasági események adóvonzatait, illetve fontos előre látnunk, hogy az év hátralévő részében milyen feladatok várnak még ránk.

Ha csoportosítani szeretnénk az adózási tennivalókat, akkor érdemes egyrészről a Munka Törvénykönyvében és az adójogszabályokban történt változtatásokat áttekinteni, másrészről pedig az aktuális, vagy „örökzöld” közeljövőbeli adózási teendők közül célszerű szemezgetnünk.

Az új munka törvénykönyve és annak értelmezése már önmagában egy hosszú tananyagként szolgálhatna. Jelen bekezdésben néhány területet jelentő változást említünk meg címszavakban: a munkaszerződés tartalma, a véleménynyilvánítás szabadsága, a szabadságolási szabályok, a hálapénz, a kártérítési szabályok, új munkaviszony típusok, a pótlékok számítása, a távolléti díj fogalmának bevezetése, a szakszervezettel kapcsolatos változások.

A jogszabályalkotók 2012 első félévében sem hagyták unatkozni az adózási szakembereket, pénzügyi vezetőket, ezért a következőkben összefoglaltuk azokat a változásokat, amelyek a legtöbb adózót érinthetik:

• Általános forgalmi adóban az összesítő jelentés fogalmával már tavaly megismerkedhettünk, jelen állapot szerint azonban csak 2013. január 1-jétől fog hatályba lépni az a szabályozás, mely szerint a 2 millió forintos értékhatárt meghaladó áfa tartalmú számlával kapcsolatosan ír elő plusz adminisztrációs kötelezettségeket (jelentéstételi kötelezettség, számlán mindkét fél adószámának feltüntetése).
Az összeghatárt egy bevallási időszakban egy partnerrel kapcsolatosan az értékesítési vagy bevallási oldalon össze kell számítani.

• A mezőgazdasági szektor fehérítése jegyében az általános forgalmi adóban 2012. július 1-jétől fordított adózás alá esnek egyes, a jogszabályban meghatározott vtsz szám alá tartozó növényekkel kapcsolatos tranzakciók, például: búza, árpa, kukorica stb.

• Személyi jövedelemadó tekintetében – különbözeti bírság terhe mellett – a munkavállaló kötelezettségévé tették a szuperbruttósítási nyilatkozat megtételét, ha munkabérének (kifizetőtől származó jövedelmének) és egyéb megszerzett jövedelmének egésze meghaladja a 2 millió 424 ezer forintot.

• Adómentes lett továbbá az otthonteremtési támogatás és bizonyos feltételekkel a devizahitelesek részére a bank által elengedett összeg.

• Ami az illetéket illeti: ingatlan kereskedelemmel foglalkozó társaság bizonyos feltételek mellett illetékmentességben részesülhet.

• A szakképzési hozzájárulás 2013-tól február 12. napjára módosul (az eddigi február 25-e helyett).

• A Robin Hood adót 11%-ra növelték, az adóalanyi kört kibővítették.

• A már bevezetett távközlési adó mértéke megnő 2013-ra, a távközlési vállalatok ágazati különadója azonban még csak ígéretekben került eltörlésre.

• Art-ban a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezettek az egy hónapban egy szerződés alapján egymás közötti készpénzmozgását 5 millió forintban maximalizálnák (mulasztási bírság terhe mellett). Art-os változás a kézbesítési vélelem beálltának kibővítése is (eredménytelen kézbesítés esetén).

• Társasági adót érintően változtak a veszteség elhatárolásának a szabályai is, az általános szabályokat, és a különleges adózói kört is figyelembe véve.

Végül, de nem utolsó sorban az aktuális örökzöldekre is érdemes figyelmet fordítani: helyi adók (főleg a helyi iparűzési adó előleg), és társasági adó előleg fizetési kötelezettség.
Búcsúzóul néhány ötlet, melyekkel érdemes lehet még az uborkaszezon vége előtt foglalkozni, és amelyeknek kis időráfordítás árán jelentős eredményei lehetnek, akár úgy, hogy kisebb lesz a kiadás, akár úgy, hogy sikerül ezáltal elkerülni a büntetést. Ezek: a cafetéria juttatások átgondolása, cégautók használatának jogcímei (vétel, bérlet) továbbá a kisebb adók (környezetvédelmi termékdíj, egyéb ökoadók, népegészségügyi termékadó) hatálya alá tartozásának vizsgálata.

Összefoglalás:
A nyári pihenés(ek)ről visszatérve, a nagy őszi hajtás előtt mindenképpen érdemes áttekintenünk az előttünk álló feladatok listáját. Az esetlegesen szóba kerülő gazdasági események górcső alá vétele több szempontból is fontos lehet. Ha csoportosítani szeretnénk az átnézendő feladatokat, akkor egyrészről a munka törvénykönyvében és az adójogszabályokban történt változásokat szükséges áttekinteni, másrészről pedig az aktuális, vagy „örökzöld” közeljövőbeli adózási feladatok közül érdemes szemezgetnünk. E néhány sor címszavakban szeretné olvasója számára összefoglalni az átgondolásra érdemesnek tartott területeket.

Változások, amelyek a legtöbb adózót érintik szeptembertől
Ferencz Gyöngyi (VGD)
forrás:adózóna.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s