Google Bomba a Fidesz ellen? vagy mellett? szerintem hülyeség…


Google-ös trükközéssel teszik nevetségessé a Fideszt, a Magyar Katolikus Egyházat és a TV2-t internetes trollok.

A troll alapvetően félelmetes, misztikus teremtmény, aki gonosz, ronda, agresszív és a tetejében még hülye is. Artikulátlanul üvölt, csapkod, vicsorog, ha kell, ha nem. Szerepelnek a Gyűrűk urában, a Harry Potterben, viking mondakörökben és a World of Warcraftban is. Sőt, mintha rémlene valami a ’90-es évek elejéről, hogy kedves arcú, koboldszerű, punkos hajú gumibabák is készültek “trollbaba” néven. Pedig ők nem is kedvesek, ahogy azt az előbbi példák mutatták. A mi trolltémánk azonban most a netes trollokról, a fórumok hőbörgőiről, a mindentudó, monitorbarna kanapéharcosokról fog szólni.

A keresőmotort összezavaró, ismeretlen támadók miatt ennek a három szervezetnek a honlapja jelenik meg elsőnek a “kurvák” és a “gengszterek” keresőszavaka a Google-on.

Google-támadás folyik három magyar szervezet ellen, melynek eredményeként a Fidesz, a Katolikus Egyház és a TV2 kereskedelmi tévécsatorna felkerült vezető helyre a “kurvák” keresőszóra felbukkanó találati oldalon. Egyelőre nem derült ki, hogy ki indította a kereső félrevezetésén alapuló támadást a szervezetek ellen. A Google találatainak eltérítését hasonló módon a “gengszterek” kifejezésre is elvégezték az ismeretlen internetezők, bár ott a TV2 neve helyett a Magyar Szocialista Párt és a rendőrség honlapja bukkan fel.

Google-bombázással térítették el a találatokat

A szakzsargonban “Google bombing”-nak nevezett támadási forma több mint egy évtizedes múltra tekinthet vissza. Ennek során az áldozatul szánt honlapokra mutató linkeket helyeznek el, azoktól teljesen független, jelen esetben a “kurvák” és a “gengszterek” keresőszóra felbukkanó oldalakról. Ezzel befolyásolni lehet a Google találatait.

Az első ilyen támadást a Microsoft szenvedte el: a cégre a hosszadalmas “more evil than Satan himself” (gonoszabb, mint a Sátán maga) kifejezéssel lehetett rálelni a Google-on. De hasonló módon tették nevetségessé George W. Bush amerikai elnököt is, rá a “miserable failure” (csúfos kudarc) keresőkifejezést irányították hivatalos honlapjára vezető találatokat.

A Google több alkalommal javított a keresőjén, hogy a népszerű, nagy hírverést elérő támadásokat ki tudja védeni. Az újabb támadásokat azonban ezek alapján nem tudja megakadályozni a cég. Az [origo]-nak nyilatkozó Krich Balázs és Kovács László keresőoptimalizálási szakértők szerint a Fidesz és a többi célpontot kifigurázó találatokat ugyanazzal a módszerrel állították elő, mint korábban George W. Bush esetében. A jelenség a magyar weben sem számít újdonságnak. Több olyan kulcsszó lehet, amelyeknél manipulálták a találati listát. A “rablók” szóra például a Centrum Parkoló Kft., a Mercedes Benz és a Hit Gyülekezetének honlapja az első találatok.

Az eddigi legnagyobb hazai Google-bomba

“Hasonló kaliberű Google-bomba eddig nem robbant Magyarországon” – nyilatkozta a G Data nevű biztonsági szoftvereket fejlesztő cég magyarországi képviseletének szakértője, Maulis Csaba szerint. A társaság vizsgálatai szerint a bombázás elkövetője “csempesz bela” néven regisztrált különböző internetes fórumokba, és azokban többek között olyan linkeket helyezett el, melyek a kurvák vagy a gengszterek szavakat tartalmazzák, és a fenti szervezetek honlapjaira mutatnak.

A Google találatainak mérgezése az internetes kártevők készítőinek eszköztárában is szerepet kap, a legújabb vírusokat előszeretettel terjesztik úgy a bűnözők, hogy az adott kártevő nevére optimalizálnak weboldalakat, majd a látogatók számára olyan szoftvereket kínálnak, melyek látszólag a vírus eltávolítására szolgálnak – nyilatkozta a társaság.

kurvák black SEO

A Google bomba működésének megértéséhez tudni kell, hogy a Google algoritmusa szerint, ha egy adott weboldalra sok link mutat egy bizonyos szöveggel, akkor a kereső a link szövege és a weboldal között kapcsolatot tételez fel, és elkezdi a weboldalt megjeleníteni az adott keresőkifejezésre – egészen addig, amíg fény nem derül a visszaélésre.

Csempész Béla többek között az alábbi fórumokat használta a linképítésre:

hxxp://forum.demolition.netai.net/viewtopic.php?f=8&t=80
hxxp://www.aussiekaner.com/OnsKanForum/viewtopic.php?f=4&t=105
hxxp://www.bettyshyne.com/bettyshyne/forum/topic.asp?TOPIC_ID=38
hxxp://forum.clonedvd.net/csempesz-bela-t1155.html
hxxp://forum.clan-relentless.com/viewtopic.php?f=2&t=8570

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s