Ideért az első magyar közösségi szponzorációs weboldal


Megérkeztek Magyarországra is az úgynevezett crowdfunding, azaz közösségi finanszírozás alapú oldalak. Jelenleg kettő, egyelőre még gyerekcipőben járó ilyen honlap létezik, ám számuk az év végére saját bevallásuk szerint megsokszorozódhat.

A crowdfunding finanszírozási rendszert, az Egyesült Államokban a kilencvenes években találtak ki, de csak néhány éve terjedt el igazán. Lényege, hogy bárkinek lehetőséget ad arra, hogy kreatív ötletének megvalósításához támogatókat találjon, legyen szó például könyvkiadásról, lemezmegjelentetésről, zenekari turnéról vagy egy új termék kifejlesztéséről. A portálokra felkerülő projektek finanszírozásához bárki bármekkora összeggel hozzájárulhat, ha fantáziát lát az ötletben. Az ötletgazdáknak 30, 60 illetve 90 nap áll rendelkezésükre, hogy megszerezzék a kívánt támogatást.

Magyarországon ilyen módon a több milliós költségű tervezetek még megvalósítatlannak tűnnek, de a pár százezer forintos projektek már elérhetőnek lehetnek. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a segítőkész barátok és ismerősök mellett akár idegenek is hajlandóak egy-kétezer forinttal támogatni a törekvésünket.

Minden második Projekt MEGVALÓSUL

A crowdfunding az Egyesült Államokban népszerű, az egyik legismertebb amerikai oldalon, a kickstarter.comon több tízezer sikeres projekt kapta meg a támogatást, 2011-ben az oldalon leírt projektek 46 százaléka.

Az elmúlt hetekben két magyar crowdfunding-oldal is indult, üzemeltetőik szerint, ez a finanszírozási modell megfelelő médiatámogatással hamar elfogadhatóvá tehető a magyar lakosság körében, és sokakat inspirálhat kreatív gondolkodásra, cselekvésre. Ezt a szellemi szárnyalást hivatott jelképezni léggömb is, ami furcsa mód mindkettejük logójában feltűnik.

Nem pénzt, támogatást

A két oldal közül az indulj.be a korábbi kezdeményezés, november vége óta hallani róla, de csak a héten indult el. Megkeresésünkre a honlap egyik alapító tagja, Turcsán Tamás elmondta, biztatónak találta az indulásukat követő eseményeket. Már a második nap több cég felkereste a honlap üzemeltetőit, és megjelentek az első adományok a projektek oldalain.

Az indulj.be nem pénzt gyűjt, hanem támogatást. A „vásárlókat”, azaz az adományozókat az adományaik nagyságának megfelelően honorálják. Például aki egy könyv kiadásában komolyabban segédkezik, biztosan számíthat egy dedikált példányra, vagy VIP meghívásra a könyvbemutatójára. Jelenleg még csupán három projekt érhető el a honlapon, ám az alapítók reményei szerint rövid időn belül többszörösére bővül ezeknek a száma. A beérkező projekttervezeteket egy szakmai bizottság bírálja el, hogy megvalósítható, illetve létjogosultsággal bíró pályázatok kerülhessenek ki a honlapra az adományozók elé.

Amennyiben a meghatározott határidőn belül több adomány érkezik a vártnál, a fennmaradó összeget a projekt további megsegítésére fordítják. Ha a kiírt projekt mégsem váltja be a hozzáfűzött reményeket, és a meghatározott időn belül nem sikerül a megfelelő adomány összeget összegyűjteni, a beérkezett adományokat visszautalják az adományozó személyeknek.

Turcsán szerint a crowdfundingnak 2009-ben volt a felfutása, a gazdasági válság idején, ami bizakodásra ad okot. Az alapító elmondta, van olyan híres zenei előadó, aki régóta szeretné kiadni verseit a nagy közönségnek, sőt egy hegymászó és egy régészprofesszor is megkereste a csapatot terveivel.

115 százalék a siker

A másik magyar crowdfunding oldal, a kezdheted.hu december közepén hallatott magáról először, és bár a honlap már elérhető, éles projekt nincs még rajta. Kovács Tímea, a kezdheted.hu munkatársa szerint jövő héten már lehet számítani az első éles projektre, és egyszerre 10-15 pályázat is gond nélkül futtatható lesz a jövőben.

Ez az oldal támogatás helyett közvetlenül pénzt gyűjt, de a projekteket itt is megválogatják: háromlépcsős szűrőn mennek át, amelynek keretében a portál működtetői megvizsgálják például a kivitelezhetőséget, valamint a projekthez kért összeg és az adománygyűjtés idejének arányát.
forrás:index

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s