Beszédfelismerő by Google


Webes felületen is bemutatta két új keresési szolgáltatását a Google: az eddig csak mobilon használható Voice Search funkcióval már a billentyűzet használata nélkül, a keresett kifejezést egy mikrofonon keresztül beolvasva is kereshetünk, míg a Search by Image képfelismerő funkciójának köszönhetően egyetlen fotót is használhatunk a keresésnél.

A most bemutatott, hangfelismeréssel működő Voice Search segítségével többé nem kell már begépelnünk azt, hogy mit is keresünk, elég, ha a mikrofon ikonra kattintunk és beolvassuk – tette közzé hivatalos blogján a Google. A mobilon már 2008 óta működő szolgáltatáshoz mindössze egy mikrofon kell, az új keresőt – amely először angolul jelenik meg a jövő héttől – a Chrome 11 is támogatja.

Szintén a következő napokban jelenik meg a Google képfelismerő keresője, amely akkor lehet hasznos, ha nem igazán tudjuk, milyen szavakra keressünk rá a megfelelő eredményhez vagy akkor is, ha például már nem emlékszünk rá, hol készült egy-egy régi nyaralás alatt készült fotó. A mobilon 2009 óta használható Google Goggles mintájára most az images.google.com oldalon keresztül már fotókkal is kereshetünk szavak helyett: elég csak a kereső melletti fotó ikonra kattintva feltölteni a képet, vagy egyszerűen ráhúzni a képfájlt a keresőre.

forras:hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s