Kína: félmilliárd netező


Négyszázötven millióra duzzadt az internet-felhasználók száma Kínában, vagyis az ország 1,3 milliárdos népességének több mint az egyharmada böngész a világhálón.

“November végére az internetpolgárok száma elérte a 450 milliót, vagyis a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 20,3 százalékos volt a növekedés” – mondta Vang Csen (Wang Chen) az államtanács információs irodájának igazgatója. A júliusban közölt utolsó adatokhoz képest 30 millióval – Peru lakosságát meghaladó mennyiségű emberrel – emelkedett az internetezők száma.

“Kínában az internet-lefedettség aránya 33,9 százalék, jóval a világ többi országában átlagosnak számító 30 százalék feletti” – hangoztatta a miniszter egy sajtótájékoztatón. Majd hozzátette: “Ezek az eredmények azt jelzik, hogy Kína jó környezetet biztosít az internet fejlődésének”.

Az internet gyümölcsöző piaccá nőtte ki magát. Csak az online fizetési lehetőségekből befolyó összeg nagysága elérheti az év végére a 151 milliárd dollárt (31 930 millió forint) – írta közleményében a pekingi székhelyű Analysys International kutatóintézet.

forrás: index
A folyamatosan növekvő és egyre nagyobb befolyásoló erővel bíró online népesség azonban komoly aggodalmakat ébreszt Pekingben, ahol az internet esetleges társadalmi nyugtalanságot gerjesztő hatásától félnek, és ezért az elmúlt években a hatóságok fokozták a megfigyeléseket. A kínai nagy tűzfal elnevezésű rendszer keretein belül a kormány egyszerűen blokkolja azokat az oldalakat, amelyek politikailag érzékeny témákat érintenek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s