Ennyi lesz a nyugdíjunk!


MAGYARORSZÁG — Közeleg a nyugdíjkatasztrófa!

Már csak két-három év, és bekövetkezik az, amitől a demográfusok, közgazdászok és nyugdíjszakértők lassan három évtizede rettegnek: a Ratkó-korszak népességrobbanása során született embertömeg nyugdíjba vonul, és nem lesz, aki megtermelje a nyugdíjukat. Mindez a szakemberek szerint az amúgy sem mesés nyugdíj összegének drasztikus csökkenéséhez vezet.

– Rengetegen vannak, akik most döbbennek rá, hogy sokkal kisebb lesz a havi járandóságuk, mint amire számítottak. Akik már 50 fölött járnak, és nincs megtakarításuk, nyomorogni fognak az állami nyugdíjból – mondta dr. Tóth András pénzügyi tanácsadó. Szerinte az embereknek rá kell döbbenniük: mindenki saját maga felelős saját magáért.

– Aktív éveink során hónapról hónapra félre kell tenni azt az összeget, ami végül kiegészíti majd állami nyugdíjunkat az általunk elképzelt szintre.

Tóth András szerint érdemes úgy kalkulálni, hogy a kívánt egyhavi nyugdíj összegének 150-szeresét tegyük félre.
Ha például havi 100 ezer forint nyugdíjat szeretnénk, akkor 15 millió forintot kell megspórolni.

– Húsz év alatt, kamatos kamattal ez kis áldozat révén megvalósítható. Már havi 10 ezer forint befizetéssel is eredményt lehet elérni – magyarázta a pénzügyi szakember.

A népességfogyás miatt az EU-ban már pedzegetik egy európai alapnyugdíj gondolatát, ami 300 euró (83 ezer forint) lenne fejenként, függetlenül a fizetéstől. A többit mindenkinek magának kell félretennie. A magyar szakpolitikusok is erre igyekeznek figyelmeztetni a lakosságot.

– Magyarországon egyre kevesebb gyermek születik, idővel nekik mind több nyugdíjast kell eltartaniuk, ami ahhoz vezethet, hogy kevesebb pénz juthat nyugdíjakra. Az állami befizetéstől és pénztáraktól függetlenül mindenkinek meg kellene takarítania fizetése egy részét – mondta nemrégiben Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott.

A Nyugdíjasok Országos Képviselete szerint a felelősök a könnyebbik utat választják, amikor a demográfiai mutatók romlása mögé bújva magyarázzák a nyugdíjak csökkenését.

– Ha szigorodik a járulékok behajtása, ha nem 1 millióan lesznek minimálbérre bejelentve, akkor meg lehet menteni a nyugdíjakat – vélekedett a szervezet elnöke, Mihalovits Ervin.

De sajnos sok még a ha…….

Ennyi lesz a nyugdíjunk!” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. V.E.V. szerint:

    A napokban érkezett meg az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság levele, melyben hivatalos tájékoztatást kaptam a sokakat érintő/foglalkoztató változásokról, és „röpke” már-már kényszerű pillantást vetve a kormány eddigi politikájára egyre inkább megerősödik bennem annak felismerése, miszerint nem érdemes visszalépni az Állami Nyugdíjrendszerbe, mégha rövid távon nehezebbnek tűnhet a magánnyugdíjpénztárban való “gazdálkodás”, tekintettel a kilátásba helyezett megszorításokra, – bár csak szórványosan követem az eseményeket, – mégis valamelyest látva az európai gyakorlatot, valamint a korábbi rendszereket (különös tekintettel az OMM-ra), valahogy a banki háttér nagyobb “biztonságot” ígérne hosszú távon, minden felsőbb szinten hozott nehezítés ellenére, bár nem tudom mennyiben helytálló ezen felvetésem a mostani helyzetben belső szemmel?

    (Lassan nehezebb lesz nyugdíjhoz jutni, mint az A38-as igazolványhoz, avagy bármi is történjék ne vessz el a hivatal(ok) útvesztőiben… A “katasztrófa” francia módra részleteihez lásd: http://www.youtube.com/watch?v=ed-GMwJp73s )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s