Facebook rajongók növelése


Mik a legjobb módszerek, hogy megnöveld Facebook rajongóid számát?
Hasznos FACEBOOK tippek mellyel maximális sikereket érhetsz el…

A leghatékonyabb módszer, hogy tömegeket vonzz a rajongói oldaladra és ezen tömegeket rajongókká is tegyed, az hogy promóciókat futtatsz. Közösségi média kutatások számtalanszor megmutatták, hogy az élsőszámú ok, amiért rajonganak márkákért online, hogy exkluzív ajánlatokat és árengedményeket kapjanak. – tehát használd rajongói oldalad arra, amiért a felhasználók keresik. Habár egy promóció sincs kitalálva egyenlőnek. A Profit Online -nál több kampányt megfigyeltünk/asszisztáltunk, és idővel rájöttünk, hogy specifikus/konkrét stratégiákat kell követni, hogy nagyban növeljük rajongói kampány sikerét.

1. Tipp: Körültekintően válaszd ki az ajándékot:
Amikor egy versenyt vagy sorsolási játékot futtat, nagyban befolyásolja a kampány sikerét, hogy milyen ajándékot választ. Az ajándéknak nem kell túl drágának lenni ahhoz, hogy felhasználókat csalogasson a promócióhoz.
Két dolog, amit érdemes megfontolni:
Megállapíthatjuk, hogy olyan ajándékok, melyeket “pénzért nem lehet venni” kavarják a legnagyobb izgalmakat – mint pl.: jegyek egy kiárusított koncertre, backstage passzok, limitált kiadású termékek vagy lehetőség egy népszerű cég oldalán megjelenni. Pl.: Facebook éppen most futtat egy vicces versenyt, melynek nyertese kiállíthatja a Facebook India irodájában az elkészített alkotását.
Fontos, hogy olyan nyeremény legyen, mely releváns, kapcsolódik a brandedhez, így olyan fogyasztókat tud csalogatni a promócióval, akik érdeklődnek a céged iránt. Pl.: Ha egy étteremét üzemeltetsz, adj ingyen vacsorákat vagy étel kosarakat – egy iPad kisorsolása egyáltalán nem lenne releváns ebben az esetben és esetleg olyan fogyasztókat vonzhat akik az elektronikai kütyük iránt érdeklődnek és nem az éttermed iránt. A Dunkin Donutnal jelenleg egy olyan verseny zajlik, melynek nyereménye 5 évre szóló ingyen kávé. Csak valódi DD kávé szerelmesek akarják megnyerni ezt a nyereményt.

2. Tipp: Rendszeresen futtass kampányokat:
Az egyik legnagyobb hiba, melyet látunk, hogy cégek elkövetnek: Rengeteg pénzt, időt és energiát fektetnek a nagy “bevezető” kampányba, de semmi féle tervük nincs ezután, így a rajongókat nem tartják állandó interakcióba a rajongói oldallal.
A tapasztalatunk az, hogy cégek, melyek rendszeresen futtatnak promóciókat sokkal sikersebben építik rajongói bázisukat illetve azok hűséget, mint azon cégek, akik ezt nem teszik. Pl.: A Swell.com Facebook rajongoi oldalának tagjai minden héten nagy aktivitást mutatnak a “Nyerd meg Szerdán” promóció kapcsán., melynek lényege: Szörf ruházat/kiegészítőkből lehet nyerni. Másik jó módszer összekötni a promóciókat közelgő ünnepekkel (Karácsony, Húsvét, stb…) így jó alkalom adódik aktivizálni a rajongóidat.

3. Tipp: Tedd a vásárlást mókássá:
A Google-val ellentétben a fogyasztok többsége azért megy a Facebookra hogy kapcsolatba kerüljön barátaival, jól erezze magát, nem azért hogy vásároljon valamit. Annak érdekében, hogy megváltozzon ez a dinamizmus és ösztönözzük a rajongókat vásárlásra, arra jöttünk rá, hogy a legjobb módszer erre az egész vásárlási folyamatot szórakoztatóvá, közösségivé kell tenni.
Pl.: Haute Look egy “csak tagok”-nak létrehozott designer öltözékeket forgalmazó cég futtatott egy kampányt a Wildfire-al melyen ‘szerencsés kuponokat’ ajánlottak fel. A fogyasztóknak tagokká/rajongókká kellett vállniuk annak érdekében, hogy a kupont megkaphassak, de nem tudhattak a kupon magas vagy alacsony értékű addig amíg nem töltötték ki a nevezési lapot és igényeltek azt. A nyeremények ingyenes szállítási költségétől egészen 50%-os árengedmény designer farmerekre terjedt.
A kampány végeredménye 5XROI (Return On Investment – Befektetés megterülés) es 20%-a a vásárlóknak először vett a Hautelook-tól. Ha további kiváló példákat szeretnél látni arra, hogyan lehet a vásárlást szórakoztatóvá tenni, felfuttatni az eladásokat promócióval, kattints ide további kampány példákért: http://bit.ly/bkk1MO

4. Tipp: Optimalizáld Facebook reklámjaidat, hogy szolgálja kampányodat:
Ha csak nincs hozzáférésed egy nagy rajongói bázishoz hoz vagy hírlevél élőfizetőkhöz, akkor használnod kell Facebook reklámokat amivel elősegíted a promóciód éljutásat a felhasználókhoz. Sok dolgot tehetsz annak érdekében, hogy drasztikusan javíts a Facebook reklámjaid hatékonyságán. ( További tanácsadás csak ügyfeleknek)

5. Tipp: Tedd közösségivé/szociálissá:
Facebook es Twitter ereje abban rejlik, hogy lehetővé teszi felhasználóinak, hogy megosszák brandedet barátaikkal. Annak érdekében, hogy a legtöbbet hozd ki a Facebookbol es Twitterből arra kell törekedni minél szociálisabb/közösségibb legyen a promóciód.
Pl.:
• Ha egy falhasználók alttal generált versenyt futtatsz, engedd az embereket szavazni. A jelentkezők felkeresik barátjukat szavazás végett és ezzel terjesztik a márkádról a szót.
• Ha nyereményjátékot csinálsz éppen, tedd szociálissá úgy, hogy felajánlasz csoportos nyereményt (pl.: koncertjegyek neked és 5 legjobb barátodnak) és kérd meg a jelentkezőket hogy hívjak meg az 5 barátjukat, akikkel megszeretnek osztani a nyereményt VAGY ajánlj fel Referáló ajándékot (pl.: ne csak a nyertes kapjon ajándékot, hanem aki őt ajánlotta)

6. Tipp: Legyen egyszerű es könnyen emészthető:
A tapasztalatunk azt mutatja, hogy minél könnyebben és egyszerűbben tudnak a felhasználok kapcsolatba kerülni a promócióddal, annál jobbak lesznek az eredményeid.
Pl.: Ha nyereményjátékot futtatsz, ne kérj el felesleges infókat a felhasználóktól, csak annyit amennyire feltétlen szükséged van – minél rövidebb a jelentkezési lap vagy minél kevesebb lépéssel tudnak kapcsolatba kerülni , annál több ember fog jelentkezni. Ha felhasználók által generált tartalmakat keresel, kérdezz olyanokat amikre a fogyasztó rögtön tud reagálni, mint pl.: nyaralás, háziállat, hobby vagy családi fotók. Ha egy videó versenyt hirdetsz meg, készülj fel, hogy sokkal kevesebb nevező lesz mint egy fotóversenyre szimplán azért mert sokkal több ráfordítást igényel egy videó készítése, feltőltése. A érme másik fele azonban ha csak nehány jó videó is készül, sokkal jobban tudja szolgálni cáljaidat, mint több ezer kép, főleg ha a cél felhasználók által generált tartaltalmak melyeket marketing anyagaidban felhasználsz. Képek, melyek egy felhasznaló vicces arcát ábrázolják, könnyebb elkeszíteni, mint létrehozni egy teljes videót.

7. Tipp: Használd fel egy szenvedélyes közösség előnyeit:
Rajöttünk, sokkal nagyobb mértékben befolyásolja egy kampány sikerét ha az emberek szenvedélyes oldalat célozzuk meg mint maga a nyeremény vagy sok esetben akár a reklámra szánt büdzsé. A legsikersebb kampanyok azok, melyek állatokról, gyerekekről, jótékonyságról, hobbykról, zenéről es egyéb érdeklődési körökröl szóltak.
Pl.: Több mint 10 ezer fotó pályázat érkezett egy hét alatt egy non-profit felhívásra, melynek témája “kedvenc”-eink volt. Nem volt reklám büdzsé, korlátozott marketing eszközök használata. Például egy tetováló szalon ahová több ezer pályázat érkezett be “legjobb tetoválás” kiírásra. Célozd meg a konkrét demográfiat reklámjaiddal a legjobb eredményekért.

8. Tipp: Kommunikálj!
Ha már fut a promóció ne feledd rendszeresen publikálni rajongóidnak, követőidnek, hirlevél előfizetőidnek. Minimálisan egyszer a promóció indulásakor, egyszer a közepén majd utoljára a promó vége előtt néhány nappal.

facebook Profit Online

Szinte Romulus Loránd – Online marketing szakértő
http://www.szinte.wordpress.com
http://www.profitonline.hu, http://www.wprodukcio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s