Kitiltás a Facebook-ról


Általános iskolás kora óta az informatika megszállottja. Manapság leginkább két fő cél által vezérelve túrja a netet megállás nélkül. Az egyik az információs technológiák legújabb vívmányainak felkutatása, a másik egy kísérlet kis hazánk megismertetésére egy majdnem elfeledett, de újra felfedezett hangszerrel, az okarinával. http://okarina.info
Tippek a Facebookról való kitiltás elkerülésére

Szerző: Ágoston Péter | 2010. november 16. kedd

Történt ugye nemrég, hogy kitiltott a Facebook, deaktiválta a fiókomat. Ennek kapcsán elég sokat keresgéltem a neten, mit lehetne tenni, és bár végül a fiókom persze nem kaptam vissza, még egy válaszlevelet sem kaptam a reklamációimra, viszont találtam a neten sok hasznos tippet, amik betartásával talán Ti elkerülhetitek, hogy ugyanúgy járjatok, mint én. Persze a Facebook nagy úr, így biztosra sosem mehetünk (főleg hogy a “szabályok” betartását leginkább robotok ellenőrzik, amik valljuk be, nem állnak épp a mesterséges intelligencia magasfokán…)

Íme tehát néhány példa amik miatt már rúgtak ki embereket a Facebookról:

* Elsőként kezdjük azzal, amivel a Facebook engem is (alaptalanul) elhajtott, ez pedig a nem odaillő tartalom megosztása, kommentelése, stb. Ilyen tartalomról beszélhetünk, ha az tartalmaz meztelenséget, gyűlöletkeltést, rasszizmust, drogos befolyást, erőszakot, stb. – Ez teljesen korrekt, kérdés robot dönti-e el ezt egy bejegyzésről, vagy ember? Automata fordítja-e a nem angol posztokat, vagy ember? Egyébként ezek azok a kitiltások, mikor nem bonyolódik a Facebook részletekbe, és a döntésük megmásíthatatlan. Nevezhetjük “hirtelen halálnak” is, mivel előzetes figyelmeztetés sincs ilyenkor.
* Nem a valós neved használata. – Ne használd nevednek a monogrammod, beceneved, egy szuperhős, vagy popsztár nevét, vagy más egyértelműen valótlan nevet! Nem tudom milyen szinten, de ellenőrzik.
* Túl sok csoporthoz való csatlakozás. – A limit 200 fő, ehhez tartsuk magunkat. Pl a “Lángosimádók” és társai nevű szuperhasznos csoportoktól meg lehet válni ugye, ha már kezdjük a küszöböt verdesni.
* Túl nagy mennyiségű tartalom megosztása. – Ilyen miatt egy egész csoportot kivágtak nemrég, méghozzá itthon, egy kismamákat tömörítő kis csoportot, akik ott beszélték meg a tapasztalataikat, nap mint nap, mintegy chat-ként használva a csoport kommentelési funkcióját. Az indok a túlzott aktivitás volt, spammereknek nézte őket a rendszer.
* Túl sok helyre tesszük ki ugyanazt a tartalmat. – A legújabb blogbejegyzésünket mondjuk megosztjuk pár csoport üzenőfalán, a sajátunkon, pár másik oldalon is, és már repülhetünk is, mivel pontosan ez az, amit a spammerek is csinálnak. És valljuk be: valójában ez az is. Vegyünk vissza kicsit!
* Túl gyorsan ismerkedsz. – Nekem is több (ex) ismerősöm jelezte, hogy a Facebook be-beszólogat neki, hogy túl gyorsan ismerkedik. Ez van. Az ember lassanként ismerhet csak meg új embereket.
* Túl sok az ismerős. – Ezt már ugye mindenki tudja talán. Egy személyes profilnak maximum 5000 ismerőse lehet. És amint ehhez közelítünk, erről folyamatosan kapjuk is a figyelmeztetéseket majd, mígnem egyszercsak…
* Valótlan tanulmányok feltüntetése. – Ez szerintem inkább Amerika, de sosem lehet tudni. Inkább ne írj be Harvardi diplomát, ha nem ott végeztél!
* Bökdösési mánia. – Egyesek jó bulinak tartják a bökdöső háborút, de csak addig, míg egyszer majd a Facebook bök meg Téged. És az fájni fog. Óvakodjunk az olyan FB alkalmazásoktól is, melyek a nevünkben bökdösnek automatikusan!
* Azonos szöveg használata több szövegben. – Ne használd ugyanazt az üdvözlő szöveget pl. új ismerősök bejelölésénél. Ez bizony eléggé spam gyanús lesz a Facebook szemében – vicces, hogy az igazi spammerek ezt pl. simán kivédik, ők cserélgetik a szövegeiket okosan 🙂
* Mammut vagy! – A különféle állatoknak és egyéb fiktív személyeknek gyakran rövid életű a Facebook fiókja. Légy ember! Légy igazi Homo Sapiens! 🙂
* Kiskorú vagy. – 13 év alatt ugye nem regisztrálhatsz. Ezt persze 11 éves aggyal sem nehéz kijátszani, de ha a Facebook rájön, akkor marad az iskolai klubdélután az ismerkedésre.
* Tartalom lenyúlása a Facebookról. – Ne próbálj szkripttel vagy máshogy tartalmat, adatot lopni a Facebooktól, mert ezt véresen komolyan veszik, és mivel ez kényes terület, nem sok esélyed van, ha ilyenbe keveredsz, hogy tisztára mosd magad. Használd szépen az erre biztosított API-jaikat!
* És a ráadás ami épp aktuális: Nem saját fotó használata. Épp most ment végig a Facebookon a rajzfilmfigura őrület. Egy felhívás hatására rengeteg ember cserélte le az avatarját kedvenc rajzfilmfigurájára. Ez addig vicces, míg a Facebook valami (akár ettől teljesen független) ok miatt gyanús tevékenységet nem észlel a fiókunk körül. Ennek hatására letilt bennünket, és addig nem enged újra hozzáférni a fiókunkhoz, míg mondjuk elegendő arányban nem ismerjük fel helyesen egy rakás elénk pakolt fotóról a Facebookos ismerőseinket (Photo ID Check funkció). De vajon hányan ismerjük fel Donald kacsáról azt az embert, akivel jó eséllyel még soha nem is találkoztunk a Facebookon kívül…?

A lista közel sem biztos, hogy teljes. A világ változik, a Facebook pedig vagy vele változik, vagy épp ő változtatja 🙂 Bár a legtöbb esetben, ha rossz fát teszünk a tűzre, először figyelmeztetésben részesülünk, van, hogy hamarabb kialszik a Facebook fiókunk lángja, minthogy pislognánk egyet. Igazából rengeteg olyan esetről olvastam a neten, amelyekben semmi kézzel fogható magyarázatot nem kaptak a kirúgásukra, max ilyet, hogy “a Facebook egyes funkcióit nem megfelelően használták” vagy ilyesmi.

Próbáljunk meg minőségre, és nem mennyiségre törekedni a Facebookon, legyen szó akár ismerősökről, akár megosztásokról. A kommentelési lehetőség nem levelezésre való. Arra ott az email (nemsokára Facebookon is bővül ez a terület), vagy az üzenet küldési lehetőség. Cégünknek ne személyes fiókot regisztráljunk! (Ezt persze már agyonhangsúlyoztuk, de még mindig látni olyanokat, hogy “Az álomutazás utazási iroda ismerősnek jelölt.”) Ne durvuljunk! Ne tegyünk ki túl sűrűn tartalmat! Sehova! Se az üzenőfaladra, se csoportba, se oldalra, se eseményhez. A Facebook nem díjazza a hiperaktív lakóit. Mondhatod, hogy paranoiás vagyok, de ha rákeresel a neten, hogy hány ember került “utcára” Facebookból, rájössz, hogy bizony senki sincs biztonságban.

Ha már megörtént a baj, a legtöbb ebben tapasztalt ember szerint 2 dolgot tehetünk:

1. Kitartóan bombázzuk őket reklamácóinkkal, kultúráltan, nem mocskolódva. Erre az alábbi email fiókok szolgálnak, bár ezek valójában digitális fekete lyuknak tűnnek olykor: disabled@facebook.com, appeals@facebook.com, info@facebook.com – de tény, hogy olvastam példát arra is, hogy egyesek visszakapták a fiókjukat. Volt aki 24 órán belül, de olyan is, aki 3!!! év után.
2. Imádkozzunk a “Zuckerberg istenekhez”! 🙂

És persze ne felejtsük el: a Facebook előtt is volt élet! (Én épp egy hónapja lettem kicsapva, és bátran ki merem jelenteni: utána is van!) 🙂

A hivatalos Facebook irányelvek, amiket be kell tartanunk: Statement of Rights and Responsibilities Eszmecsere fórum kitiltott felhasználóknak: Account Disabled discussion

Forrás, cikk irója:Ágoston Péter

Közzétéve: 1

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s