Google keresési rangsorolás 2023


Útmutató a Google Keresés rangsoroló rendszereihez


A Google olyan automatizált rangsoroló rendszereket használ, amelyek számos tényezőt vizsgálnak, és több százmilliárd weboldalt és egyéb tartalmat jeleznek keresési indexünkben, hogy a legrelevánsabb, leghasznosabb eredményeket mutassák be, mindezt a másodperc töredéke alatt.

Ezeket a rendszereket szigorú teszteléssel és értékeléssel rendszeresen fejlesztjük, és értesítjük rangsoroló rendszereink frissítéseiről, ha azok hasznosak lehetnek a tartalomkészítők és mások számára.

Ez az oldal útmutatóként szolgál néhány figyelemre méltó rangsorolási rendszerünk megértéséhez. Ez lefed néhány olyan rendszert, amelyek az alapvető rangsorolási rendszereink részét képezik, amelyek a lekérdezésekre válaszul keresési eredményeket hozó mögöttes technológiák. Lefed néhány olyan rendszert is, amelyek speciális rangsorolási igényekkel rendelkeznek.

Meglátogathatja a Hogyan működik a keresés webhelyünket is, ahol megtudhatja, hogyan működnek együtt rangsoroló rendszereink más folyamatokkal együtt annak érdekében, hogy a Google Kereső teljesítse küldetésünket, a világ információinak rendszerezését, valamint azok egyetemesen elérhetővé és hasznossá tételét.

BERTI
A Transformers Bidirectional Encoder Representations (BERT) a Google által használt mesterséges intelligencia-rendszer, amely lehetővé teszi számunkra, hogy megértsük, hogyan fejezik ki a szavak kombinációi a különböző jelentéseket és szándékokat.

Válságinformációs rendszerek
A Google olyan rendszereket fejlesztett ki, amelyek segítőkész és időszerű tájékoztatást nyújtanak válság idején, legyen szó személyes krízishelyzetről, természeti katasztrófáról vagy más széles körben elterjedt krízishelyzetről:

Személyes krízis: Rendszereink azon dolgoznak, hogy megértsék, amikor az emberek személyes krízishelyzetekről keresnek információkat, hogy forródrótokat és megbízható szervezetektől származó tartalmakat jelenítsenek meg bizonyos öngyilkossággal, szexuális zaklatással, méregfogyasztással, nemi alapú erőszakkal vagy kábítószer-függőséggel kapcsolatos kérdések esetén. További információ arról, hogyan jelennek meg a személyes krízisinformációk a Google Keresésben.
SOS-riasztások: Természeti katasztrófák vagy széles körben elterjedt válsághelyzetek idején SOS-riasztások rendszerünk úgy működik, hogy megjeleníti a helyi, nemzeti vagy nemzetközi hatóságok frissítéseit. Ezek a frissítések tartalmazhatnak segélyhívó telefonszámokat és webhelyeket, térképeket, hasznos kifejezések fordításait, adományozási lehetőségeket stb. Tudjon meg többet arról, hogyan működnek az SOS Alerts, és hogyan részei a Google válságriasztásainak, amelyek áradások, erdőtüzek, földrengések, hurrikánok és egyéb katasztrófák idején segítenek.
Deduplikációs rendszerek
A Google-on végzett keresések több ezer vagy akár millió egyező weboldalt találhatnak. Ezek közül néhány nagyon hasonló lehet egymáshoz. Ilyen esetekben rendszereink csak a legrelevánsabb eredményeket jelenítik meg a haszontalan ismétlődések elkerülése érdekében. Tudjon meg többet a deduplikáció működéséről és arról, hogyan tekintheti meg a kihagyott eredményeket, ha szükséges, amikor deduplikáció megtörténik.

A deduplikáció a kiemelt kivonatokkal is megtörténik. Ha egy weboldal listája kiemelt kivonattá emelkedik, nem ismételjük meg a listát később az eredmények első oldalán. Ez csökkenti az eredményeket, és segít az embereknek könnyebben megtalálni a releváns információkat.

Pontos egyezésű domain rendszer
Rangsoroló rendszereink a domainnevekben szereplő szavakat a sok közül az egyik tényezőnek tekintik annak meghatározására, hogy a tartalom releváns-e a keresés szempontjából. A pontos egyezésű domainrendszerünk azonban biztosítja, hogy ne tulajdonítsunk túl sok elismerést az olyan domaineken tárolt tartalomnak, amelyek pontosan megfelelnek bizonyos lekérdezéseknek. Például valaki létrehozhat egy olyan domain nevet, amely a „legjobb étkezési helyek-ebéd” szavakat tartalmazza, abban a reményben, hogy a domainnévben szereplő összes szó a tartalmat a rangsorban előkelő helyre emeli. Rendszerünk ehhez igazodik.

Frissségi rendszerek
Különféle „frissséget érdemel a lekérdezés” rendszereink vannak, amelyek célja frissebb tartalom megjelenítése azon lekérdezések esetén, ahol ez elvárható lenne. Például, ha valaki egy most bemutatott filmre keres, valószínűleg a legújabb értékelésekre vágyik, nem pedig a gyártás kezdetétől származó régebbi cikkekre. Egy másik példa, általában a “földrengés” kifejezésre való keresés visszahozhat anyagokat a felkészülésről és az erőforrásokról. Ha azonban a közelmúltban földrengés történt, akkor hírcikkek és frissebb tartalmak jelenhetnek meg.

Hasznos tartalomrendszer
Hasznos tartalomrendszerünket úgy alakítottuk ki, hogy az emberek jobban lássák a keresési eredmények között az emberek által írt eredeti, hasznos tartalmat, nem pedig elsősorban a keresőmotorok forgalmának növelését célzó tartalmakat.

Linkelemző rendszerek és PageRank
Különféle rendszereink vannak, amelyek megértik, hogy az oldalak hogyan kapcsolódnak egymáshoz, így megállapítható, hogy melyik oldalról szólnak, és melyek lehetnek a leghasznosabbak egy-egy lekérdezésre. Ezek közé tartozik a PageRank, az egyik alapvető rangsorolási rendszerünk, amelyet a Google elindításakor használtunk. A kíváncsiak többet megtudhatnak, ha elolvassák az eredeti PageRank kutatási cikket és szabadalmat. A PageRank működése azóta sokat fejlődött, és továbbra is alapvető rangsorolási rendszereink részét képezi.

Helyi hírrendszerek
Olyan rendszereink vannak, amelyek – például a „Legnépszerűbb hírek” és a „Helyi hírek” funkción keresztül – azonosítják és megjelenítik a helyi hírforrásokat, amikor releváns.

MAMA
A Multitask Unified Model (MUM) egy mesterséges intelligencia rendszer, amely képes a nyelv megértésére és generálására.

Struktúrált adatok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s