Eladták a DIGI – t 250 milliárdért


Mivel én is ott dolgoztam több mint 4 évig mint marketing igazgató és DIGI név bevezetéséhez nagyban hozzájárultam ezt a hírt úgy fogadtam hogy nagyon Örülök neki! Miért mondom ezt mert a Teszári Zoltán a DIGI név kitalálója sokat segített nekem és kollégámnak Dénes Miklósnak. A Teszári mindig is utálta a magyar piacot mert nem tudott jó emberekkel dolgozni és állandóan nehézségekbe ütközött amit persze mindig megoldott legfőképp az Ellenes Lacival. Teszári egy zseniális elme és profi befektető vállalkozó. Apukám volt a felesége első számú nőgyógyásza így mi jól ismertük Őket. A Nagyváradiak általában jól összetartanak és segítik egymást.

Általam elfogadott Digitv első ügyfél irodája Budapesten

A DIGI-nél elsőre bedobtak a mélyvízben projekt menedzsernek akinek az volt a dolga hogy a optikai kábel fejlesztéseket végig vigye. Nagyon büszke vagyok erre az időszakra mert olyan sikereket értem el és annyit tanultam a internetről ahol még előtte soha. A Bix központból az Én vezetésem alatt húztuk át az optikai kábelt a DIGI központjába hogy ott is gigagyors internet legyen! A Bix központ pincéjébe nem jut be halandó ember! Innen fut ki az összes internet szolgáltató kábele.

Digitv iroda by Szinte Romulus Loránd
Digitv iroda

Mia Bix Központ?

A BIX infrastruktúrája

A BIX egy Budapest területén megvalósított elosztott hálózat

 • A BIX 3 budapesti és egy bécsi PoP-ból áll. A PoP-ok Arista DCS-7280R3 switchekre épülnek, melyek spine leaf architektúrában, redundáns optikai gerinchálózaton keresztül 400 Gbps és nx100 Gbps-os sebességekkel,   kapcsolódnak egymáshoz. A PoP-ok a 3 legfontosabb magyarországi, valamint egy bécsi datacenterben vannak elhelyezve:
  • Victor Hugo utcai datacenterek (az ún. BIX épület)
  • Invitech DC10 (volt Dataneum)
  • T-Systems Cloud & Datacenter Budapest (volt Dataplex)
  • Interxion Bécs
 • IPv4 és IPv6 peering LAN a route szervereken
 • 1G, 10G, 25G és 100G portok
 • VLAN és PNI kapcsolatok a PoP helyszínek között
 • passzív wavelength szolgáltatás a PoP helyszínek között
 • BIRD Route Serverek (IPv4 + IPv6)
  • Prefix szűrés a RIPE DB alapján
  • BGP hirdetések manipulációjának támogatása
  • Saját fejlesztésű Looking Glass oldal (Bird és CISCO jellegű lekérdezésekkel)
  • Elérhető prefixek száma: 42000 IPv4 és 13500 IPv6 (a listák letölthetőek)
BIX központ
Bix Központ

A Digi Communications N.V, ma, 2021. november 30-án bejelentette, hogy adásvételi szerződést kötött meg a magyarországi tevékenységére vonatkozóan a 4iG Nyrt.-vel. Az RCS & RDS (a vállalat romániai leányvállalata) és a 4iG 2021. március 29-én állapodott meg a DIGI Távközlési Szolgáltató Zrt. és leányvállalatai, az Invitel, a DIGI Infrastruktúra és az i-TV megvásárlásával kapcsolatos esetleges tranzakcióra vonatkozó előszerződés feltételeiről.

A felek 2021. november 29-én véglegesítették a tárgyalásokat, és 625 millió eurós tranzakciós értékben elkészítették a magyarországi leányvállalatok átadására vonatkozó tranzakciós dokumentumokat. Az ügylet feltételekhez kötött, beleértve a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyét. A tranzakció mielőbbi befejezése érdekében a Digi Communications N.V és a 4iG együttműködik.

A DIGI Csoport az elmúlt 23 évben folytatott tevékenységeket Magyarországon, mely idő alatt a magyar távközlési piac egyik vezető szereplőjévé nőtte ki magát a leányvállalat, amely kábel- és műholdas TV (DTH), vezetékes és mobil internet, valamint vezetékes és mobil szolgáltatások teljes portfolióját kínálta. Ezzel egyidejűleg a DIGI Magyarországon az első távközlési szolgáltatóként vezeti be a jelenleg legnagyobb sávszélességű Fiberlink 10G-t, ezzel a technológiai fejlődés új fejezetét nyitja meg ezen a piacon.

A magyar leányvállalatok 2020-ra több mint 1,1 millió előfizetőt szolgáltak ki országszerte, és több mint 2,5 millió jövedelemteremtő egységgel (RGU) rendelkeztek. Ugyanebben az évben a Csoport konszolidált magyarországi árbevétele 70 milliárd forint (kb. 200 millió euró) volt, korrigált EBITDA-ja pedig elérte a 19 milliárd forintot (kb. 54 millió eurót).

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adatai szerint a DIGI második helyet foglal el piaci részesedését tekintve a fizetős TV, a szélessávú internet és a vezetékes telefon szegmensben. A helyi piacon egyedülálló üzleti modellel a DIGI Csoport magyarországi tevékenysége több tévéadó, sportcsatorna és további négy tematikus csatorna működtetését is magában foglalta. A magyarországi tevékenység kiterjedtségét a nagy, 3000 körüli alkalmazotti létszám is nagyban támogatta.

Magyarország volt az a helyi piac, ahol fennállásunk legnagyobb idejében folytattuk tevékenységünket. A helyi csapattal együtt építettünk ott egy olyan vállalkozást, amelyre nagyon büszkék vagyunk, és amely az egyik legnagyobb, technológiailag legfejlettebb szolgáltató ezen a piacon. Azonban stratégiánk célja, hogy a nyugat-európai piacok felé terjeszkedjünk, ezért bízzuk most leányvállalatunkat és annak további fejlődését a 4iG kezébe. 

Bízunk benne, hogy folytatják munkánkat és további sikereket érnek el a szolgáltatóval.” – mondta el Serghei Bulgac, a Digi Communications N.V. vezérigazgatója. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s