Mesterséges intelligencia


Az AI valójában egy tanulásra és alkalmazkodásra képes számítógép program.

Mesterséges intelligenciának hívjuk az olyan számítógépes rendszereket, amelyeket emberi viselkedés utánzására tanítottak meg.

Mindenre vonatkozik: a társasjátékra és nyelvek fordítására megtanított programoktól kezdve olyan összetett rendszerekig, amelyek emberinek hangzó beszélgetéseket képesek kialakítani, elemezni tudják a tőzsdét, illetve egészségügyi problémákat tudnak diagnosztizálni.

Az AI olyan hasznos eszközöket támogat, amelyek körülöttünk mindenhol megtalálhatók.

Ezek a technológiák már ma is megjelennek a mindennapi életünkben – segítenek az okostelefonokon található fotók rendszerezésében, vagy megtervezik a munkahelyre vezető útvonalat. Olyan feladatokkal néznek szembe, amelyekhez korábban jelentős mértékű emberi intellektusra volt szükség, és számítógépes programozás segítségével oldják meg őket.„Fotók anyuról” című gyűjtemény, amelyet AI válogatott össze, és amelynek képei egy születésnapját ábrázoló és barátokkal találkozó nőt ábrázolnak.

Az elmúlt évtizedben hatalmas fejlődést láthattunk, amelyet az egyre gyorsuló számítógépek, a gépi tanulás és hasonló technikák bevezetése segített. Így az AI egyre inkább meghatározó része lesz a mindennapi életünknek, a munkánknak, és a világról alkotott képünknek.

Végső soron e technológiák jövője nagyban azon múlik, hogy az emberek mihez kezdenek velük, de egyre egyértelműbb, hogy milyen ígéretesek az emberekre váró kihívások átformálásában.


Neurális hálózatok

Az emberi agy által inspirált AI-rendszerek.Hivatkozás másolvahttps://atozofai.withgoogle.com/intl/hu/neural-networks/

A neurális hálózatok másféle tanulást tesznek lehetővé, mint a hagyományos AI-rendszerek. Az emberi gondolkodás inspirálja őket, de nagyon különböznek tőle.

A neurális hálózatok csapatként dolgozó információfeldolgozó egységek gyűjteményéből állnak, amelyek között ahhoz hasonlóan továbbítják az információkat, ahogyan a neuronok viselkednek az agyban. Ezek a hálózatok közösen, összetettebb és részletesebb módon képesek a nagyobb kihívásokkal való szembenézésre, amit nem lehetne megtenni hagyományos programozással.

Bár megpróbálják utánozni az agy struktúráját, a neurális hálózatok nem tudnak úgy „gondolkodni”, mint az emberek.Két ember beszélgetése, részletfelhőkre bontva – kezek, orrok és szájak repkednek körülöttük, ami azt az emberi képességet képviseli, hogy egyszerre sok apróságot tudunk elemezni.

Az emberek azonnal képesek több ezer apró részlet elemzésére, így értelmezik az új tárgyakat és helyzeteket, és fognak fel egyszerre több tulajdonságot (pl. szín, textúra és méret). A neurális hálózatok mesterei a minták észlelésének, de nem tudják úgy kontextusba helyezni ezeket a részleteket, mint az emberek.

A mesterséges intelligenciát készítő csapatok a hálózat egyes darabjait a sokból egy adott jellemző felismerésére tudják kijelölni. A hálózat szakaszai ezután egyként értelmezik az elemek közötti kapcsolatokat és összefüggéseket – így rájönnek, hogy általában hogyan illenek össze és befolyásolják egymást.

A hálózat tervezői csapata által megadott adatok tanulmányozásával ezek a részletközpontú rendszerek képesek lesznek arra, hogy ügyesen kiszúrják a nehezen észrevehető mintákat ezekben az információkban – így az AI sikeres lehet olyan, rengeteg adatot tartalmazó feladatokban, amelyek elvégzését a hagyományos számítógépekkel meg sem lehetne próbálni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s