Google Ads változások


A megfelelő ügyfelek egyszerűbb megszólítása a Keresőben

2021. február 4.

A Google Ads egyik alapvető funkciója, hogy összekapcsolja a vállalkozásokat azokkal az emberekkel, akik az általa kínált termékeket vagy szolgáltatásokat keresik. Akár az „elviteles étterem” kifejezésre – amelynek a forgalma 5000%-os éves növekedést mutatott1 –, akár valami olyasmire keresnek rá, ami még nem fordult elő a Google-on – ez teszi ki a napi lekérdezések 15%-át2 – a felhasználók szeretnék megtalálni az általuk keresett termékeket és szolgáltatásokat.

Az évek során egyre tökéletesítettük a szándékot felismerő technológiánkat, hogy Ön egyszerűbben szólíthassa meg az ügyfeleket. A kulcsszavakat például már egyeztetjük a keresés jelentésével, az általános egyezés pedig hatékonyabban járul hozzá a teljesítmény növeléséhez – különösen az intelligens ajánlattétel kombinálva. Az újítások bevezetése után megfigyeltük, hogy a kifejezésegyezés és az általánosegyezés-módosító gyakran ugyanazokban a használati esetekben bizonyult hatékonynak, és a kettő kombinációjával több megfelelő ügyfelet lehet megszólítani.

Ezért két hét múlva megkezdjük kifejezésegyezés és az általánosegyezés-módosító azon módosításainak bevezetését, amelyek egyszerűbbé teszik az ügyfelek megszólítását függetlenül attól, hogyan keresnek.

Az egyezéstípusok egyszerűsítése

Jelenleg a kulcsszóegyezés alábbi típusaival érheti el a felhasználókat:

  • Pontos egyezéssel, ha pontosan szeretné megadni a célzást
  • Általános egyezéssel, ha minél szélesebb körű elérést szeretne
  • Kifejezésegyezéssel és általánosegyezés-módosítókkal, ha az előző két tényező közötti egyensúlyt szeretné megtalálni

A nagyobb mértékű kontroll és a szélesebb körű elérés biztosítása érdekében az általánosegyezés-módosítók legjobb tulajdonságait beépítettük a kifejezésegyezésbe. Ennek eredményeképpen a kifejezésegyezést kiterjesztjük a korábban az általánosegyezés-módosító által lefedett forgalom további részére, miközben továbbra is figyelembe vesszük a szórendet, amennyiben ez fontos a jelentés szempontjából. Így könnyebben megszólíthatja az ügyfeleket, illetve egyszerűbben kezelheti a fiókban megadott kulcsszavakat.

E fejlesztések bevezetése után a kívánt kereséseket elérheti kizárólag a kifejezésegyezés használatával anélkül, hogy aggódnia kellene a nem kívánt keresések miatt. Tegyük fel, hogy Ön egy költöztetőcéget vezet, és olyan embereket szeretne megszólítani, akik elköltözni készülnek Budapestről. A frissített kifejezésegyezéssel elérheti azokat a felhasználókat, akik Budapestről Diósdra szeretnének költözni anélkül, hogy megjelenne azoknak az embereknek, akik Diósdról Budapestre készülnek költözni.

A közelgő módosítás megkönnyíti a kulcsszavak kezelését, és segít időt megtakarítani. Ahogy Ian Taylor, a Wayfairkeresőmarketingért felelős menedzsere megfogalmazta: „Az egyszerűsítés megkönnyíti a fiókok kezelését, mivel ez a két egyezéstípus jelenleg nagyrészt ugyanazt a célt szolgálja. Így több időnk marad arra, hogy a távlati üzleti célokra összpontosítsunk – például arra, hogy segítsünk megtalálni ügyfeleinknek mindazt, ami az álomotthonuk megteremtéséhez szükséges.”

Az alábbiakban néhány további példát láthat arra, hogyan fog változni az egyeztetés a módosítás bevezetése után:

Általánosegyezés-módosító kulcsszóA frissítés után ezek a lekérdezések nem fognak egyezni
+önéletrajz +tapasztalatokmilyen ügyfélszolgálati tapasztalatokat érdemes feltüntetni az önéletrajzban
+legjobb +sportcipőkkisgyermekeknek való sportcipők a legjobb áron
+használt +nyomtatókcégeknél használt margarétafejes nyomtatók
Kifejezésegyezésű kulcsszóA módosítás után egyező lekérdezések
„nyaralás zambiában”Nyaralóhelyek Zambiában
„hosszú ujjú ruha”hosszú ujjú csipkés ruha
„női csizma”új női 37-es méretű csizma

Mi történik az általánosegyezés-módosítóval?

Az általánosegyezés-módosító támogatása megszűnik. Tudjuk, hogy ezek a változások különbözőképpen érintik a különböző vállalkozásokat, és szeretnénk segíteni az esetleges fennakadások minimálisra csökkentésében. Ezért is vezetjük a módosításokat fokozatosan, több hónap alatt:

  • Február közepétől a kifejezésegyezésű és az általánosegyezés-módosítóval rendelkező kulcsszavakat elkezdjük átállítani az újfajta működésre.3 Mivel mindkét egyezéstípus működését módosítjuk, Önnek nincs azonnali teendője: megtarthatja a teljesítményadatokat, és nem kell áttelepítenie a kulcsszavait.  
  • Júliusra világszerte bevezetjük az újfajta működést, ekkortól nem lehet majd általánosegyezés-módosítóval rendelkező új kulcsszavakat létrehozni. Azonban az általánosegyezés-módosítóval rendelkező meglévő kulcsszavak továbbra is működni fognak, és a rendszer az újfajta viselkedésnek megfelelően egyezteti őket. Ezért azt javasoljuk, hogy ezentúl kifejezésegyezésű kulcsszavakat adjon meg.

A módosításoknak az év későbbi részében esedékes bevezetéséről mindig értesíteni fogjuk. A változásokról a Google Ads Súgóban olvashat részletesebben.

A kampányok sikerre hangolása

Ha a lehető legtöbbet szeretné kihozni a módosításokból, érdemes követni az alábbi bevált módszereket:

  • Kísérje figyelemmel a teljesítményt, és szükség esetén módosítsa a költségkeretet: A forgalom ingadozhat a változtatások miatt, ezért fontos, hogy megtegye a szükséges korrekciós lépéseket.
  • Rendszeresen tekintse át a Javaslatok oldalt: az „Új kulcsszavak hozzáadása” funkció segít fenntartani a kulcsszavak lefedettségét, a „Redundáns kulcsszavak eltávolítása” segít egyesíteni az ismétlődő kulcsszavakat.
  • Fontolja meg az általános egyezés és az intelligens ajánlattétellel együttes használatát: Ha aggódik a lefedettség miatt, akkor az általános egyezés és az intelligens ajánlattétel kombinációjával relevánsabb, a teljesítménycéljainak jobban megfelelő kereséseket érhet el.
  • Továbbra is használjon kizáró kulcsszavakat: Zárja ki a nem kívánt egyezéseket kizáró kulcsszavakkal. Ne feledje, hogy a változtatások nem érintik a kizáró kulcsszavakat.

A kulcsszavakat érintő további fejlesztések

Az elmúlt év során a többi egyezéstípust is folyamatosan fejlesztettük. A visszajelzések alapján frissítettük a kulcsszavakat, így megkönnyítve az elérés, a relevancia és a teljesítmény egyensúlyának megteremtését.

Kezdésként az általános egyezés immár a fiókban észlelhető további jeleket is figyelembe vesz a keresések relevanciájának fokozásához. Az intelligens ajánlattétellel kombinálva ezek az általános egyezési jelek – amelyek között szerepelnek a céloldalak, a hirdetéscsoportban lévő kulcsszavak és egyebek – segíthetnek új lehetőségeket feltárni a vállalkozás számára.

A Just Eataway.com online étel-házhozszállítási szolgáltatás tesztelte a kombinációt, és a következőképp fogalmazta meg tapasztalatait: „Az általános egyezés és az intelligens ajánlattétel együttes használatával meglepően jó eredményeket értünk el. A kitűzött célok elérése során a konverziók száma 127%-kal nőtt.”

Emellett a kulcsszóegyezés is kiszámíthatóbban működik: a rendszer már mindig a lekérdezéssel egyező pontos egyezésű kulcsszót részesíti előnyben, amennyiben használható az egyeztetéshez.4 Így pontosabban szabályozhatja, hogy mely kulcsszó feleljen meg az adott keresésnek, és a fiókok felépítését is egyszerűbbé teheti. A kulcsszavak kiválasztásáról az Google Ads Súgóban talál további információt.

Írta: Clayton Jones, a Google Ads csoportvezető termékmenedzsere

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s