SEO trendek 2021-ben


7 figyelemre méltó SEO trend 2021-ben

A Google évente több ezer alkalommal frissíti keresési algoritmusát. A frissítések többsége túl kicsi ahhoz, hogy észrevegyük őket, bár mindig van néhány nagy frissítés is. Tehát a keresés szabályai folyamatosan változnak, ami a keresőoptimalizálást mozgó célponttá teszi.

Kivéve, amikor nem igazán. Ha ismeri a Google frissítéseinek előzményeit, akkor valószínűleg tudja, hogy ezek meglehetősen kiszámítható mintát követnek. A Google apránként egyre jobban találja meg az igazán releváns tartalmat. Ez azt jelenti, hogy egyre nehezebb manipulálni a Google-t fekete-kalap és szürke-kalap SEO taktikával. Ez azt jelenti, hogy a tartalom ma már valójában a király.

Szokás szerint ez a tendencia arra készteti az embereket, hogy elgondolkodjanak azon, hogy a SEO továbbra is számít-e, és ebben az évben felerősödtek azok a hangok, amelyek azt állítják, hogy a SEO kifulladt. Én nem mennék ilyen messzire. Igaz, a SEO egyes részeit a digitális marketing más részlegei elnyelik, a SEO egyes részei pedig teljesen elavultak. Ugyanakkor a SEO teljesen új területei jelennek meg, például strukturált adatok és entitások, valamint az egyre összetettebb helyi keresés optimalizálása. Korántsem halt meg, a SEO egyre versenyképesebb, technikásabb és árnyaltabb.

Ebben a cikkben áttekintek néhány új SEO trendet – rangsoroló tényezőket, amelyek az elmúlt években megjelentek, és amelyek várhatóan a közeljövőben terebélyesedni fognak:

1. Újdonságként a felhasználói élmény mutatók hatással lesznek a rangsorolásra

2. A mobil-fókuszú indexelés minden weboldalon elsődleges lesz

3. A mesterséges intelligencia uralja az összes keresést

4. Az entitásokat a visszahivatkozásokkal egyenértékűen fogják használni

5. Az EAT tényezők nagyobb szerepet játszhatnak

6. A helyi SEO egyre összetettebbé válik

7. A strukturált adatok elkerülhetetlenné válnak

1. Az új felhasználói élmény mutatók hatással lesznek a rangsorolásra

2020 májusában a Google bevezette a Core Web Vitals koncepciót – három új mutatót kell hozzáadni ahhoz, ahogyan a Google méri a felhasználói élményt. Mindhárom mutató nagyjából az észlelt oldalsebességről szól: milyen gyorsan töltődik be, milyen hamar válik interaktívvá, és mennyire stabil a betöltéskor.

A Google nemrégiben bejelentette, hogy a Core Web Vitals 2021 májusában hivatalos rangsorjellé válik. Amikor ez megtörténik, ezeket a mutatókat inkább a döntetlen eldöntésére, nem pedig erős rangsorolási jelként használják. Tehát, ha például két, azonos tartalmú, hasonló minőségű és tekintélyű oldal van, akkor a felhasználói tapasztalatok mérőszámain múlik, hogy melyiket helyezze magasabbra.

Ráadásul a Core Web Vitals minősítésként szolgál azoknak az oldalaknak, amelyek szeretnének megjelenni  a Google legnépszerűbb történeteiben.

AMP-oldalak jelenhettek meg a Top Stories-ban, mert megbízhatóan gyorsak voltak. Most, hogy a Google meg tudja mérni a sebességet a Core Web Vitals használatával, ez a lehetőség minden olyan oldalra kiterjed, amely elég magas optimalizálási ponttal rendelkezik.

Végül a Google valamilyen azonosítót fontolgat a keresési eredmények jó felhasználói élménnyel való megjelölésére, hasonlóan ahhoz, ahogy az AMP-oldalakat villám ikon jelöli. Megvalósulás esetén a felhasználók gyors oldalakat találhatnak meg a keresési eredmények között, és valószínűleg előnyben részesítik őket a lassú oldalakkal szemben.

Hogyan lehet optimalizálni?

A Core Web Vitals a Google webfejlesztőknek szánt tetszőleges számú eszközével mérhető: PageSpeed Insights, Chrome UX Report, Search Console, Chrome DevTools, Lighthouse és Web Vitals Chrome Extension. Ezen eszközök többsége javaslatot fog tenni az egyes mutatók javítására is, ezért érdemes követni a tanácsokat, amíg a pontszámok kielégítővé nem válnak.

2. A mobil-fókuszú indexelés minden weboldalon elsődleges lesz

A Google már 2016-ban elkezdett áttérni a webhelyek mobilindexelésére. Ez azt jelenti, hogy a webhelyet a mobil verziója és nem az asztali verziója alapján rangsorolják.

Ez eddig meglehetősen lassú folyamat volt. A Google ellenőrizte az egyes webhelyeket, hogy azok készek-e mobileszközökre, és csak akkor váltott át, ha a webhely megfelelt a teszten. Ezenkívül az összes újonnan regisztrált webhelyet alapértelmezés szerint mobilos megjelenés szerint indexelték.

Négy évvel később a folyamat majdnem befejeződött, de még mindig vannak olyan régebbi webhelyek, amelyeknek még nem sikerült alkalmazkodniuk a mobil képernyőjéhez. Ezekre a webhelyekre a Google azt mondja, hogy “az elég az elég”, mobilfókuszú indexelést kapnak, függetlenül attól, hogy készek-e rá, vagy sem. Jelenleg az átállást 2021 márciusára tervezik.

Hogyan lehet keresőoptimalizálni?

Ha webhelye továbbra is kitartott a mobiloptimalizálás ellen, akkor a Google készített egy részletes ellenőrzőlistát mindenről, amellyel számolnia kell az átállás során. Ne aggódjon, a munka nagy része általában egyszerűen elvégezhető egy reszponzív témára történő átváltással.

3. A mesterséges intelligencia uralja az összes keresést

A 2015-ös RankBrain-től kezdve és 2019-ben a BERT-nél tetőzve a Google hatalmas lépést tett az AI használatában a lekérdezések és a keresési eredmények értelmezése terén egyaránt. A BERT, az elindítása óta eltelt mindössze egy év alatt 10% -ról az összes angol nyelvű lekérdezés közel 100% -ának kezelésére váltott.

SEO

Szinte Romulus Loránd – Digital marketing strategist és SEO szakértő. Szakterületei a keresőoptimalizálás, Marketing stratégiák kidolgozása, PPC kampány tervezés és a E-mail Marketing. Ügyfelei között van több Nemzetközi márka és sok-sok magyar is, nagy hazai webshopok specialistája. Rendezvényszervezői múltja miatt sok Prémium rendezvényben is részt vesz. Teljes Online és Offline marketing kampányok specialistája.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s