Google Nulladik találat – Kiemelt kivonatok


Képernyőfotó 2019-11-28 - 20.41.05

A Google kiemelt kivonatainak működése

A Google keresési eredményei között néha olyan találatok jelennek meg, amelyeknél az oldalt leíró kivonat az oldalra mutató link előtt jelenik meg, nem pedig utána, mint a szokásos formátum esetén. Az így megjelenő találatokat „kiemelt kivonatoknak” hívjuk.

Akkor jelenítünk meg kiemelt kivonatokat, amikor rendszereink szerint ezzel a formátummal a felhasználók könnyebben találják meg az éppen keresett tartalmat, egyrészt az oldal leírása alapján, másrészt pedig amikor a linkre kattintanak az oldal elolvasásához. Ez a funkció különösen hasznos mobileszközökön, illetve hangalapú keresés esetén.

A kiemelt kivonatok általában egy keresési találatot tartalmaznak, de akár egynél többet is megjeleníthet a rendszer.

Honnan származnak a kiemelt kivonatok?

A kiemelt kivonatok az internetes keresési találatokból származnak. Automatizált rendszereink átvizsgálják az internetes találatokat, és meghatározzák, hogy érdemes-e kiemelni valamelyiket. A kiemelt kivonatok nagy valószínűséggel jelennek meg olyan keresések esetén, amelyek kérdés formájában vannak megfogalmazva.

A kiemelt kivonatokra vonatkozó irányelvek

A kiemelt kivonat a Google Keresés egyik speciális funkciója, amely egyedi formátummal és elhelyezéssel rendelkezik, a Google Segéd pedig gyakran hangosan felolvassa. E feltűnő módszer miatt a kiemelt kivonatok szövegének, képeinek, illetve a hozzájuk tartozó oldalaknak nem szabad megsérteniük a következő irányelveket:

Szexuális jelleg

A kiemelt kivonatok nem lehetnek nem megfelelő módon szexuális jellegűek, és nem tartalmazhatnak olyan trágár nyelvezet, amely nem kapcsolódik a keresett témához. Engedélyezzük ugyanakkor az emberi anatómiával kapcsolatos, orvosi vagy tudományos kifejezéseket tartalmazó kiemelt kivonatokat, beleértve a szexuális felvilágosításhoz kapcsolódó kifejezéseket is.

Gyűlöletkeltés

A kiemelt kivonatok nem tartalmazhatnak rágalmazást, sértegetést, és nem népszerűsíthetnek erőszakot a következőkkel kapcsolatban, nem hunyhatnak szemet a következőkkel kapcsolatos erőszak felett, valamint nem rendelkezhetnek a következő elsődleges célokkal: személyek vagy személyek csoportja elleni gyűlöletkeltés faj, népcsoporthoz tartozás, vallás, fogyatékosság, életkor, nemzetiség, veteránstátusz, illetve szexuális beállítottság, nem, nemi identitás, vagy egyéb olyan jellemzők alapján, amelyek rendszerszintű diszkriminációhoz vagy kirekesztéshez kapcsolódnak.

Erőszak

A kiemelt kivonatok nem buzdíthatnak erőszakra, nem dicsőíthetik az erőszakot, és nem tartalmazhatnak szélsőségesen durva és erőszakos tartalmakat, amelyeket azért tettek közzé, hogy másokban undort keltsenek, és nem is vezethetnek ilyen tartalmakra.

Káros és veszélyes

A kiemelt kivonatok nem népszerűsíthetnek veszélyes termékeket, szolgáltatásokat vagy tevékenységeket, és nem biztosíthatnak információkat olyan módon, amelyek súlyos és azonnali kárt okoznak (beleértve az önbántalmazást, mint például az öncsonkítást, az étkezési zavarokat és a drogokkal való visszaélést).

Konszenzus hiánya közérdekű témakörökben

A közérdekű tartalommal (pl. polgári, orvosi, tudományos és történelmi problémák) rendelkező kiemelt kivonatoknak alátámasztottnak kell lenniük jól megalapozott vagy szakértői konszenzus által.

Ezek az irányelvek csak olyan tartalmakra vonatkoznak, amelyek megjelenhetnek kiemelt kivonatként. Nem vonatkoznak az internetes keresési találatokra, amelyek eltávolítását sem okozhatják.

Képernyőfotó 2019-11-28 - 20.41.16

Szokott a Google kiemelt kivonatokat eltávolítani?

A Google naponta több milliárd keresést dolgoz fel. Ilyen sok keresés kezelésére az egyetlen módszer az automatizálás. Ez azt jelenti, hogy a találatok javításának legjobb módja az automatizált rendszereinknek, a keresési algoritmusainknak a továbbfejlesztése.

Rendszereink automatikusan arra törekszenek, hogy ne jelenítsék meg az irányelveinket sértő kiemelt kivonatokat. Azonban a keresések nagy mennyisége miatt nem létezik tökéletes rendszer. Ezért kínálunk lehetőséget nyilvános bejelentések megtételére is.

A jelentéseket arra használjuk, hogy megérthessük, hogyan jutottak át a problémás kiemelt kivonatok automatizált rendszereinken, amelyeket így továbbfejleszthetünk, és a jövőben nagyobb hatékonysággal előzhetik meg az ilyen problémákat.

Ezenkívül manuálisan eltávolítjuk azokat a bejelentett kiemelt kivonatokat, amelyek sértik az irányelveinket, gyors védekezést biztosítva az általuk lefedett érzékeny területeken. Ha a felülvizsgálati folyamat által talált webhely olyan további kiemelt kivonatokat tartalmaz, amelyek ismétlődően sértik irányelveinket (vagy maga a webhely sérti webmesteri irányelveinket), akkor előfordulhat, hogy a webhely elveszti jogosultságát a kiemelt kivonatok használatára.

Nem távolítjuk el manuálisan azokat a bejelentett kiemelt kivonatokat, amelyeket nem az irányelveinket nem sértő problémák miatt jelentettek a felhasználók. Ezeket alaposabban megvizsgáljuk, majd arra használjuk őket, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően automatizált rendszereink a jövőben jobb munkát végezhessenek.

Kiemelt kivonat bejelentése

Ha valamelyik kiemelt kivonattal kapcsolatban problémát tapasztal, kattintson az alatta található Visszajelzés linkre.

Megfelelő címek és kivonatok létrehozása a Keresés eredményoldalán

A Google teljesen automatikusan hozza létre az oldalak címét és leírását (más szóval a „kivonatokat”), és figyelembe veszi mind az oldal tartalmát, mind pedig az interneten megjelenő, az adott oldalra mutató hivatkozásokat. A kivonat és a cím célja, hogy minél pontosabban képviseljék és írják le az adott találatot, és elmagyarázzák, hogy a találat miként kapcsolódik a felhasználó lekérdezéséhez.

Ezeket az információkat több különböző forrásból gyűjtjük össze, így például az egyes oldalak title és metacímkéjében található leírásból. Emellett nyilvánosan hozzáférhető információkat is felhasználhatunk, valamint létrehozhatunk bővített találatokat az oldal jelölése alapján.

Nincs lehetőségünk arra, hogy manuálisan módosítsuk a webhelyek címét vagy kivonatait, de folyamatosan törekszünk arra, hogy a lehető legrelevánsabbá tegyük őket. Az oldalairól megjelenő cím és kivonat minőségének javításához kövesse az alábbi általános irányelveket.

Leíró oldalcímek létrehozása

A címek alapvető fontosságúak abból a szempontból, hogy gyors betekintést nyújtanak a felhasználóknak a találat tartalmába, valamint arról is tájékoztatást nyújtanak, hogy miért releváns a találat az adott lekérdezésnél. A felhasználók gyakran az elsődleges információrészlet alapján döntik el, hogy melyik találatra kattintsanak, így aztán fontos, hogy jó minőségű címeket adjon meg weboldalainak.

Íme néhány tipp a címek kezelésével kapcsolatban:

 • A fent leírtak szerint győződjön meg arról, hogy a webhelyén szereplő minden oldal címe a <title> címkében van megadva.
 • Az oldalcímek legyenek leíró jellegűek és tömörek. Kerülje az olyan általánosságokat, mint a „Főoldal” cím a kezdőlap, illetve a „Profil” cím egy adott személy profilja esetében. Kerülje a szükségtelenül hosszú vagy szószátyár címeket is, mert ezek csonkítva jelenhetnek meg a keresési találatok között.
 • Kerülje a kulcsszóhalmozást. Néha érdemes lehet szerepeltetni egy-két leíró kifejezést a címben, de nincs értelme az azonos szavak vagy kifejezések többszöri használatának. A „Foobar, Foo bar, foobar, foo bar” jellegű címkék például nem segítik a felhasználót, és az efféle kulcsszóhalmozás spam jellegűvé teszi az eredmények megjelenését mind a Google, mind a felhasználók számára.
 • Kerülje az ismétlődéseket, valamint a sablonszövegek használatát a címekben. Fontos, hogy a webhely minden oldalán egyedi, leíró címek szerepeljenek. Ha például egy kereskedelemmel foglalkozó webhely minden oldalának az a címe, hogy „Olcsó termékek eladók”, akkor a felhasználók számára lehetetlen eldönteni azt, hogy miben különbözik az egyik oldal a másiktól. Az olyan hosszú címek sem jók, amelyek csak egy információegységben különböznek egymástól („sablonos” címek). Például az „<együttes neve> – Videók, dalszövegek, poszterek, albumok, kritikák és koncertek” jellegű címek sok, valódi jelentést nélkülöző információt tartalmaznak. Az egyik megoldás az lehet, ha frissíti a címet, hogy az jobban tükrözze az oldal tényleges tartalmát: például csak akkor szerepeltesse a „videó”, „dalszöveg” stb. szavakat, ha az adott oldal ténylegesen tartalmaz videót vagy dalszöveget. A másik megoldás, hogy csak az „<együttes neve>” tömör címet adja meg, majd a metaleírásban (lásd alább) írja le a webhely tartalmát.
 • Használja címeit márkaépítésre, de csak tömören. A webhely kezdőlapjának címében érdemes kiegészítő információkat is megadni a webhelyről – például „Példa_közösségi_webhely: kiváló hely találkozásokra és társalgásra”. Ugyanezen szövegnek az összes oldal címében való szerepeltetése azonban már az olvashatóság rovására megy, és főleg akkor tűnik túlzottnak az ismétlődés, ha ugyanarra a lekérdezésre a webhely több oldala is megjelenik. Ebben az esetben érdemes csak a webhely nevét szerepeltetnie az egyes oldalcímek elején vagy végén, a cím további részét pedig elválasztóval (például gondolatjellel, kettősponttal, függőleges vonallal stb.) elkülönítenie, a következőképpen:
  <title>Példa_közösségi_webhely: új fiók regisztrációja.</title>
 • Legyen körültekintő, amikor le szeretné tiltani a keresőmotorok számára az oldalak feltérképezését. A robots.txt protokoll használatával megakadályozhatja webhelye oldalainak Google általi feltérképezését, ám az indexelést ezzel még nem minden esetben tiltja le. A Google például indexelheti az Ön oldalát, amennyiben egy másik webhely linkje segítségével fedezzük azt fel. A keresési találatokban való megjelenítéshez a Google-nak címet kell választania, de egyáltalán nem lesz hozzáférésünk az oldal tartalmához, ezért olyan oldalon kívüli tartalmakra kell hagyatkoznunk, mint például más webhelyeken előforduló horgonyszövegek. (Az URL-ek indexelésének teljes körű letiltásához használja a „noindex” utasítást.)

Mi az oka annak, hogy a keresési találat címe eltérhet az oldal <title> címkéjétől?

Ha azt észleltük, hogy egy adott találat címénél a fenti problémák valamelyike áll fenn, akkor megpróbálkozhatunk jobb cím létrehozásával a linkszövegek, oldalon szereplő szövegek és más források felhasználásával. Néha azonban még a jól formázott, tömör, leíró címeket tartalmazó oldalak is más címmel jelenhetnek meg a keresési találatok között, hogy szembetűnőbb legyen a lekérdezéshez fűződő relevanciájuk. Ennek oka egyszerű: a webmester által megadott title címke statikus, így a lekérdezéstől függetlenül mindig ugyanaz.

Miután megismertük a felhasználó lekérdezését, gyakran találunk olyan másik (alternatív) szöveget az oldalon, amely jobban megmagyarázza, hogy miért releváns az adott találat. Az alternatív szöveg címként való használata segíti a felhasználót, illetve a webhelynek is hasznos lehet. A felhasználók a lekérdezéseik kifejezéseit, illetve a relevancia más jeleit keresik a találatokban, és egy olyan cím, amely a lekérdezéshez van szabva, növeli az átkattintás esélyét.

Ha azt észleli, hogy oldalai módosított címekkel jelennek meg a keresési találatok között, ellenőrizze, hogy nem fordult-e elő címeinél a fenti problémák valamelyike. Ha nem, vegye fontolóra, hogy nem felel-e meg jobban a lekérdezésnek az alternatív cím. Ha továbbra is úgy gondolja, hogy az eredeti cím jobb lenne, tájékoztasson bennünket a webmestereknek szóló súgófórumban.

Hogyan történik a kivonatok létrehozása?

A kivonatokat automatikusan hozza létre a rendszer az oldalon található tartalmakból. A kivonatok célja az oldal azon tartalmának kiemelése és a vele kapcsolatos előnézet megjelenítése, amely a leginkább kapcsolódik a felhasználó adott kereséséhez. Ez azt jelenti, hogy az egyes oldalak különböző kivonatokat jeleníthetnek meg a különböző kereséseknél.

A webhelytulajdonosoknak két fő lehetőségük van tartalmat javasolni az általunk létrehozott kivonatokhoz: ezek a bővített találatok és a metaleírás-címkék.

A kivonat megjelenésének módosítása

Akár meg is akadályozhatja, hogy a webhelyére vonatkozó kivonatok létrejöjjenek és megjelenjenek a Keresés találatai között, illetve tudathatja a Google-lal, hogy legfeljebb milyen hosszú kivonatot jelenítsen meg. A nosnippet metacímke megakadályozhatja a Google-t abban, hogy az oldaláról készült kivonatot megjelenítse a Keresés találatai között, míg a max-snippet:[szám] metacímkével a kivonatok maximális hosszát határozhatja meg. Arra is lehetősége van, hogy a data-nosnippet címkével megakadályozza az oldal szöveges tartalmai egy részének megjelenését a kivonatban.

Jó metaleírások készítése

A Google esetenként felhasználja az oldal <meta> leíráscímkéjét a keresési találatoknál megjelenő kivonat létrehozásához, ha úgy gondoljuk, hogy az pontosabb leírást eredményezhetne, mint csupán az oldalon szereplő tartalom kivonata. A metaleírás-címkének alapvetően informatívnak és érdekesnek kell lennie a felhasználók számára. Rövid, releváns összegzést kell tartalmaznia arról, hogy miről szól az adott oldal. Olyan, mintha kedvcsináló lenne, amely meggyőzi a felhasználót arról, hogy pont azt az oldalt keresi. A metaleírás-címke hossza nincs korlátozva, de a rendszer szükség szerint csonkolja a keresési találatok kivonatait, általában úgy, hogy az megfeleljen az adott eszköz szélességének.

 • Győződjön meg arról, hogy a webhelyén szereplő minden oldal tartalmaz metaleírást.
 • Ügyeljen arra, hogy különbözzön a különféle oldalak leírása. Ha egy webhely minden oldalán azonos vagy hasonló leírásokat használ, akkor ez nem segít túl sokat, amikor az egyes oldalak megjelennek az internetes eredmények között. Ilyen esetben kisebb a valószínűsége, hogy a sablonszöveget jelenítjük meg. Ahol csak lehet, adjon meg olyan leírást, amely pontosan leírja az adott oldalt. A főoldalon vagy más gyűjtőoldalakon a webhely egészét írja le, minden más oldalon konkrétan az adott oldalt. Ha nincs ideje külön leírást létrehozni minden egyes oldalhoz, próbálja meg fontosság szerint rendszerezni a tartalmakat: legalább a legfontosabb URL-ekhez (például a honlapjához és a népszerű oldalakhoz) készítsen leírást.
 • A leírásban helyezzen el egyértelmű címkékkel ellátott információkat. A metaleírás nem csupán mondatokból állhat, hanem nagyszerű lehetőséget nyújt az oldallal kapcsolatos információk megadására is. Hírek vagy blogbejegyzések esetében például fel lehet itt sorolni a szerzőt, a közzététel dátumát, illetve a szerzőre vonatkozó adatokat. Ezzel a módszerrel olyan, nagyon releváns információk jeleníthetők meg a potenciális látogatóknak, amelyek egyébként nem feltétlenül volnának olvashatók az oldalrészletben. Ehhez hasonlóan előfordulhat, hogy a termékeket bemutató oldalakon szétszórva szerepelnek a legfontosabb információk, például az ár, a kor és a gyártó. A jó metaleírásban mindezek az adatok mind egy helyen jeleníthetők meg. A következő metaleírás például részletes információkat közöl egy könyvről.
  <meta name="Description" content="Written by A.N. Author, 
  Illustrated by V. Gogh, Price: $17.99, 
  Length: 784 pages">

  A fenti példában az információk egyértelműen meg vannak nevezve és szét vannak választva.

 • Generáljon leírásokat automatizált módon. Bizonyos webhelyeken, például hír- és médiaforrások oldalain nagyon egyszerű minden oldalhoz pontos és egyedi leírást mellékelni: mivel minden egyes cikket kézzel írnak, minimális erőfeszítéssel készíthetők melléjük egymondatos leírások. Nagyobb, adatbázisokra épülő helyek, például a termékeket összegyűjtő helyek esetében nem lehet szó egyesével megírt leírásokról. Ilyen esetben megfelelhet a célnak a leírások programmal történő létrehozása, és mi is ezt javasoljuk. A jó leírások ember számára is olvashatók és egymástól eltérők. Az oldalspecifikus adatok ideális jelöltek a programozott módon történő generáláshoz. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kulcsszavak hosszú listáját tartalmazó leírások nem nyújtanak egyértelmű képet a felhasználóknak az oldal tartalmáról, és kisebb valószínűséggel jelenítjük meg őket a szokásos kivonat helyett.
 • Használjon jó minőségű leírásokat. Végezetül pedig ügyeljen arra, hogy a leírások valóban leírják azt, amiről szólnak. Mivel a metaleírások nem láthatók azon az oldalon, amelyet a felhasználó megtekint, könnyű megfeledkezni a tartalomnak erről a részéről. A Google keresési eredményei között azonban megjelenhet a leírás, és ha jó minőségű, jelentősen javíthatja a keresési forgalom minőségét és mennyiségét.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: