Amit fontos tudni az online vásárlásról Aliexpress.com


ali

forrás:divány.hu

Az Internetes vásárlás alapja  a Bizalom, úgy ahogy az üzletben minden.

Még mindig sokan bizalmatlanok az online vásárlással kapcsolatban: egy idegen vállalat levon egy rakás pénzt a kártyámról, és semmi sem garantálja, hogy megkapom a kiválasztott terméket. Ugye hasonlóan gondolja ön is? Ha ma már tudja is, hogy ez nem feltétlen így van, azért korábban biztosan megfordultak hasonló gondolatok az ön fejében is.

Hogy eloszlassuk a kételyeit, összegyűjtöttük az összes lényeges tudnivalót, valamint az online vásárlás leggyakoribb kérdéseit és problémáit a regisztrációktól kezdve a Paypal-fiók létrehozásig. Elmagyarázzuk, hogyan veheti fel a kapcsolatot az eladókkal, mikortól VÁM-köteles egy termék, hogyan tudja nyomon követni a csomagját, és hogy pontosan milyen bankkártyára van szüksége a vásárláshoz.

Az online vásárlás nem feltétlen kockázatos

Mielőtt belelendülnénk a részletekbe, szeretnénk leszögezni, hogy ez a cikk nem azért készült, hogy rávegyük arra, hogy most azonnal rendeljen magának valamit egy valag pénzért. Egész egyszerűen azért tartottuk fontosnak, mert egyrészt rengeteg helyen találkoztunk azzal, hogy az emberek nem tudják, pontosan hogyan tudják megrendelni maguknak azt a terméket, ami megtetszett nekik. Másrészt fontosnak tartottuk, hogy emellett saját tapasztalatainkból is meggyőzzük arról, hogy az online vásárlás nem feltétlen veszélyes és pénzlehúzás, bár utóbbihoz persze az sem hátrány, ha megfelelő, vagyis legális platformokról vásárol.

Mi a különbség az eBay és az Aliexpress között?

Az eBay az egyik legnépszerűbb és legismertebb online aukciós webáruház, ahol az olcsó gagyi kiegészítőktől az eredeti Armani órákig és autóalkatrészekig gyakorlatilag bármit megtalál. Az oldalon nem csak fix áron, hanem licitálással is lehet vásárolni. Ezzel szemben az Aliexpress.com-ot, vagyis az online kínai nagykereskedő webáruházat – ahol nem csak nagykeresek vásárolhatnak- az utóbbi időben hatalmas őrület jellemzi, leginkább azért, mert nagyon olcsón lehet egyedi és jópofa, vagy dizájner-koppincs cuccokhoz hozzájutni. Ettől függetlenül máig sokan idegenkednek az oldaltól, pedig sok szempontból megbízhatóbb, mint az eBay: a termékek ugyanannyi idő alatt érkeznek meg és még a kínálat is sokkalta szélesebb, már ami a ruhákat és a kütyüket illeti.

Milyen bankkártyára van szükségem a vásárláshoz? Csak a dombornyomott jó?

Mielőtt elmélyednénk a regisztráció lépéseiben, nem árt tisztázni az egyik legfontosabb kérdést, vagyis azt, hogy milyen bankkártyával lehet vásárolni. A közhiedelemmel ellentétben nem csak dombornyomott kártya működik – én sem ilyet használok -, hanem minden olyan ‘sima’, elektronikus kártyák is használhatóak internetes vásárlásra, mely rendelkezik CVV kóddal, vagyis a hátoldalon feltüntetett három számjeggyel. (VISA és Mastercard/Maestro)

Erre a CVV kódra (vagyis a bankkártya PIN-kódjára) egyébként érdemes vigyázni, mert ha ezt valaki megszerzi – a kártyaszámmal együtt – akkor automatikusan vásárolhat a nevében. Viszont nem kell megijednie, ezeket az adatokat nem jegyzi meg automatikusan egyik oldal sem, minden egyes vásárlásnál újra be kell pötyögni. Többen azt tanácsolják, hogy érdemes felírni egy kis lapra, azt elrejteni a pénztárcában vagy egy biztos helyen, a kártyáról pedig lekaparni a számot, hogy semmiképp se élhessenek vissza vele.

Első lépés: regisztráljon be az oldalra, ahonnan vásárolna!

Ha már elég komolyan körbenézett egy oldalon és esetleg talált valami olyat, amit szívesen be is rendelne, nincs más dolga, mint beregisztrálni az adott oldalra. Esetünkben két, mondhatni a két leggyakoribb és legnépszerűbb – és legolcsóbb – webáruházakkal kapcsolatban segítünk regisztrálni, ezek pedig az eBay és az aliexpress.com.

aliexpress.com – regisztráció

A főoldalon a jobb sarokban látja a Join gombot, kattintson rá. Facebook-os profillal is beléphet, mi viszont azt tanácsoljuk, inkább töltse ki az egészet és regisztráljon e-maillel, így sokkal könnyebben számon tudja tartani a tevékenységeit. Adja meg az e-mail címét, a nevét (‘magyar’ sorrendben, ékezetek nélkül), a jelszavát és a biztonsági kódot és már automatikusan be is jelentkezett az oldalra.

Mikor kell VÁM-ot fizetnem?

EU-n belül nincs, EU-n kívül viszont (USA, Kína) már VÁM-köteles az adott termék, ezen belül pedig két fajtát is megkülönböztetnek: az egyik a magánszemély, a másik pedig a cég és magánszemély közötti VÁM. Aliexpressz/eBay esetén a magánszemélyre vonatkozó rész a fontos, vagyis: ha egy termék értéke nem haladja meg a 45 eurót akkor nem vámköteles, 45-150 euró felett viszont már ÁFA-t kell fizetni, 150-700 eurós rendelés esetén pedig VÁM-ot és ÁFA-t is. Jelenlegi árfolyamon tehát 13900 forintos összegig nem kell VÁM-ot fizetnie – ami pedig fontos, ez az összeg mindig egy termékre, vagy egy eladótól rendelt termékek összértékére vonatkozik! Az értékhatárokat egyébként nem kell túl komolyan venni, leginkább az elektronikai cuccokat és kütyüket vámolják.

SAJÁT TAPASZTALAT

Novemberben rendeltünk két pár cipőt egy UGG és egy Nike freerun cipőt mely összértéke volt 98 USD

Meg is érkezett rá 3 hétre, és nem csalódtunk.Persze az UGG nem volt origi de a Nike ugyan olyan amilyen az eredeti.

Trükkösek a rizsevők mivel a csomagra ráírták hogy értéke 20 USD 🙂 szóval ha nem akartok ráfaragni akkor ne rendeljetek nagy értékben mert lebuktok és jobb esetben csak vámot kell majd fizetni, rosszabb esetben pedig elkobozzák az árut.

Amit fontos tudni az online vásárlásról Aliexpress.com” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Andimcska szerint:

    Kérem segitsenek! Rendeltem egy pothajat aliexpressről az eladó nem küldte a hatósági papirt hogy nem fertözött a haj! A vám nem adta oda visszaküldik neki Vitát nyitottam az eladó még nem kapta meg a pénzt alin! Azt kéri zárjam le a vitát! És ő vissza küldi a pénzem!

  2. Kovács Tünde szerint:

    Üdv! Az érdekelne, hogy ha vállalkozáshoz rendelek ilyen oldalakról, akkor milyen számlát, vagy igazolást kell kérnem, hogy itthon elszámolható legyen? Nagyon köszönöm!

  3. Nagyné Kovács Sarolta szerint:

    Kérdés:forinttal lehet-e fizetni? Ha a bankkártyán csak forint van, azt elfogadják? Köszönöm a választ!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s