Szüksége van keresőoptimalizálásra?


Szüksége van SEO-ra ,keresőoptimalizálásra?

SEO

A SEO a „search engine optimizer”, vagyis keresőmotor-optimalizáló rövidítése. Egy keresőmotor-optimalizáló felkérése nagy horderejű döntés, amelynek eredményeként jobbá teheti webhelyét és időt takaríthat meg, ám az is előfordulhat, hogy a döntés webhelye színvonalának és megítélésének a romlásához vezet. Mindenképpen mérje fel a lehetséges előnyöket, és mérlegelje azokat a károkat is, amelyeket egy felelőtlen keresőoptimalizáló okozhat webhelyén. Számos keresőmotor-optimalizáló és egyéb ügynökség, illetve tanácsadó kínál a webhelytulajdonosok részére hasznos szolgáltatásokat, így például a következőket:

 • Webhelye tartalmának és szerkezetének vizsgálatát.
 • A webhely fejlesztésére vonatkozó tanácsokat: például a tárhellyel, az átirányításokkal, a hibaoldalakkal és a JavaScript használatával kapcsolatban.
 • Tartalomfejlesztést
 • Online üzleti fejlesztési kampányok kezelését.
 • Kulcsszavakkal kapcsolatos kutatást.
 • Keresőmotor-optimalizálási képzést.
 • Szakértelmet bizonyos piacokon és területeken.

Vegye figyelembe, hogy a Google keresési eredményoldalai az ingyenes keresési eredmények mellett gyakran tartalmaznak fizetett hirdetéseket is (amelyeket a „Hirdetések” vagy „Szponzorált” felirat jelez). A Google hirdetési szolgáltatásainak a használata egyáltalán nem befolyásolja a webhely keresési eredmények közötti rangsorolását. A Google soha nem fogad el pénzt a webhelyek keresési eredményeinkbe való felvételéért vagy a rangsoruk javításáért, és a szerves keresési eredmények közötti megjelenés semmilyen költséggel nem jár. Az olyan ingyenes források, mint a Webmestereszközök, a Webmestereszközök hivatalos blogja és a vitacsoportunk, rengeteg információval szolgálhatnak arról, hogyan tudja optimalizálni webhelyét a szerves keresésekre.

Mielőtt elkezdene keresőmotor-optimalizálót keresni, képezze magát tájékozott fogyasztóvá, és ismerje meg a keresőmotorok működésének a titkát. Itt kezdheti el a tanulást:

Ha keresőmotor-optimalizáló felkérésén gondolkodik, akkor minél hamarabb cselekedjen. Ideális időpont lehet a felkérésre a webhely újratervezését vagy egy új webhely indítását megelőző időszak. Így az Ön és a megbízott keresőmotor-optimalizáló együttműködésének köszönhetően olyan webhelyet alakíthat ki, amely tetőtől talpig keresőmotor-barát. Egy jó keresőoptimalizáló azonban a meglévő webhely továbbfejlesztésében is tud segíteni.

Hasznos lehet megkérdezni az alábbi kérdéseket a keresőmotor-optimalizálótól:

 • Tudna mintát mutatni nekem korábbi munkáiból, vagy elolvashatnék néhány sikertörténetet?
 • Betartja a Google Útmutató webmestereknek dokumentum előírásait?
 • Kínál a szerves keresési vállalkozását kiegészítő online marketinges szolgáltatásokat és tanácsadást?
 • Milyen eredményekre számít és mennyi időn belül? Hogyan méri fel tevékenysége eredményességét?
 • Milyen tapasztalatai vannak az üzletágamban?
 • Milyen tapasztalatai vannak az országomban/városomban?
 • Mennyire tapasztalt a nemzetközi webhelyek fejlesztése terén?
 • Melyek a legfontosabb keresőmotor-optimalizálási fogásai?
 • Mióta dolgozik ezen a területen?
 • Hogyan fogunk kommunikálni egymással? Elmondja nekem, milyen változtatásokat eszközölt a webhelyemen, és részletesen megmagyarázza a javaslatait és az azok hátterében megbúvó célokat?

Ugyan a keresőmotor-optimalizálók értékes szolgáltatásokat tudnak nyújtani az ügyfeleik részére, néhány tisztességtelen keresőmotor-optimalizáló azonban agresszív marketingtevékenységével és a keresési eredmények tisztességtelen manipulálására irányuló kísérleteivel megrendítette a bizalmat ezzel a szolgáltatási ággal szemben. Az Útmutató webmestereknek című dokumentumban foglalt irányelveket sértő eljárások miatt az is előfordulhat, hogy webhelye ritkábban jelenik meg a Google eredményei között, sőt, akár el is távolíthatjuk webhelyét a Google indexéből. Célszerű figyelembe venni az alábbi szempontokat:

Az egyik gyakori átverés az úgynevezett „árnyékdomainek” létrehozása, amelyek félrevezető átirányításokkal terelik a felhasználókat egy webhelyre. Ezeknek az árnyékdomaineknek gyakran az a keresőmotor-optimalizáló a tulajdonosa, amely azt állítja, hogy az ügyfél nevében jár el. Ha azonban a kapcsolat megromlik, a keresőmotor-optimalizáló a domaint más webhelyre, akár egy versenytárs domainjére is irányíthatja. Ha ez történik, akkor az ügyfél egy olyan konkurens webhely fejlesztéséért fizetett, amelynek teljes mértékben a keresőmotor-optimalizáló a tulajdonosa.

Egy másik tiltott technika valahol az ügyfél webhelyén kulcsszavakkal feltöltött, úgynevezett “előszobaoldalak” elhelyezése. A keresőmotor-optimalizáló azt ígéri, hogy ezáltal az oldal több lekérdezésnél lesz releváns. Ez eleve hamis állítás, mivel az egyes oldalak igen ritkán relevánsak nagyszámú kulcsszóra. Még alattomosabb viszont az, hogy ezek az előszobaoldalak gyakran tartalmaznak rejtett linkeket a keresőmotor-optimalizáló többi ügyfelének oldalaira is. Ezek az előszobaoldalak lecsapolják a webhely népszerűségét, és a keresőmotor-optimalizálóra vagy a többi ügyfelére irányítják a felhasználókat, amelyek között akár a jó ízléssel ellenkező vagy illegális tartalmú webhelyek is lehetnek.

Ha úgy érzi, hogy a keresőmotor-optimalizáló valamilyen módon megtévesztette, érdemes ezt jelentenie.

Az Egyesült Államokban a Federal Trade Commission (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, FTC) kezeli a félrevezető és tisztességtelen üzleti módszerekkel kapcsolatos panaszokat. Ha panaszt szeretne tenni, látogasson el ide: http://www.ftc.gov/ és kattintson a „Panasz online benyújtása” lehetőségre, hívja a 1-877-FTC-HELP telefonszámot, vagy írjon a következő címre:

Federal Trade Commission
CRC-240
Washington, D.C. 20580, USA

Ha a panasza nem az Egyesült Államokban lévő vállalatra vonatkozik, akkor a http://www.econsumer.gov/ címen nyújtsa be panaszát.

 • Ne bízzon meg olyan keresőmotor-optimalizáló cégekben, webes ügynökségekben és tanácsadó cégekben, amelyek ismeretlenül, kérés nélkül küldenek Önnek e-mailt.Érdekes módon mi is kapunk ilyen spamüzeneteket:

  „Kedves google.hu!
  Meglátogattam a webhelyét, és észrevettem, hogy nem szerepel a legfontosabb keresőmotorok és címtárak többségében…”

  Legyen ugyanúgy szkeptikus a keresőmotorokra vonatkozó kéretlen e-mailekkel kapcsolatban, mint az „éjszakai zsírégető” fogyasztótablettákkal és azokkal az üzenetekkel kapcsolatban, amelyek segítséget kérnek lemondatott diktátorok pénzének kimentéséhez.

 • Senki sem garantálhatja Önnek, hogy a webhelye az első helyen jelenik meg a Google-on.Óvakodjon az olyan keresőmotor-optimalizálóktól, akik azt állítják, hogy garantálni tudják a helyezést, és „speciális kapcsolatuk” van a Google-lal, vagy a Google rendszerbe való elsőbbségi beküldés” lehetőségét reklámozzák. A Google rendszerben nincs elsőbbségi beküldési lehetőség. Valójában az egyetlen módja, hogy egy webhelyet beküldjön a Google rendszerbe, az közvetlenül az URL hozzáadása vagy a Webhelytérkép oldalunkon keresztül lehetséges, és mindenféle költség nélkül megteheti Ön is.
 • Legyen óvatos, ha a vállalat titkolózik, vagy nem hajlandó pontosan elmagyarázni módszereit.Kérjen magyarázatot, ha valami nem világos. Ha egy keresőmotor-optimalizáló félrevezető vagy megtévesztő tartalmat (pl. “előszobaoldalakat” vagy “eldobható” tartományokat) hoz létre az Ön nevében, akkor a Google a teljes webhelyet eltávolíthatja az indexből. Végső soron Ön a felelős az Ön által megbízott vállalatok tevékenységéért, így az a legjobb, ha részletesen tájékozódik arról, hogyan próbálnak “segíteni” Önnek. Ha egy keresőmotor-optimalizálónak FTP-hozzáférése van szerveréhez, akkor magyarázatot kell tudnia adni a webhelyen eszközölt összes módosításra.
 • Ne vállalja, hogy a webhelyére keresőoptimalizálóra mutató linket vesz fel.Kerülje azokat a keresőmotor-optimalizálókat, amelyek “mindenki számára ingyenes” linkeket, linknépszerűségi sémákat vagy a webhely több ezer keresőmotornak való elküldését kínálják. Ezek általában haszontalan műveletek, amelyek nem befolyásolják webhelye rangsorolását a legfőbb keresőmotorok eredményei között, legalábbis valószínűleg nem olyan módon, amelyet pozitívnak tartana.
 • Döntsön okosan.Amikor eldönti, hogy megbíz-e egy keresőmotor-optimalizálót, érdemes kutatást végeznie erre a szolgáltatási ágra vonatkozóan. Ennek egyik módja természetesen a Google használata. Keressen rá néhány tanulságos történetre, amelyek megjelentek az újságokban, beleértve ezt a cikket egy különösen agresszív keresőmotor-optimalizálóról: http://seattletimes.nwsource.com/html/businesstechnology/2002002970_nwbizbriefs12.html. Bár a Google nem tesz megjegyzéseket bizonyos vállalatokra, találkoztunk olyan, magukat keresőmotor-optimalizálónak nevező vállalatokkal, amelyek az elfogadható üzleti viselkedés határait egyértelműen átlépő gyakorlatot követnek. Legyen óvatos!
 • Alaposan tájékozódjon arról, mire fordítja pénzét.A Google ugyan nem árusítja pénzért a keresési eredmények között elérhető jobb helyezést, más keresőmotorok azonban kombinálják a kattintásonként vagy a megjelenítésenként fizetett eredményeket a normál internetes keresési eredményeikkel. Egyes keresőmotor-optimalizálók azt ígérik, hogy jó helyezést fognak elérni a keresőmotorokban, de nem a keresési eredményekbe helyezik a webhelyét, hanem a hirdetési részbe. Más kereső-optimalizálók még az ajánlati áraikat is valós időben módosítják, hogy azt a benyomást keltsék, hogy más keresőmotorokat is “irányítani” tudnak, és a kívánt pozícióba tudják juttatni az Ön webhelyét. Ez az átverés nem működik a Google rendszerében, mivel a hirdetések jól láthatóan azonosítva vannak, és elkülönülnek a keresési eredményektől, de mindenképpen kérdezze meg a megbízandó keresőmotor-optimalizálót, hogy a díjak mely része biztosítja az állandó megjelenést, és mely része az ideiglenes hirdetést.
 • Melyek azok a leggyakoribb visszaélések, amelyekkel egy webhelytulajdonos találkozhat?
 • Mire kell még ügyelni?Van néhány intő jele annak, ha egy csaló keresőmotor-optimalizálóval van dolga. Ez a lista közel sem teljes, így ha bármilyen kételye támad, bízzon az ösztöneiben. Mindenképpen visszakozzon, ha a keresőmotor-optimalizáló:
  • árnyékdomainekkel rendelkezik,
  • a többi ügyfelére mutató linkeket helyez el az előszobaoldalaira,
  • címsorba írt kulcsszavak eladását kínálja,
  • nem különbözteti meg a tényleges keresési eredményeket és a keresési eredményoldalakon megjelenő hirdetéseket,
  • garantálja a helyezést, de csak értelmetlen, hosszú kifejezésekre, amelyekre amúgy is megszerezné,
  • több aliascímmel vagy hamisított WHOIS információval dolgozik,
  • „hamis” keresőmotoroktól, kémprogramoktól vagy ártalmas programoktól kap forgalmat,
  • olyan domainekkel rendelkezett, amelyeket eltávolítottak a Google indexéből, vagy ő maga nem szerepel a Google indexében,

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s