A Google ki fogja tiltani a francia sajtót


forás: Google threatens to stop linking to French media sites.

A a francia kormány is bejelentette: olyan jogszabály bevezetését fontolgatja, amely előírná, hogy a keresőszolgáltatóknak fizetniük kelljen a felületeiken megjelenített médiatartalmakért (vagyis a találatokként megjelenő hírcímekért, mondatokért). Az elképzelés mögött nyilvánvalóan az a megfontolás áll, hogy az egyre nehezebb gazdasági helyzetbe kerülő médiavállalkozások új típusú, a működésüket hosszabb távon is fenntarthatóvá tevő bevételi forráshoz jussanak.

Az AFP megszerezte a Google irritált levelét, amelyben azt közölte a francia hatóságokkal, hogy ha lesz ilyen törvény, akkor kitiltják keresőjükből az érintett szájtokat, fizetni pedig biztosan nem fognak, mert az “a Google létét veszélyeztetné”. A cég szerint a tervezett előírással “az internet, az internetfelhasználók és a forgalomirányításból jelentős mértékben profitáló szájtok” is rosszul járnának.

Aurelie Filippetti francia kulturális miniszter szerint a Google helytelenül teszi, hogy ilyen hangnemben fenyeget egy demokratikusan megválasztott kormányt. A lapkiadókat tömörítő szervezet, az IPG szerint a Google visszaél piaci dominanciájával, pedig inkább párbeszédre kellene törekednie.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s