Duplikált Tartalom


Ismétlődő tartalmon általánosságban olyan tartalmi blokkot értünk, amely egy ugyanazon vagy más domainen belül található másik tartalmi blokkal pontosan megegyezik, vagy arra észrevehetően hasonlít. Ez legtöbbször eredetileg egyáltalán nem megtévesztő szándékú.

Példák az ártalmatlan ismétlődő tartalomra:

 • Olyan vitafórumok, amelyek szokványos oldalakat és a mobileszközöknek szánt egyszerűbb oldalakat is létrehoznak
 • Több különböző URL-címről megjelenített vagy hivatkozott raktári elemek
 • Weboldalak nyomtatóbarát verziói

Ha az Ön webhelye több, nagyjából azonos tartalmú oldalt tárol, akkor többféleképpen is jelezheti a Google-nak az előnyben részesítendő URL-t. (Ezt nevezik “gyűjtésnek”.) További információk a gyűjtésről.

Bizonyos esetekben azonban szándékos a tartalmi egyezés a domainek között, és az a célja, hogy manipulálja a webhely keresőmotorok rangsorában elfoglalt helyét, vagy hogy többletforgalmat generáljon. Az ilyen megtévesztő eljárások negatívan befolyásolják a felhasználók tapasztalatait, hiszen a látogató több keresési eredményben ugyanazt az ismétlődő tartalmat látja.

A Google arra törekszik, hogy különböző adatokat tartalmazó weboldalakat indexeljen és jelenítsen meg. Ez a szűrés azt jelenti, hogy amennyiben például a webhelyén minden cikknek van egy “normál” és egy “nyomtatóbarát” verziója, és egyiket sem tiltja le a noindex metataggel, akkor a kettő közül valamelyiket szerepeltetjük a listában. Azokban a ritka esetekben, amikor a Google azt észleli, hogy az ismétlődő tartalom a rangsoraink manipulálásának és a felhasználóink megtévesztésének szándékával jelenik meg, a megtévesztésben részt vevő webhelyek indexelését és rangsorban elfoglalt helyét is módosítjuk a szükséges mértékben.

Ezen problémák miatt webhelye visszaeshet a keresési eredmények rangsorában, vagy akár teljesen el is tűnhet a Google indexeiből, ami azt jelenti, hogy többé egyáltalán nem jelenik meg a keresési eredmények között.

Néhány lépés végrehajtásával előre cselekedhet az ismétlődő tartalmi elemekkel kapcsolatos problémák kiküszöbölése érdekében, és így felhasználói garantáltan az Ön által megadott tartalmat fogják látni.

 • Használjon 301-es átirányításokat: Ha átalakította a webhelyét, használjon 301-es átirányításokat (“RedirectPermanent”) a .htaccess fájlban, amivel intelligens módon lehet átirányítani a felhasználókat, a Googlebotot és más keresőrobotokat. (Az Apache webszerveren ezt egy .htaccess fájllal teheti meg, az IIS webszerveren pedig a felügyeleti konzolról.)
 • Legyen következetes: Próbáljon meg következetes lenni a belső linkek használata során. Ne helyezzen el például a http://www.example.com/oldal/, a http://www.example.com/oldal és a http://www.example.com/oldal/index.htm oldalra mutató linkeket.
 • Használjon legfelső szintű domaineket: Ha azt szeretné, hogy a dokumentumok megfelelő változatát tudjuk kínálni, mindig használjon legfelső szintű domaineket az országonként változó tartalom elhelyezése során. A www.example.hu cím alapján például biztosabban állapíthatjuk meg, hogy Magyarországgal kapcsolatos tartalomról van szó, mint a www.example.com/hu vagy a hu.example.com cím alapján.
 • Adjon át óvatosan: Ha más webhelyeknek is átadja a tartalmát, akkor a Google mindig azt a változatot fogja megjeleníteni, amelyet az adott keresést végző felhasználó szempontjából a leghasznosabbnak ítél – és ez nem feltétlenül egyezik meg az Ön által előnyben részesített változattal. Célszerű azonban gondoskodni arról, hogy az Ön tartalmát felhasználó minden társoldalon szerepeljen az eredeti cikkre visszautaló link. Megkérheti továbbá azokat, akik a továbbadott tartalmát használják, hogy alkalmazzák a “noindex” metataget annak érdekében, hogy a keresőmotorok ne indexeljék a tartalom általuk használt változatát.
 • Mondja el a Webmestereszközökkel, hogy miként szeretné indexeltetni a webhelyét: Tájékoztassa a Google-t az Ön preferált domainjéről (pl. www.example.com vagy http://example.com).
 • Kerülje a sablon ismétléseket: Például ahelyett, hogy minden oldal alján elismételne egy terjedelmes jogi szöveget, írjon egy rövid összegzést, amely hivatkozik egy részletes tájékoztatást tartalmazó oldalra. Használhatja továbbá a Paraméterkezelő eszközt is, amelyben megadhatja, hogy miként kezelje a Google az URL-paramétereket.
 • Ne hozzon nyilvánosságra ellenőrző programszelvényeket: A felhasználók nem szeretik az “üres” oldalakat, ezért igyekezzen mindig kerülni a helyőrzők használatát. Ne tegyen közzé például olyan oldalakat, amelyeknek még nincs meg a tényleges tartalmuk. Ha helyőrző oldalakat hoz létre, a noindex metatag segítségével blokkolhatja ezen oldalak indexelését.
 • Értse meg tartalomkezelő rendszerét: Ismerje meg, hogyan jelenik meg a tartalom az Ön webhelyén. A blogok, a fórumok és hasonló rendszerek gyakran több formátumban jelenítik meg ugyanazt a tartalmat. Egy blogbejegyzés például megjelenhet a blog kezdőlapján, egy archív oldalon, és más bejegyzésekkel együtt az ugyanazon címkét tartalmazó bejegyzések oldalán.
 • Csökkentse a hasonló tartalmakat: Ha sok olyan weboldala van, amelyek hasonlítanak egymásra, bővítse az oldalakat, vagy egyesítse azokat egyetlen oldalba. Ha például utazási webhelyén külön oldalakon szerepel két város, de az információk megegyeznek, egyesítse a két városról szóló oldalt, vagy bővítse mindkét oldalt az adott városra vonatkozó egyéni tartalommal.

A Google a továbbiakban már nem javasolja a webhelyén szereplő tartalmakhoz való robothozzáférés tiltását; sem a robots.txt fájl révén, sem más módon. Ha a keresőmotorok nem tudják feltérképezni az ismétlődő tartalommal rendelkező oldalakat, akkor nem tudják azt sem észlelni, hogy az URL-ek ugyanarra a tartalomra mutatnak, így különálló, egyedi oldalakként kell kezelniük azokat. Jobb megoldás lehet az, ha engedélyezi a keresőmotorok számára az URL-ek feltérképezését, de megjelöli azokat ismétlődőként a rel="canonical" linkelem, az URL-paraméterkezelő eszköz vagy a 301-es átirányítások igénybe vételével. Ha az ismétlődő tartalom azt eredményezi, hogy túl sűrűn térképezzük fel webhelyét, módosíthatja a feltérképezés gyakoriságát a Google Webmestereszközök beállításainak használatával.

A webhelyeken szereplő ismétlődő tartalom miatt önmagában még nem teszünk lépéseket, csak akkor, ha úgy tűnik, hogy az ismétlődő tartalom megtévesztő, és a keresőmotorok eredményeinek manipulálására törekszik. Ha a webhelyén az ismétlődő tartalom miatti problémák merültek fel, és nem követi a fenti tanácsokat, akkor bevált módszereinkkel mi magunk választjuk ki a keresési eredmények között megjelenítendő verziót.

Ha azonban a vizsgálatunk szerint megtévesztő eljárásokat alkalmazott, és a webhelye törlődött a keresési eredményeink közül, nagyon alaposan ellenőrizze a webhelyét. Ha a webhelyet töröltük a keresési eredményeink közül, tájékozódjon az Útmutató webmestereknek című ismertetőnkből. Ha elvégezte a módosításokat, és biztos abban, hogy a webhely már nem ellenkezik az irányelveinkkel, akkor küldje el webhelyét felülvizsgálatra.

 

Ritka esetben az algoritmusaink olyan külső webhely URL-jét választják ki, amely az Ön engedélye nélkül szolgáltatja a tartalmát. Ha úgy gondolja, hogy egy másik webhely szerzői jogait megsértve másolja webhelyének tartalmát, akkor lépjen kapcsolatba a webhely szolgáltatójával és kérje a tartalom eltávolítását. Ezenfelül kérvényezheti, hogy a Google eltávolítsa a jogsértő oldalt keresési eredményei közül, ha benyújt egy kérvényt a Digital Millennium Copyright Act (Digitális Évezred Szerzői Jogi Törvény) értelmében.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s