A Világ legjobb Blogja


Kiosztották kedden Bonnban a blogoszféra Oscar-díjának is nevezett BOB (Best of Blogs) elismeréseket.

A fődíjat egy világhírű iráni újságíró blogja kapta, amely a perzsa állam belső viszonyaival, mindenekelőtt az emberi jogok helyzetével foglalkozik.

Arash Sigarchit az iráni rezsim 14 év börtönre ítélte lázítónak minősített rendszerkritikus írásaiért. A blog szerzője jelenleg az Egyesült Államokban él száműzetésben.

A véleményszabadság és az emberi jogok érvényesülését szolgáló díjat a 30 nyelven sugárzó Deutsche Welle (DW) német közszolgálati műsorszóró társaság alapította 2004-ben, hogy felhívja a figyelmet a közösségi média új formáinak jelentőségére. A civil aktivitáson alapuló blogok, mikroblogok és egyéb alkalmazások révén olyan eseményekről, folyamatokról jutnak el információk a nyilvánossághoz, amelyekről sok országban az állami média nem akar, a külföldi sajtó pedig nem tud beszámolni. “A diktátorok joggal rettegnek a bloggerektől”, akiknek erejét az elnyomó rendszerek egész sorának véget vető arab tavasz is megmutatta – mondta a díjkiosztó ünnepségen Uta Schaeffer, a DW főszerkesztője.

Az idén nyolcadik alkalommal kiosztott díjak odaítélésének első szakaszában az olvasók nevezhetik kedvenceiket. Több mint 3 ezer blogot és egyéb műfajú kiadványt javasoltak idén az internetezők, majd az online közönség szavazatai alapján 187 került be a második fordulóba. A DW nemzetközi zsűrije végül ezek közül választotta ki a kategóriák győzteseit.

A technológia a közjó szolgálatában elnevezésű kategória győztese egy egyiptomi fejlesztésű interaktív térképszolgáltatás, amely azt mutatja, hogy hol ért szexuális zaklatás nőket az országban. A blog érdeme, hogy felhívja a figyelmet a problémára és lehetőséget teremt az áldozatoknak arra, hogy kilétük felfedése nélkül tájékoztassák a nyilvánosságot a támadásokról – indokolta a döntést a zsűri.

A legjobb videocsatorna a kínai Vang Bo rövid rajzfilmjeit bemutató oldal. Az alkotások az ázsiai ország közállapotait mutatják be ironikus formában.

A legjobb társadalmi aktivizmus kampány nevű kategória győztese egy Facebook-oldal, amelyen egy bebörtönzött szíriai blogger szabadon engedését követelik. A zsűri az arab világban tevékenykedő bloggerek és aktivisták munkájának támogatását célzó internetes kezdeményezésekre kívánja irányítani a figyelmet a díjjal.

A kultúra és oktatás kategória díját egy 2008 óta működő blog kapta meg, amelyen a szerző a nyugat-afrikai Mali falvainak életét mutatja be francia nyelven és a helyi bamara nyelven.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet különdíját Abu Sufian bangladesi újságíró blogja kapta, az indoklás szerint a “hagyományos médiából kimaradó” tudósításaiért.

BOB-díjakat a közönség szavazatai alapján is odaítélnek, a portugáltól a perzsáig összesen 11 nyelvi kategóriában. A nyerteseket a hivatalos oldalon sorolták fel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s