Google Pingvin Büntet de nagyonPINGVINNEL A WEBSPAM ELLEN

Néhány hete, 2012. április 24-én világszerte elindult a következő algoritmus frissítés Pingvin névvel. Az új algoritmus szintén a kereső kijátszása ellen irányul. A spam jellegű weboldalaknak vélt honlapokat könyörtelenül kiszűrik. A “vélt” szó itt nem véletlen.

Mint minden algoritmus ebben is lehetnek és vannak is hibák. Több weboldal tulajdonos megkeresett már minket, hogy a frissítéssel egy időben hátrasorolást tapasztaltak, pedig nem alkalmaztak tiltott SEO megoldásokat. Az esetek többségében azért kiderült, hogy mégis volt némi “vaj” a fülek mögött.

Mit jelent az, hogy spam jellegű weboldal?

Az online világ szinte minden területén a spam egyet jelent a kéretlen jelenségekkel. Nincs ez másként a kereső szempontjából sem. Sok olyan weboldal létezik, amely igyekszik kijátszani a kereső algoritmusát, nem megérdemelt előnyhöz jutva ezzel. A keresők folyamatosan harcolnak ezzel és tulajdonképpen már régóta hangoztatták, hogy mitől kell tartózkodniuk a webmestereknek. Korábban több tiltott SEO megoldásra mi is felhívtuk a figyelmet, ezeket természetesen ezután is be kell tartani. Emellett a jelenlegi frissítés által több olyan weboldal forgalma és pozíciója is visszaesett, amely nem követett el ilyen alapvető hibákat.

Mire kell akkor mégis figyelni az alapvető javaslatokon kívül?

Az írásainkban többször is hangsúlyoztuk, hogy nem szabad túlzásba vinni a munkát és életszerűen kell optimalizálni a weboldalakat. Sokan mégis a gyorsabb előrelépés érdekében igen intenzív munkát végeznek, vagy ki akarják kerülni a nehezebb munkát egy-egy “surranó pályával”. Néhány javaslat a mostani algoritmus finomítás kapcsán:

A Panda frissítés kapcsán leírt javaslatokat most még inkább be kell tartani. Értékes és jó minőségű tartalmakat írjunk, hogy látogatók el is olvassák azt.
Ne spammeljük a weboldalunkat értéktelen cikkekkel, videókkal, stb. Olyanokat alkalmazzunk, amelyek a célközönség számára értékes.
Az intenzív linképítést kerülni kell. Nem életszerű, hogy egy nap alatt kikerül több ezer bejövő link.
Próbáljunk olyan értékes információkat megosztani a célpiaccal, hogy természetes hivatkozások is létrejöjjenek a weboldalunkra.
Következetesen építsük fel a tartalmakat. Az egyes oldalak ne versenyezzenek egymással. Megfordítva: ne szóljon harminc különböző cikk ugyanarról a témáról.
A vásárolt hivatkozásokat szintén kerülni kell. A linkhálózatoktól szintén. Linkhálózat alatt azt értjük, hogy egy regisztrációval, vagy befizetéssel a cég összes weboldalára kiteszi a honlapunk linkjét.
Nem életszerű az sem, hogy minden bejövő hivatkozás ugyanolyan szövegű. Ez kifejezetten spam jellegű linképítés a Google szemében. Szintén kerülni kell. Ha nem életszerűen végeztük a linknépszerűsítést, akkor próbáljuk meg felkeresni a katalógusokat, fórumokat és javítsuk utólag a hibákat.
Az előző pont az oldalon belüli hivatkozásokra is érvényes.
Tartózkodjunk a rossz minőségű generált tartalmaktól.
Kulcsszóhalmozás, emberi olvasatra kényelmetlen kulcsszavakkal teletűzdelt tartalmakat szintén ne alkalmazzunk.
Ezek szerint árthatnak egymásnak a konkurensek?

A nem életszerű linkeléssel kapcsolatban érdekes kérdés lehet, hogy a konkurensek tudnak-e ártani egymásnak ilyen módon. Ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények.

Elviekben lehetséges ilyen módon kigolyózni a konkurenseket, de véleményünk szerint, ha minden egyéb paraméter rendben van, akkor nem kaphatunk büntetést (“a jó paraméterek kioltják a rosszakat”).

MIT TEGYEK, HA A PINGVIN ALGORITMUS MEGBÜNTETTE A WEBOLDALAM?
Minden hátrányosan érintett weboldal tulajdonos vizsgálja át a weboldalát és ha gyanús elemet talált, akkor azt érdemes javítani.
Nézzük meg a Google Webmestereszközökben kaptunk-e üzenetet valamilyen hibáról. A frissítéssel kapcsolatban sok üzenetet kiküldött a Google.
Vizsgáljuk meg a Google Analytics-ben hogy mikor esett vissza az oldal organikus forgalma. Ha ez egybeesik a Pingvin frissítéssel, akkor jó eséllyel ezzel kapcsolatos probléma miatt történt a visszaesés.
Mivel ezek algoritmikus büntetések (nem emberi döntésen alapszik) a hiba javítását követően, jó eséllyel várhatjuk a pozíciók javulását.
Azt tudni, kell, hogy egy algoritmus sem tökéletes, ezért várhatóan ennek is lesznek újabb verziói, akár csak a Panda esetében. Előfordulhat, hogy mindent jól csináltunk és mégis visszaesett az oldal. Kifejezetten a Pingvin frissítéssel kapcsolatos hibákat, méltatlannak vélt pingvin büntetéseket itt lehet bejelenteni.
forrás seotools.hu, google

Még pár cikk a témáról
Google Pingvin update
http://www.oldalgazda.hu/blog/hirek/google-pingvin-update

Fórum: Túloptimalizálás algoritmus (beszélgetés a témában)
http://entity.hu/feltetelezesek-gondolatok/15609-tuloptimalizalas-algoritmus.html

A Google Pingvin túlélése
http://seo-konyv.eu/google-2/google-pingvin.seo

A témához kapcsolódó bejegyzés: Link building 2012-ben: Anchor text optimalizálás
http://seo-konyv.eu/linkepites/anchor-text-optimalizalas.seo

How To Survive Google’s Unnatural Links Warnings & Avoid Over-optimisation
http://www.seomoz.org/blog/how-to-survive-googles-unnatural-links-warnings-avoid-overoptimisation

The Penguin Update: Google’s Webspam Algorithm Gets Official Name
http://searchengineland.com/the-penguin-update-googles-webspam-algorithm-gets-official-name-119623

Google Announced 50+ Search Updates, Which Are Penguin Related?
http://www.seroundtable.com/google-updates-april-15111.html

http://www.tutorial.hu/teged-is-megcsapott-a-google-pingvin-szarnya/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s