NEM VÁSÁROLTUNK FEBRUÁRBAN


A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a januári kismértékű növekedés után februárban a kiskereskedelmi eladások 1,4 százalékkal csökkentek, így az év első két hónapjában 0,4 százalékos volt az elmaradás mértéke az előző év azonos időszakához képest.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben februárban 552 milliárd, az év első két hónapjában 1113 milliárd forint értékű forgalom realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai februárban 1,7, az év első két hónapjában 1,4 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene februárban 2,7 százalékkal csökkent, így az első két hónapban 0,4 százalékkal mérséklődtek az eladások.

Nagyobb mértékű visszaesés februárban a bútor- és műszakicikk-üzletekben (–9,9 százalék) és az összes forgalomból csekély súlyt képviselő használtcikk-üzletekben (–22,6 százalék) volt, továbbá az átlagosnál nagyobb elmaradás volt megfigyelhető a gyógyszer-, gyógyászati termék kiskereskedelemben is (–4,5 százalék).

Dinamikusan bővült ugyanakkor a forgalom volumene az illatszer- (11,7 százalék), valamint az iparcikkjellegű vegyes üzletekben (9,3 százalék).
A könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletek kismértékben (0,8 százalék) növelték eladásaikat, míg a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben stagnált a forgalom volumene.

Az üzemanyagtöltő állomások eladásai továbbra is csökkenést mutattak az üzemanyagok folyamatos drágulása következtében. Februárban az eladások 2,0 százalékkal, az első két hónapban 2,1 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakitól.

Az egy hónappal korábbihoz mérten – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,5 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem, valamint az üzemanyagkutak eladásai lényegi elmozdulást nem mutattak, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelem februári volumene 1,0 százalékkal csökkent – írta a privatbankar.hu.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s