2012 a Videóhirdetések éve lesz


Az interneten hirdető cégek döntéshozóinak csaknem kétharmada (63%) nyilatkozta az IAB Hungary és a Playertise közös felmérése során, hogy jövőre növelni fogja az online videóreklámokra fordított költéseit. Van is hova fejlődnie a szegmensnek, hiszen a cégek csaknem háromnegyede (73%) online reklámbüdzséjének kevesebb mint 5 százalékát fordította digitális videóhirdetésekre.

Gyerekcipőben a hazai piac

Az Egyesült Államokban idén 2,2 milliárd dollár jut internetes videókra, ami 2015 végére 7,1 milliárd dollárra, vagyis több mint háromszorosára ugrik. “Az USA-ban már nagyon dübörög, Magyarországon még nagyon nem dübörög a szegmens” – mondta el Vocskó György, a Playertise termékmenedzsere egy keddi sajtótájékoztatón.

Az Internet Hungary 2011 rendezvényen jelen lévő hirdetői és ügynökségi döntéshozókat megszondázó kutatás arra is rávilágított, hogy a vállalatok háromnegyedénél 25 százalék fölötti volt az online reklámköltés részesedése a teljes büdzséből, és egyelőre ebből különítenek el a videókra is. A megkérdezettek 62 százaléka az internetes költségvetés 1-9, csaknem egynegyede (23%) 10-24 százalékára teszi a videókra jutó pénzt jövőre. “Ha ennek a fele megvalósulna, már az is nagyon jó lenne” – tette hozzá a szakember.

A tévébe is beleharapnak a webvideók

Nemzetközi színtéren azonban egyre inkább a televízióra szánt költésből csoportosítanak át online szpotokra, a menedzser szerint “nem is kérdés”, hogy inkább előbb mint utóbb nálunk is ez lesz a trend. Ehhez kapcsolódó mutatószám, hogy a megkérdezettek több mint kétharmada (68%) szerint a tévénél jobb ügyfél-interakcióra ad lehetőséget az online videó, illetve hogy 53 százalék inkább webes kisfilmekre, mint tévészpotokra költene.

A televízióval való konkurálás ellenére az is kiolvasható a számokból, hogy a válaszolók szerint nem érdemes tévéként használni az internetet, 51 százalék válaszolt ugyanis nemmel arra a kérdésre, hogy többet hirdetne-e netes videókkal, ha meglévő tévészpotját változtatás nélkül tudná átültetni az online felületre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s